Vrhunska ruska sodobna umetnost v Španskih borcih

Edinstvena priložnost za srečanje z rusko sodobno plesno umetnostjo se obeta v torek, 24. aprila. Najpomembnejša ruska skupina za sodobni ples, Gledališče za sodobni ples iz Čeljabinska, ki v tem delu Evrope gostuje prvič, se bo predstavila s koreografijama Olge Pona, pionirke in prve dame sodobnega plesa v Rusiji, ki je skupino ustanovila in jo vodi še danes.

Pona, ki je ustvarjala daleč od uveljavljenih zahodnih tokov, je s svojim delom presegla komunistično estetiko in njene umetniške omejitve, obenem pa razvila lastni stil, ki prerašča tako zahodne kot vzhodne prakse. Za delo svoje skupine, ki živi in ustvarja v najbolj radioaktivno onesnaženem mestu na svetu, zaznamovanem s težko industrijo, a z eno najbolj brstečih plesnih scen v Rusiji, je dosegla mednarodno priznanje.


V enem večeru se bo skupina predstavila z dvema koreografijama Olge Pona, ki tematizirata sodobno rusko družbo. Kot je zapisal ugledni britanski časnik Guardian, “Olgino delo prevevata junaškost in pretresljivost njenega poslanstva”.

V gostovanje se dan prej, v ponedeljek, 23. aprila lahko uvedete z ogledom izjemnega dokumentarnega filma Tankograd. Lirični film pripoveduje zgodbo o plesni skupini iz Čeljabinska, ki pod vodstvom Olge Pona v tem uničenem mestu najde upanje s pomočjo plesa. Ogled filma je brezplačen, po projekciji pa se bomo pogovarjali s pionirko ruskega sodobnega plesa, Olgo Pona.

Vabljeni!
 
Več o predstavi.
Več o filmu.

Arhiv novic