Vašhava Iztoka Kovača in Saša Podgorška premierno na Festivalu slovenskega filma

V sredo, 10. septembra ob 20.30, bo v okviru otvoritvenega večera 17. Festivala slovenskega filma v Portorožu premierno predstavljen tudi kratki plesni film koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saša Podgorška Vašhava.

Gre za najnovejše delo tega uveljavljenega ustvarjalnega tandema, ki je doslej ustvaril pet kritiško priznanih plesnih in dokumentarnih filmov, odmevnih tako doma kot v tujini.

Film Vašhava, ki bo prikazan v okviru tekmovalnega programa FSF, predstavlja slovo filmske produkcije EN-KNAP od Trbovelj in vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo neke industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino.

Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih EN-KNAP, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve.

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup se v posvetilu avtorja Iztoka Kovača rodnemu kraju poslednjič sooči z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega.

Od njih se poslovijo dostojno. Še zadnjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen EN-KNAP-ovski plesni izraz, utrjen s plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.


Film Vašhava je nastal v produkciji Zavoda EN-KNAP in s podporo Slovenskega filmskega centra.

V pregledni program festivala se je uvrstil tudi kratki film Kar ostane v režiji Matevža Jermana in po scenariju, ki so ga skupaj pripravili režiser ter plesalca Ana Štefanec in Tamás Tuza, sicer člana mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup, katerega umetniški vodja je Kovač.

Festival slovenskega filma (FSF) je pregled slovenske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih in kratkih igranih, dokumentarnih ter animiranih filmov, ki so nastali v Sloveniji v preteklem letu.
Arhiv novic