Dobrodelna dražba otroških izdelkov

V Španskih borcih pomagali dedku Mrazu in socialno ogroženim družinam

Na dobrodelni koncertni dražbi, ki je 23. 12. 2010 potekala v moščanskem centru kulture Španski borci, je okrog 50 posameznikov prispevalo sredstva za socialno ogrožene družine v Mostah. Prireditev, ki jo je vodil Jure Longyka, je organiziral upravitelj Španskih borcev, Zavod EN-KNAP, v sodelovanju z Zavodom Novi Kombinat in kulturno ekološkim društvom Smetumet.

Na dražbi so bili prodani otroški ročni izdelki in darila iz recikliranih materialov – škatlice, beležke, žepne tablice in podobno – , izdelani na kreativnih in ekoloških delavnicah v Španskih borcih (v organizaciji društva Smetumet in društva Diotima) ter na Zvezi prijateljev Mladine Moste-Polje, kjer so jih izdelovali otroci v okviru projekta Nikoli sam. »Ideja za prireditev je prišla s strani gostiteljev, torej Španskih borcev. Ker smo želele nekaj nekonvencionalnega, saj je december prerasel v potrošniški kaos, smo želele otroke razveseliti po naše – tako, da lahko naredijo tudi oni kaj dobrega za druge, in predlagale, naj otroci pomagajo dedku Mrazu in drugim otrokom,« je o zasnovi dogodka povedala Maja Cipot, direktorica Zavoda Novi Kombinat. Dražila so se tudi darila, ki so jih izdelale članice Ženskega pevskega zbora Kombinat, ki je na dražbi tudi nastopil, in sicer stoli, okvirji in rutice, na katere so se podpisali Matjaž Pikalo, Esad Babačić, Jožica Brodarič, Peter Lovšin, Saša Lošić, Niet, Andrej Košak in Igor Vidmar.

Dražba se je povezovala z umetniškim programom. S pesmi upora in revolucije z vsega sveta, kot so Bella ciao, A las barricadas, Na oknu glej obrazek bled, Hej brigade in No pasaran, je zbrane obiskovalce navdušil uveljavljeni ženski pevski zbor Kombinat, ki deluje v okviru Zavoda Novi Kombinat. Inventivni plesni program, v okviru katerega je nastopil mednarodni stalni ansambel za sodobni ples EnKnapGroup, je koreografiral direktor in umetniški vodja Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP, Iztok Kovač.

Na dražbi zbrana sredstva so bila še isti večer predana družinama, ki jih bodo porabila za osnovne življenjske potrebščine, ogrevanje bivalnih prostorov in ureditev otroške sobe, in sicer enostarševski družini in štiričlanski družini z brezposelno materjo in invalidnim očetom. Na njuno stisko so opozorili na Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje, ki se ukvarja s številnimi humanitarnimi programi, kot so preskrba s hrano, oblačili, pohištvom in šolskimi potrebščinami, projektom brezplačne učne pomoči, projektom Nikoli sam, počitniškimi dejavnostmi in psihosocialno pomočjo.

To je bil prvi tovrstni dobrodelni dogodek, ki ga je organizirala mlada ekipa Španskih borcev, s ciljem povezovanja centra z lokalno skupnostjo. Po besedah Mete Lavrič, vodje programa in produkcije v Zavodu EN-KNAP, bodo Španski borci s temi dejavnostmi v bodoče nadaljevali in krepili vez z lokalno skupnostjo.

»Včerajšnji dogodek je presegel vsa naša pričakovanja, izkazali smo se kot organizatorji in nastopajoči, predvsem pa se je izkazala publika. Narediti nekaj dobrega za druge je največje darilo samemu sebi, zato smo pravzaprav obdarjevali sebe« je po prireditvi povedala Maja Cipot, direktorica Zavoda Novi Kombinat. »Bil je nepozaben večer, tudi za družini, ki sta iz avditorija spremljali dogajanja na odru, ki so jima omogočila pogled v lepšo prihodnost,” je povedala direktorica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin, ki je včerajšnji večer sklenila z besedami: »Danes smo videli, da bogastvo ni v stvareh, ampak v ljudeh«.

Projekt je podprlo ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS. V akcijo so se vključili tudi tiskarna Januš, ki je natisnila promocijske kartice in vabila, Društvo za promocijo glasbe, ki jih je brezplačno distribuiralo po Ljubljani, ter Tam-Tam d.o.o., ki je odstopilo 20 plakatnih mest za oglaševanje prireditve.