Vrtoglavi Ptiči

Proces ustvarjanja najnovejše produkcije Iztoka Kovača, celovečerne predstave s skupino EN-KNAP, je temeljil na njegovi predstavi in filmu iz sredine 90. let ter na številnih razpravah o našem mestu v družbi in naši identiteti, s čimer nas predstava povezuje s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, tako kot hashtag združuje informacije v svetu socialnih omrežij.


-------------------------
#1996
#strast #foxes #blues #BorisovSin #Beograd #pripovedovalec #hoja #Trbovlje #omejitve #PreveriSpomin #fascinacija #samozavest #identiteta #Cambridge #Chiari #Liptov #paradoks #vrtoglavica #35mm #muzej #vrednota #čas #Wajdusna #Ljubljana #dekonstrukcija #prihodnost #algoritem #dvojnik #IluzijaIzbire #kontrola #korporacija #NewYork #promocija #polet #Moskva #mehanizem #vzorec #PlesnaMatematika #UmetnaInteligenca #Peking #MestnaPuščava #RazgaljenaGolota #RadikalniIndividualizem #hikikomori #NenavadnoSobivanje #DžunglaZnakov #SkritaKamera #UmirajočiSistem #ŽiviFantomi #Sistem VrtljivihVrat #PlastikaAliSmeti #SmiselAliVidez #TečiAliHoditi #PetiAliGovoriti #PlesatiAliDelati #PredstavljajSi #svoboda #svoboda?
#premiera #kmalu #5december

-------------------------

Vrtoglavi Ptič koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saša Podgorška je bil uradno najboljši slovenski film leta 1996. Ko je tedaj Kovač v nepozabnem prizoru priplezal na vrh trboveljskega dimnika, v revirjih še niso kopali po kripto-valutah, niso še inštruirali indijskih pilotov na virtualnih simulatorjih leta, niso še opremljali Nasinih mašin s post-knapovskim softverom.

Zakaj in kako se Iztok Kovač ozira četrt stoletja nazaj? Ne gre gledat starega filma in se nostalgično predajat spominom – ampak ga, nasprotno, zanima, kako so danes njihove nekdanje avanture in njegova tedanja vrtoglavica videti v očeh nove generacije plesalcev EN-KNAP Group in slišati v ušesih sina skladatelja izvirne glasbe. Od sinov in hčera ni iskal simpatij do očeta ali dedka, ampak jih je spraševal, kaj bodo imeli sami za povedati svojim potomcem.

Navdih je našel v vizionarskih slutnjah Jeana Baudrillarda, ki piše o tem, da je puščava mest enaka peščeni puščavi, džungla znakov enaka gozdni džungli, vrtoglavica simulakrov enaka vrtoglavici narave. Od nove generacije plesalcev Kovač v tem novem svetu pričakuje, da brezkompromisno najdejo svojo vez do preteklosti, da si prisvojijo drobce tako odkrite zgodovine v skladu s svojimi individualnimi kulturnimi in osebnimi preferencami – in da o tem spregovorijo s svojim jezikom. Morda jih bo pritegnila le ena sekvenca, ena gesta, morda celo ena sama odrezana pasaža enega plesnega giba – a ko bodo pod črnim plesnim kvadratom najdevali arheologijo podob in rudarili po bazah silnih čustev in podrobnih podatkov, bodo skozi skupno akcijo v resnici kovali novo tovarišijo. Zato so Vrtoglavi Ptiči danes v množini.

Stojan Pelko

-------------------------
Produkcija: Zavod EN-KNAP
 

Koncept in režija: Iztok Kovač
Koreografija: Iztok Kovač in EN-KNAP Group
Nastopajo: EN-KNAP Group (Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza), Aleš Hadalin k.g.
Dekompozicija glasbe Borisa Kovača (Vrtoglavi ptič, 1997) in avtorska glasba: Lav Kovač
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Scenografija: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Nohemi Barriuso
Video: Omar Ismail
 

Besedilo: Stojan Pelko
Prevod: Jure Škerl

Glas: Nada Vodušek, Aleš Hadalin

Vodja vaj EN-KNAP Group: Nohemi Barriuso
Tehnični koordinator: Jaka Šimenc
Tehnična izvedba: Omar Ismail, Leon Curk

Oblikovanje: nejaaka
Fotografija in video napovednik: Andrej Lamut

Izvršna producentka: Karmen Keržar
Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol
Marketing: Goran Pakozdi

Strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik
Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič

Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač


Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije