20 let EN-KNAP 28. in 29. maja tudi v Trbovljah

Po  navdušujočem zaključku praznovanja 20-letnice EN-KNAP, ki je v Ljubljani trajalo od 11.-26. maja, in se je zaključilo z reprizo Vandekeybusove predstave Česar se telo ne spominja iz leta1987, se praznovanje EN-KNAP seli v Trbovlje, rodni kraj ter ustvarjalni fokus ustanovitelja plesne skupine En-Knap Iztoka Kovača, ki je skupino ustanovil leta 1993 v belgijskem Leuvenu.

V Trbovljah bo jutri, 28. maja, ob 18. uri v Delavskem domu v Trbovljah najprej na ogled filmski maraton - projekcija plesnih filmov EN-KNAP, ki so s svojim izvirnim jezikom močno zaznamovali slovensko kulturno in filmsko pokrajino (Narava Beso, 1995; Vrtoglavi Ptič, 1997, Dom Svobode, 2000; Kaj boš počel, ko prideš ven od tu, 2006;) ter dokumentarnega filma Od Sokola do filmske dive (2003), ki je nastal ob 10-letnici EN-KNAP. Projekciji bo sledil pogovor z Iztokom Kovačem in režiserjem Vladom Škafarjem, ki je sodeloval s Kovačem pri dokumentarnem filmu Pod njihovo kožo (2006), ki prikazuje ozadje nastanka plesnega filma Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? (režija Sašo Podgoršek). Zavod EN-KNAP je ob 20-letnici izdal tudi kompilacijo svoje celotne filmske produkcije (1995-2006), ki vključuje 5 plesnih in 3 dokumentarne filme.

Ob isti uri se bosta jutri na stadionu nogometnega kluba Rudar Trbovlje pomerili nogometni ekipi Trbovelj po izboru župana Vilija Trevena in slovenska nogometna reprezentanca umetnikov (Nogometniki).

V sredo 29. maja ob 18. uri bo v galeriji DD Trbovlje najprej otvoritev razstave/instalacije Horizont spomina, fotografska razstava izbranih fotografij produkcij EN-KNAP iz obdobja 1993-2013. Umetnik Samo, ki je avtor koncepta in postavitve razstave, je zasnoval poseben koncept ogleda razstave, ki posnema rudniški ambient, gledalci pa si bodo razstavljene fotografije lahko ogledali ob soju svetilke. V galeriji DDT bodo vse do 17. junija tako na ogled dela naslednjih fotografov: Gorana Bertoka, Mihe Frasa, Dejana Habichta, Žige Koritnika, Boruta Krajnca, Andreja Lamuta, Matjaža Škrinjarja, Tamása Tuze, Nade Žgank in Antonia Živkoviča.

Ob 20. uri bo Kovačeva plesna skupina EnKnapGroup z domicilom v ljubljanskih Španskih borcih uprizorila njegovo predstavo Pozor hud pes!, didaktično plesno uspešnico, ki si jo je v treh letih ogledalo skoraj 7000 obiskovalcev, za avtorstvo predstave pa je Kovač lani prejel tudi Župančičevo nagrado, najvišje proznanje Mesta ljubljana na področju kulture in umetnosti. Pred predstavo bo nastopil tudi Ženski pevrski zbor Društva upokojencev Trbovlje.

V ljubljanskih Španskih borcih, ki jih od leta 2009 upravlja Zavod EN-KNAP, smo med 11. in 26. majem, ko je mednarodno uveljavljeni produkcijski zavod obeleževal svojo 20-letnico obstoja, videli pester program z močnim mednarodnim preznakom, ki je vključeval ples, performans, filmski program in delavnice. Obnovljena prvenca flamskih koreografov Anne Terese De Keersmaeker in Wima Vandekeybusa v izvedbi njunih skupin Rosas (11. maja) ter Ultima Vez (25. in 26. maja) pa sta trikrat skoraj povsem napolnila veliko dvorano Španskih borcev, veliko pozornost pa sta pritegnili tudi gostovanji plesne skupine iz Oldenburga (20. maja) ter skladatelja in filmskega ustvarjalca Thierryja de Meyja (15. maja).


Delavski dom Trbovlje - KLIK

Program 20-letnice EN-KNAP v Trbovljah:

28.5.

18:00 Nogometna tekma Ekipa po izboru župana Trbovelj: slovenska nogometna reprezentanca umetnikov – Stadion NK Rudar Trbovlje
18:00 filmski maraton En knap (1995.2006) – predavalnica DDT
20:30 pogovor z Iztokom Kovačem ter Vladom Škaferjem – predavalnica DDT

29.5.
19:00 Otvoritev razstave “Horizont spomina” – Nova galerija DDT
20:00 Iztok Kovač / EnKnapGroup “Pozor hud pes!” – plesna uspešnica, gledališka dvorana DDT
+ ŽPZ Društvo upokojencev TrbovljeNovice

Arhiv novic