Vez (1982)

Sloviti ameriški eksperimentalni koreograf in plesalec Steve Paxton je svoj odmevni solo Bound trideset let po nastanku uprizoril skupaj s slovenskim plesalcem Jurijem Konjarjem.

Bound/Vez je plesna predstava, ki jo sestavljajo posamezne vinjete. Te so ločene, toda podobno kot številke v stolpcu se zlagoma začno seštevati v nekaj večjega. Nekatere vinjete so asketske, a s poetičnim sporočilom. Druge so nekoreografirani plesni komentarji. Glasba je eklektična, podobe pa ne takoj logične. Morda gre za nekaj podobnega naključnemu srečanju z okajenim moškim v osamljenem lokalu. Ob pogovoru z njim se iz razdrobljene pripovedi začne izrisovati njegova zgodba, življenje, ki so ga sestavljali zaporedni trenutki, kot pač se življenje odvija, vendar se ga zdaj za nazaj spominja kot drobcev nekega potovanja, ki se sklene v pojasnilo, zakaj se zdaj s komolci, naslonjenimi na točilni pult in s kozarcem v roki, pogovarja z vami. »Nekoč sem bil moški ...«

Predstava BOUND / VEZ je nastala 1982 za gledališče Spazio Zero v Rimu. Uprizorjena je bila v Veliki Britaniji, Belgiji, leta 1983 pa tudi v slovitem newjorškem eksperimentalnem gledališču Kitchen, kjer je nastal videoposnetek, na katerem temelji ta rekonstrukcija predstave.


Jurij Konjar

Jurij Konjar se je rodil v Ljubljani leta 1978. Plesno tehniko je pridobil v Ljubljani in v Londonu, zatem je študiral na sloviti šoli P.A.R.T.S. v Bruslju. Sodeloval je z Les Ballets C de la B, nato pa začel ustvarjati lastna odrska dela. V zadnjih letih je ustvarjal predvsem samostojna odrska dela, med njimi Ulysses (2007), Goldbergove variacije (2010) in Za Juliana Mer-Khamisa (2013), sodeloval pa je tudi z Majo Delak, Janezom Janšo, Borisom Charmatzem in Martinom Kilvadyjem. Sodeloval je tudi s Tuning Ensemble, pri publikaciji Goldbergova opazovanja (Goldberg Observations) z urednico Liso Nelson, pri rekonstrukciji sola Bound iz leta 1982 pa s Stevom Paxtonom.

Steve Paxton

Sloviti ameriški eksperimentalni koreograf in plesalec Steve Paxton je že od leta 1961 ena ključnih figur sodobnega plesa. Med letoma 1961 in 1964 je plesal za koreografa Merca Cunninghama in sodeloval v radikalnim gibanjem avantgardnega plesnega kolektiva Judson Dance. V 1960. letih je Paxton začel sodelovati z drugimi umetniki postmodernega gibanja v New Yorku, poleg Judson Dance pa je bil tudi član kolektiva Grand Union. Je avtor kontaktne improvizacije, plesne oblike, pri kateri se dve osebi ali več gibata druga proti drugi v domala konstantnem spontanem stiku/kontaktu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premiera
Center kulture Španski borci, 17. april 2014


Sodelujoči

performer
Jurij Konjar

koreografija
Steve Paxton

glasba
Ženski pevski zbor Radiotelevizije Bolgarija, The Canadian Brass, različne zvočne pokrajine

podpora
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

Zahvala
Plesni Teater Ljubljana