Prva mednarodna konferenca plesne medicine v Sloveniji

1. Konferenca plesne medicine v Sloveniji, ki je od 11. do 13. marca 2011 potekala v Centru kulture Španski borci v Ljubljani, je ponudila možnost srečanja in stika med plesom, alternativnim treningom ter komplementarno in klasično medicinsko oskrbo z namenom izboljšanje zdravja, treninga in znanja plesalcev v vseh fazah razvoja – od izobraževanja do zaključka plesne kariere in naprej. Je odziv na vse večjo potrebo povezovanja medicine in plesa, kar je ponekod v tujini že ustaljena praksa, ki je pri nas doslej ni bilo.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Center kulture Španski borci z upravljalcem, Zavodom EN-KNAP, sta s konferenco medicine plesa želela opozoriti na vse večjo potrebo povezovanja medicine in plesa. Plesalke in plesalci, ki so danes izpostavljeni vse večjim poklicnim zahtevam in telesnim naporom, so namreč že zelo zgodaj podvrženi najrazličnejšim poškodbam in posegom (pretrgane vezi, obrabljeni sklepi, kronične bolečine, številne operacije), zaradi katerih morajo nemalokrat končati svojo umetniško pot. Nekaterim se sicer kljub težavam uspe vrniti na odre, a so pri tem vse prevečkrat odvisni od sreče in dobre volje posameznih zdravnikov, ki praviloma ne poznajo specifik njihovega dela, in lastne iznajdljivosti.


Zato zahtevata zdravstvena oskrba in ohranjanje zdravja plesalk in plesalcev tesnejše sodelovanje med plesom, plesnim izobraževanjem in medicino. Prva konferenca plesne medicine je ako prvič v Sloveniji povezala plesalce, plesne pedagoge, zdravnike, fizioterapevte, maserje, strokovnjake na področju prehrane in psihologe v zasledovanju glavnega cilja: preprečevanje poškodb pri plesu. Poleg tega želimo, da bi postali terapevtska in medicinska podpora, ki sta samoumevni za profesionalne športnike, v prihodnje možni tudi za plesalce. Ali kot je konferenci na pot zapisala ena od plesalk: »Pomembno je, da imamo v primeru zdravljenja poškodbe podporo takšnih zdravnikov in terapevtov, ki poznajo specifike našega poklica in razumejo, da je telo naš inštrument in da me ne, kot že tolikokrat doslej, odslovijo s stavkom, češ saj imam še eno koleno…«


Slovenska plesna tradicija je dolga, raznolika in bogata. Če želimo podpirati potencial plesalk in plesalcev, moramo izboljšati naše razumevanje številnih dejavnikov, ki vplivajo na njihovo zmogljivost in zdravje. Plesalci in plesni pedagogi bodo na konferenci pridobili teoretične in praktične informacije, pomembne za zdrav trening, ter metode za ohranjanje in vzdrževanje zdravja. Zdravniki, fizioterapevti, maserji in terapevti komplementarnih smeri pa bodo spoznali specifične zdravstvene teme s področja plesa ter načine za razvijanje metod podpore plesalcem s poškodbami.


Kontakt:

Nina Meško, samostojna svetovalka za ples, JSKD
nina.mesko@jskd.si / 01 24 10 522; 051 327 575

Predavatelji in trenerji:


- dr. Liane Simmel, direktorica Organizacije plesne medicine, zdravnica in bivša plesalka, München
- Ingrid Kerec, cert. Rolfing terapevtka in plesalka, Dunaj, pobudnica in idejna vodja konference
- Srdjan Djordjević, atletski trener in raziskovalec, Ljubljana
- Snežana Kocijančič, dr.med, Ljubljana
- Katra Kodela, plesalka in pedagoginja Franklin metode, Ljubljana
- Nevenka Koprivšek, pedagoginja Feldenkrais metode, Ljubljana
- Eva-Maria Kraft, nutricionistka in plesalka, Dunaj
- Špela Perc, športnica in trenerka Gyrotonic metode, Ljubljana
- Anna Schrefl, trenerka pilatesa in in plesalka, Dunaj

 

V okviru konference je v petek, 11. marca ob 20. uri v veliki dvorani tudi predstava mednarodnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup z naslovom 10 MIN, ki predstavlja koreografske vinjete na temo časa. Nina Meško, samostojna strokovna svetovalke za ples, JSKD, je izmed obstoječih 11 vinjet izbrala vinjete koreografov Davida Zambrana, Iztoka Kovača, Edwarda Cluga in Dalije Aćin ter režiserja Ivice Buljana.