Ali lahko o tem govorimo?

»Brez dvoma eno najpomembnejših del našega časa. Pojdite!« (Time Out Sydney) 2. marca 2012 v Španskih borcih najnovejše delo Lloyda Newsona in DV8!

PET_02. marec 2012_20:00
Center kulture Španski borci


Lloyd Newson / DV8:

Can We Talk About This?
(Ali lahko o tem govorimo?)


»Brez dvoma eno najpomembnejših del našega časa. Pojdite!« (Time Out Sydney)


Najnovejše delo Lloyda Newsona in skupine DV8 Ali lahko o tem govorimo? (Can We Talk About This?) se ukvarja s svobodo govora, cenzuro in islamom.

Od sežiga Satanskih stihov Salmana Rushdieja leta 1989, umora režiserja Thea Van Gogha, do kontroverznih danskih ilustracij preroka Mohameda leta iz leta 2005. Produkcija ansambla DV8 analizira, kako so ti dogodki zaznamovali in vplivali na multikulturno politiko, medijsko svobodo in umetniško cenzuro v Evropi in svetu. Predstava, ki v dokumentarnem slogu združuje gledališče in ples, vključuje tudi arhivske posneteke in intervjuje. Posebej za predstavo so o temi spregovorili pisatelji, aktivisti in politiki svetovnega slovesa.


»Liberalni strah pred tem, da bi drugega užalili, je omogočil zgolj to, da smo še lažje prizadeti.« Kenan Malik, avtor dela Od fatve do džihada (From Fatwa to Jihad).

»Silno, silno lahko se upremo temu, da bi nas knjiga razžalila. Treba jo je samo zapreti.« Salman Rushdie


Iz kritik

»Brilijantno gledališko delo. V svoji obravnavi multikulturnosti prečka meje plesa, dokumentarne drame in zvoka. Zavzame povsem izviren prostor … redka izkušnja … izjemno.«
The Sydney Morning Herald

»Vsake toliko se pojavi predstava, ki ne le, da povsem na novo opredeli meje žanra, pač pa redefinira in na novo artikulira način, na katerega vidimo svet.«
Time Out SydneyO avtorju in skupini

Skupina DV8 je sinonim za »fizično gledališče« in ena najpomembnejših skupin, ki na tem področju izjemno učinkovito deluje že dobrih 25 let. DV8 je leta 1986 v Londonu osnoval in od ustanovitve dalje vodil Avstralec Lloyd Newson. Skupina je od takrat ustvarila 17 odmevnih, kritiško visoko priznanih del, ki jih je predstavljala po vsem svetu, in štiri televizijske filme, ki so prejeli številne nagrade. Delo Lloyda Newsona od leta 1986 v vlogi direktorja DV8 je imelo izjemen in trajen učinek na sodobni ples in gledališče. Za svoje odrsko in filmsko delo je konsistentno prejemal največje nagrade na obeh področjih.

Slovensko občinstvo se ga zagotovo spomni po odmevnih predstavah Enter Achilles (1995) in Bound to Please (1997), pozneje pa ga v Ljubljano več nismo uspeli pripeljati. Produkcija prihaja v Ljubljano še vroča, saj je bila premierno prikazana avgusta 2011 v ugledni Sydneyski operni hiši.
V okviru gostovanja bo potekal tudi pogovor z avtorjem Lloydom Newsonom in projekcija njegovih odmevnih plesnih filmov.


Gostovanje poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo uprizoritvenih umetnosti v Španske borce.

V sodelovanju: Javni zavod Center sodobnih plesnih umetnosti; British Council, Ljubljana.


Nakup vstopnic

Na blagajni Španskih borcev
pon-pet od 17. do 19. ure in uro pred prireditvami
+ 386 (0)1 620 87 90
blagajna@spanskiborci.si

Ali preko prodajnih mest Mojekarte.si
ter spleta www.mojekarte.siV okviru gostovanja DV8 bo v ponedeljek, 27. februarja ob 20. uri v Španskih borcih potekala tudi projekcija odmevnega filma Lloyda Newsona The Cost of Living ter pogovor z avtorjem.

Film je izredna priredba istoimenske predstave DV8, ki je navdušila kritike in občinstva. Zgodba o Davidu in Eddieju, razočaranih uličnih zabavljačih iz staromodnega, zbledelega angleškega obmorskega letovišča, osupne s pripovedno močjo, drznimi plesnimi koreografijami in nepozabnimi liki. Ustaljene predstave o gracioznosti in popolnosti sprevrne lik Davida, plesalca brez nog (tudi v resničnem življenju). Osupljivi film, katerega naslov bi lahko prevedli kot Davek na življenje, se odvija v območju somraka: v razkoraku med tem, kar smo, in med tem, kar mislimo, da bi morali biti.

Vstop prost. Število mest je omejeno.
Ali lahko o tem govorimo? / Ustvarjalci:

Koncept in režija: Lloyd Newson
Asistentka režiserja / managerka skupine: Elizabeth Mischler
Koreografija: Lloyd Newson in izvajalci
Ustvarjalci in izvajalci: Joy Constantinides, Lee Davern, Kim-Jomi Fischer, Ermira Goro, Hannes Langolf, Samir M’Kirech, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell, Ira Mandela Siobhan
Scena in kostumi: Anna Fleischle
Oblikovanje luči: Beky Stoddart
Video: Tim Reid
Raziskava in razvoj / asistenti koreografa: Ermira Goro, Hannes Langolf, Ira Mandela Siobhan
Koprodukcija gledališča Théâtre de la Ville in festivala Festival d’Automne, Pariz, Narodnega gledališča v Veliki Britaniji in Dansens Hus v Stockholmu.