ODVEČNI

Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata.
Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter prostore za ples.

Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata.
Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter prostore za ples.
Nova resničnost prinese nov izziv.
Kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru?

Izhodišče za nastanek predstave je bil esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu. Ko se v refleksijo vključi še aktualno epidemiološko stanje in restrikcije, so še toliko bolj aktualna vprašanja: Kdo je odvečen in za koga? Kdo med nami je nepotreben? Ali sploh obstajamo, če ne proizvajamo ali ne porabljamo? Kako tanka je meja med koristnim in nepotrebnim?
Svoje raziskave, ideje in izzive drugim so plesalci posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter istočasno javno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so bogastvo individualnega materiala preselili nazaj v studio in ga kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Zakonitosti  predstave temeljijo na principu, ki ga je Iztok Kovač s skupino že uporabil pri kreaciji predstav Hu Die in S.K.I.N. ter zajema tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Od tod izvirajo različni podnaslovi, ki dodatno osmišljajo osnovno temo predstave.
Uprizoritev bo vsakokrat dopolnjeval in usmerjal tudi gostujoči glasbenik (Damir Avdić, Tomaž Grom ali Samo Kutin), ki bo avtorsko glasbo izvajal v živo in kot tak predstavljal dodaten nepredvidljiv izziv in spodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Oktober 2020.
V strahu pred drugim valom razglasitve epidemije in ponovnim zaprtjem kulturnih institucij in gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero en mesec pred načrtovano premiero.

Vabljeni.

Kot uvod v predstavo vas vabimo, da si ogledate tudi youtube serijo ODVEČNI, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene: POVEZAVA
----------------------------
Koncept: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: EN-KNAP Group (Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza)
Glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin (izmenično)
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.)
Rekviziti: EN-KNAP Group
Po knjigi: Ilija Trojanow, »Odvečni človek«
Uporabljena glasba v video napovedniku je iz serije video projekta z naslovom Osamitev / Zaklep 03, avtorja Tomaža Groma
Produkcija: Zavod EN-KNAP

Vodje vaj EN-KNAP Group: Nohemi Barriuso, Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec
Tehnični koordinator: Jaka Šimenc
Tehnična izvedba: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne

Izvršna producentka: Karmen Keržar, Goran Pakozdi
Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol

Strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik
Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič
Vodja finance: Julija Travančić
Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije