Adrienn Hód/Hodworks: Kako biti smrtnik

CK Španski borci, 27/01/2015, 20:00

CK Španski borci, 27. 1. 2015, 20:00

26. in 27. januarja bomo v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde (doslej smo imeli priložnost videti že več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin), gostili dve predstavi ene najbolj vročih in iskanih evropskih koreografinj v zadnjem času: večkrat nagrajeno madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in njeno skupino Hodworks.

Po radikalno telesni in vsega okleščeni predstavi Dawn / Zora (ki jo bomo v Španskih borcih videli dan prej - 26. 1. ob 20. uri) je nova produkcija Adrienn Hód - Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik - fizično vtkana v emocionalno verigo. Podzavestno se odpre v transu, ki ga spodbudi neprekinjeno gibanje. Razpoke seksualnosti, arije impulzivnih vzdihov, igra robustnega, vendar pretanjenega in občutljivega humorja ter zanikanje tabujev. Telesa štirih plesalcev so predstavljena kot izložba njihovih notranjih zgodovin. Pogajanje med nebesi in zemljo in zmagoslavje prozaične urbane realnosti. V predstavi gre za unikatno priredbo Lisztove Faustove simfonije.ki velja za vrunec skladateljevega simfoničnega ustvarjanja. Sestavljena je iz treh stavkov, vsak od njih je posvečen enem od junakov pesnitve: Faustu, Marjetici in Mefistu.

"Predstava, polna nepričakovanih utrinkov nežnosti; ples, kjer je celota večja od seštevka posameznih (telesnih) delov". Donald Hutera (Spring Forward)


HODWORKS je leta 2007 ustanovila Adrienn Hód. Skupina, ki ima stalno zasedbo, k sodelovanju redno vabi umetnike z različnih področij. Delo skupine temelji na metodi, ki jo je razvila Hódova in ki je usmerjena na ustvarjanje novih oblik in dramaturških načel. Hodworks ustvarja tako akcije, posebej prirejene za določeno lokacijo, kot tudi plesne predstave, namenjene predstavitvam v gledališčih.

Madžarska koreografinja ADRIENN HÓD, ki je bila v zadnjih petih letih kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana, je znana po svojem radikalnemu pristopu k telesu, prostoru, uporabi eksperimentalne glasbe in vzajemnih povezavah med njimi, vključno z občinstvom. Leta 1993 je diplomirala na Budimpeštanski plesni šoli in premore formalno izobrazbo s širokega polja gibalnih stilov in gledaliških pristopov, kar ji omogoča osredotočanje na plesalce ter dekonstrukcijo in rekonstrukcijo lastnih gibov. Poleg ustvarjanja lastnih koreografij uči sodobne plesne tehnike, improvizacijo in kompozicijo, od leta 2005 je redna predavateljica na Plesni akademiji v Budimpešti, kot plesalka pa sodeluje v delih Márte Ladjánszki.

Kot koreografinja nenehno raziskuje nove vidike in neskončno raznolikost načinov, kako se telo lahko giba na odru, ter neposrednih vtisov, ki jih ti zbujajo v občinstvu. Hódova prevrača ter nenehno reinterpretira to, kar vidi v obdobju vaj. Njena dela skušajo iz plesalcev »izvleči« to, kar se v njih zares dogaja, ter slednje povezati z občinstvom, pogosto igrivo in s samonanašalnim humorjem. Svoja dela rada uprizarja v prostorih brez scenografije. »Minimalizem do konca,« kot temu pravi sama: »Telesa in glasovi lahko napolnijo vsak prostor. Pritegne me čisti nič. Praznina je zame navdih, ki vzdraži mojega duha.«

Budimpešta, IX. okrožje, New Performing Arts Foundation (H), Workshop Foundation (H), SÍN Cultural Center (H), OFF Foundation (H), Zagrebški plesni ansambel in Umetniški center Svetvinčenat (HR)

CONDITIONS OF BEING A MORTAL / KAKO BITI SMRTNIK
Izvajalci: Marcio Canabarro, Emese Cuhorka, Júlia Garai, Csaba Molnár
Glasbeni svetovalec: Zoltán Mizsei
Glasba: Franz Liszt: Faustova simfornija
Svetovalec: Zsolt Sőrés
Dramaturgija: Ármin Szabó-Székely
Koreografija: Adrienn Hód

www.hodworks.hu


V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano predstavlja svežo, esktravagantno mlado produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti z vse Evrope.