V MGL premiera Rekviema v koreografiji Iztoka Kovača

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so predstavili slovensko praizvedbo ene zadnjih iger največjega hebrejskega dramatika Hanoha Levina (1943-1999) Rekviem (Aškava, 1999). Med 63 dramskimi besedili, kolikor jih je napisal, in 22, ki jih je sam režiral, je bila to zadnja igra, ki jo je postavil na oder.

V Rekviemu se najuglednejši izraelski avtor satiričnih kabaretov, komedij ter filozofskih in mitičnih del po besedah prevajalca Klemna Jelinčiča Boete ukvarja z vprašanji o smislu življenja in smrti. He- brejski naslov Aškava namreč v judovstvu zaznamuje tiste obrede, ki jih izvajajo po posameznikovi smr-ti (med njimi je najpomembnejša molitev ob smrti - tftldt aškava). Čeprav se igra ukvarja predvsem s predsmrtnimi dogodki, jo opisujejo tudi kot pravljico o smrti.

Levin svojo poetično dramo izpelje iz treh zgodb A. P. Čehova: Rothschildove violine s starim izdelovalcem krst, ki vidi v smrti le poslovno priložnost, Žalosti s kočijažem in potniki, ki se z veseljaštvom upirajo minljivosti, ter Zaspanosti s tavajočo služkinjo z mrtvim dojenčkom. Protagonistom doda tri kerube ali angele, ki umirajoče in umrle pospremijo na oni svet. Levinovo besedilo na oder prinaša vprašanja »o pomenu življenja v času najskrajnejšega preskusa: srečanja s smrtjo, ki se ji ne da ubežati. Igra ob vsej ostrini in tragifarsičnosti  /.../ ustvarja občutek privzdignjenosti s predsmrtnimi dogodki duha resnosti tematike navkljub.« (Klemen Jelinčič Boeta)

V dramaturgiji in režiji Matjaža Zupančiča, na prizorišču Alena Ožbolta, v kostumih Bjanke Adžič Ursulov, ob glasbi skladatelja Janija Kovačiča in v koreografiji Iztoka Kovača bodo nastopili Marko Simčič, Bernarda Oman, Lotos Vincenc Šparovec, Jana Zupančič, Gašper Tič, Viktorija Bencik, Tina Potočnik, Milan Štefe, Gaber K. Trseglav, Jurij Drevenšek, Domen Valič in Gregor Gruden.
(Vir: Delo)

Direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejala, da je predstavo ustvarjala vrhunska umetniška ekipa, zato pričakuje, da bo eden vrhuncev sezone MGL.

Hanoh Levin: Rekviem
Studio MGL, Ljubljana. Premiera v četrtek, 10. 11., ob 20. uri.Arhiv novic