5. Plesna NACIONALA

Že 5. Plesna NACIONALA 30. novembra na brezplačni prireditvi prinaša strnjen pregled slovenske sodobnoplesne ustvarjalnosti! Skoraj sto nastopajočih bo v treh programskih sklopih predstavilo kratke izsečke skupaj 28 že zaključenih del ali del v nastajanju. Ker je bistvo Plesne NACIONALE tudi spoznavanje, mreženje in druženje, se bo večer sklenil z zabavo! Prireditev bosta povezovala mojstra Impro lige in ŠILE, Juš Milčinski in Rok Bohinc!

Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci,
v sodelovanju z
Društvom za sodobni ples Slovenije
in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD)
predstavljajo
5. PLESNO NACIONALO!

30. november 2013, Španski borciPlesna NACIONALA vam bo tako kot vsako leto zgoščeno, preko kratkih, nekajminutnih izsekov predstav in projektov v razvoju pokazala posebnosti, poglede, zamisli in potenciale slovenske sodobnoplesne umetnosti.

Ideja skupne množične predstavitve sodobnega plesa je bila na ta način prvič izvedena na proslavi Dneva državnosti, junija 2005, na Trgu republike v Ljubljani. Takšno predstavitev sodobnega plesa od takrat negujemo in jo razvijamo.

Letos bo NACIONALA prvič izvedena bo v treh programski sklopih (PITCHING, U20 in PRO) s spremljajočim Info@Plesom. Predstavitvam v Pitching Session bodo prisostvovali tudi trije uveljavljeni mednarodni gostje, Bettina Masuch, John Ashford in Honne Dohrmann.

Letos se je v treh sklopih prijavilo 28 prijaviteljev. Navduševali se bomo lahko nad mladimi ustvarjalci, predstavljali bomo še nerealizirane nove umetniške ideje v raznolikih formatih, v večernem programu pa se nam obeta 17 del avtoric in avtorjev, ki so vsak na svoj način zaznamovali letošnjo sodobnoplesno produkcijo.

Nacionala je druženje, spoznavanje. Nacionala pomeni izmenjavo izkušenj in idej. Nacionala je tu za vas dragi gledalci, ljubitelji umetnosti in kulture, ustvarjalci, producenti, programerji in vsi ostali naključni radovedneži!

Iztok Kovač,
Direktor Zavoda EN-KNAP in umetniški vodja Centra kulture Španski borci


Teja Reba
Predsednica Društva za sodobni ples Slovenije


Nina Meško
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
 
O PROGRAMU

(Velika dvorana)
15:00 - PITCHING SESSION

Pitching Session je novost Plesne NACIONALE, ki je namenjena iskanju novih formatov prezentacije plesa. Je izmenjava idej, pogledov, pristopov in praks in poetik različnih avtorjev, prav tako pa izmenjava mnenj med ustvarjalci ter med ustvarjalci in gledalci. Predstavitvi, omejeni na največ 10 minut, sledijo vprašanja in odgovori.

Na predstavitve smo povabili uveljavljene mednarodne goste Bettino Masuch, direktorico gledališča Tanzhaus nrw iz Düsseldorfa, berlinskega festivala Tanz Im August in festivala Spring Dance v Utrechtu, Johna Ashforda, direktorja mreže Aerowaves in dogoletnega nekdanjega direktorja londonskega gledališča The Place, in Honneja Dohrmanna, direktorja programa za ples v Nacionalnem gledališču Mainz, direktorja festivala Internationale Tanztage Oldenburg in festivala Tanz Bremen. Gostje bodo po končanih predstavitvah o videnem razpravljali in enega od projektov predlagali za koprodukcijo v Španskih borcih v letu 2014.