EnKnapGroup po uspešni evropski turneji zopet na domačem odru

Včeraj (12. 12.) je ansambel EnKnapGroup nastopil tudi v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču v okviru festivala Danceproject, in sicer s koreorafsko vinjeto Pot domov koreografa Iztoka Kovača, eno od 11 koreografskih vinjet mednarodnih avtorjev, ki so svoj pogled na koncept časa združili v projektu 10 MIN.

V decembru bo EnKnapGroup na domačem odru v Španskih borcih nastopil s kar sedmimi ponovitvami dokumentarne predstave Pozor hud ples! Iztoka Kovača, ki si jo bodo ogledali učenci in dijaki kar 11 slovenskih osnovnih šol in treh srednjih šol, ponovitve 19. 12. ob 20h ter 20. in 23. ob 12h pa so odprte tudi za izven.

To je izjemen uspeh za tovrstno predstavo, ki s sodobnim pristopom predstavljanja sodobnega plesa mlademu občinstvu pomembno zapolnjuje vrzel na področju didaktičnih pripomočkov za predstavitev tega pomembnega umetniškega žanra. Predstava ob hudomušnem vodenju igralca Mihe Brajnika pojasnjuje koreografske metode dela v sodobnem plesu, vlogo glasbe v plesu, identiteto giba ipd., na način, ki je primeren tako za mlade gledalce kot za zahtevnejša občinstva. Kot je maja lani ob premieri predstave zapisalo Delo, gre za didaktični uprizoritveni dogodek, ki bi ga »veljalo prikazati tudi srednješolcem in njihovim pedagogom – in to ne le kot učno uro o sodobnem plesu, ampak o ustvarjanju in razumevanju odrske umetnosti nasploh«.

Ansambel je jeseni navduševal Evropo s svojo najnovejšo predstavo Junaki brez kril (koprodukcija EN-KNAP & Deja Donne), s katero se je po slovenski premieri in ponovitvi (17. in 18. oktobra) odpravil na dvomesečni jesenski del turneje po Evropi, ki se je 19. novembra zaključila v nemškem Regensburgu.

Pred ljubljansko premiero je predstava navduševala že na poletnem delu evropske turneje, in sicer v italijanskem Solomeu, Terniju in Rimu ter nemškem Friedrichshafenu. V jesenskem delu turneje, pa so Junake brez kril videli tudi obiskovalci v Pragi (Češka), Perugi in Tuoru (Italija) ter Nuernbergu, Ludwigshafnu in sklepnem Regensburgu (Nemčija).

Predstava s pomočjo zasedbe superjunakov išče lepoto v napetostih med človeškim in junaškim. Duhoviti plesni predstavi koreografa Simoneja Sandronija avtorski pečat dajejo plesalci EnKnapGroup in italijanske Deja Donne. Kot je zapisal Marte Magazine, gre za »čudovito predstavo, ki v gledalcu pušča grenko-sladke vtise ... « (Marte Magazine, 10. oktober 2011), po ljubljanski premieri pa so Pogledi poudarili močno prezenco plesalcev, ki so »prikazali gorečo pripadnost svojemu umetniškemu poslanstvu, zaradi katerega se hočejo predstavljati kot bitja s skoraj že nadnaravnimi sposobnostmi« (Pogledi, 26. oktobra 2011).

Ansambel je med 23. novembrom in 7. decembrom na Dunaju obenem pripravljal tudi naslednji projekt Teater (Theatre), veliko mednarodno koprodukcijo Zavoda EN-KNAP, ki je sicer poznan po svojem mednarodnem sodelovanju. Multimedijska koprodukcija EN-KNAP in Superamas ter mreže uveljavljenih mednarodnih producentov, bo premierno predstavljena v sklopu Evropske prestolnice kulture Maribor novembra2012.

Letošnje dejavnosti potrjujejo vrhunsko kontinuirano delovanje skupine EnKnapGroup, ki je od svoje ustanovitve leta 2007 sodelovala s kar 20 uveljavljenimi tujimi in domačimi avtorji ter ustvarila 13 celovečernih predstav ter se tako razvila v prvovrsten plesni ansambel na evropski ravni.


Več informacij:
070 745 904
info@spanskiborci.si


Program evropske turneje s predstavo Junaki brez kril:
12. 6. Teatro Cucinelli, Solomeo / Italija
5. 8. Kulturufer, Friedrichshafen / Nemčija
25. 9. Teatro Secci-EsTerni Festival, Terni / Italija
7.—8. 10. Teatro Vascello, Rim/ Italija
21. 10. Festival Four Days in Motion, Praga / Češka
22. 10. Teater Archa, Praga / Češka
29.—30. 10. Festspiele, Ludwigshafen / Nemčija
3. 11. Teatro Brecht, Perugia / Italija
5. 11. Teatro comunale dell’Accademia, Tuoro / Italija
17. 11. Tafelhalle, Nuernberg / Nemčija
19. 11. Tanztag, Regensburg / Nemčija


Ponovitve Pozod hud ples!, Center kulture Španski borci

19. 12. ob 11h in 20h (izven)
20. 12. ob 9.30 in 12h (izven)
22. 12. ob 11h
23. 12. ob 10h in 12h (izven)

Arhiv novic