Hud pesjan

Iztok Kovač

Predstava za pogumne otroke (5+)

Iztok Kovač in plesalci EnKnapGroup so ustvarili novo otroško predstavo, tokrat za pogumne otroke, ki nosi naslov HUD PESJAN. Predstava, ki je nastala po predlogi pesmi Marijana Vodopivca, na svojevrsten način govori o temi nasilja in odpira mnoga vprašanja. Skupina pesjanov, ki seje strah in trepet, se v predstavi sooči z Vražičko, ki pa je, kot pravi pesmica, še bolj pesjanska od pesjanov. Kaj bo Vražička storila? Bodo pesjani končali v juhici ali ne? Kako se bo zgodba končala?


Interaktivna plesna predstava za otroke je nastala po motivih otroške pesmice, ki pa nikakor ni otroško nedolžna. Govori namreč o serijskem morilcu, ki ga na koncu doleti smrtna kazen, njeno sporočilo pa je jasno iz zadnje kitice – hujše zlo zmaga. A brez strahu – sporočilo naše predstave je povsem drugačno. Predstava namreč na neboleč in nemoreč način spregovori o vedno bolj aktualni temi nasilja, tako družinskega kot vrstniškega, se do njega jasno opredeli in hkrati odpira vrsto vprašanj. Med drugim o smislu in vrsti kazni – ima retaliacija želene učinke ali je večni krog »povračilnih ukrepov« bolje presekati s poskusom prevzgoje, ter o genezi »pesjanstva« – ali se v nasilneža rodimo ali naredimo?

Odgovori otrok v TV kvizu o družbeno (ne)sprejemljivem obnašanju, ki ga skupina petih pesjanov nejevoljno spremlja s kavča po kosilu, in interakcija Vražičke z občinstvom postavljajo mestoma smešne, celo simpatične pesjanske akcije v pravi okvir in pomagajo otrokom izoblikovati jasno stališče do etično in moralno nesprejemljivih oblik vedenja, predvsem nasilja – ne, hvala.

_____________________________________
Režija in koreografija: Iztok Kovač
Scenarij po predlogi pesmi Hud pesjan Marijana Vodopivca: Iztok Kovač, Jera Ivanc
Nastopajo: EN-KNAP Group (Ana Štefanec Knez, Tamás Tuza, Giorgia Belotti, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči)
Avtorska glasba in glasbeno mentorstvo: Tomaž Grom
Kostumografija: Barbara Stupica
Scenografija: Barbara Stupica in Zavod EN-KNAP
Asistentka kostumografinje: Katarina Škaper
Izdelava kostumov: Atelje d.o.o.
Oblikovanje svetlobe: Leon Curk
Video: Omar Ismail
Dramaturško sodelovanje in glas: Jera Ivanc

Vodja vaj EN-KNAP Group (do septembra 2017): Tanja Skok
Vodja vaj EN-KNAP Group (po septembru 2017): Nohemi Barriuso
Tehnični koordinator: Jaka Šimenc
Tehnična izvedba: Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail
V TV kvizu nastopajo: Arne Vidiček, Ava Nuria Reba Abramovici, Bela Su Reba Abramovici, Elisa Dobrecovič Mohar, Gaj Črnič, Hugo Fras, Lucian Požlep, Martin Lajovic, Oskar Melon, Pika Črnič, Pino Kovač, Ravi Petrovski Ternovšek, Uma Ismail

Ilustracija in oblikovanje: nejaaka
Fotografija in video: Andrej Lamut
Izvršna produkcija: Marjeta Lavrič
Produkcija: Zavod EN-KNAP

Asistent produkcije: Karmen Keržar

Zahvaljujemo se Lutkovnemu gledališču Ljubljana, dr. Karmen Šterk, dr. Heleni Smrtnik Vitulić in Aljažu Marku Golobu.

PEDAGOŠKO GRADIVO


Sponzor: Kakadu.siProgram Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.