Svetovna premiera Fobije na festivalu Noorderzon na Nizozemskem

Jutri (20. 8.) ob 21. uri se bo s svetovno premiero plesne predstave Fobija, katere koproducent je Zavod EN-KNAP, začela 25. edicija festivala enega najodmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, Noorderzon v nizozemskem Groeningenu. 

V predstavi nastopi mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki ima domači oder v Španskih borcih, vse tri uprizoritve otvoritvene predstave Fobija (20., 21. in 22. 8.), ki si jih bo v skupaj ogledalo več kot 1300 obiskovalcev, pa so že več kot teden dni razprodane.
 
Po tem se bo začela tudi največja vezana turneja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa in verjetno tudi gledališča. EnKnapGroup bo skupaj s plesalci nizozemske zasedbe Club Guy & Roni in člani tolkalnega ansambla svetovnega slovesa Slagwerk den Haag, ki soustvarjajo Fobijo, namreč v treh mesecih naštela kar 25 gostovanj na Nizozemskem in v Nemčiji.

Festival Noorderzon, ki med 20. in 30. avgustom predstavlja več kot 80 predstav mednarodnih skupin z vsega sveta ter tako vodilne avtorje kot prodorna nova imena, letno privabi več kot 135.000 obiskovalcev in je odmeven tudi zunaj nizozemskih meja. Podrobneje o festivalu - klik

Po treh razprodanih večerih v Groeningenu bo Fobija na ogled 7. septembra ob 21. uri v Križankah v okviru 63. Ljubljana Festivala, ki premore dolgoletno tradicijo in spored vrhunskih umetniških dogodkov.

Septembrska uprizoritev na Ljubljana Festivalu bo po majski predpremieri v CK Španski borci edina priložnost za ogled te predstave na slovenskih tleh v tem letu, preden se 15-članska zasedba nastopajočih s predstavo odpravila na tromesečno mednarodno turnejo. 
________________________________________________________
 
Kontakt za medije: info@spanskiborci.si / 070 745 904
________________________________________________________


EnKnapGroup

To je le eden od večjih letošnjih dosežkov skupine EnKnapGroup, katere ustanovitelj in umetniški vodja je Iztok Kovač. S predstavo Matjaža Zupančiča 20th Century Fog – Megla stoletja bo skupina 15. oktobra odprla tudi osrednji slovenski gledališki festival, 50. Borštnikovo srečanje, julija pa je s predstavo Iztoka Kovača Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend že nastopila tudi na 22. Primorskem poletnem festivalu v Gledališču Koper. Delovanje skupine v tem smislu kaže tudi na zgledno sodelovanje med nevladnim in javnim sektorjem.

Trenutno skupina EnKnapGroup ustvarja nove produkcije z več uveljavljenimi mednarodnimi avtorji. Januarja 2016 bo skupina začela sodelovati z madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in libanonskim koreografom Guyjem Naderjem pri ustvarjanju nove predstave, ki bo premierno na ogled 12. maja 2016 (repriza 13. 5.).

Zatem bo skupaj s Pavlom Liško in Kelly Copper iz svetovno priznanega Natural Theater of Oklahoma začela ustvarjati predstavo z delovnim naslovom ‘Pursuit of Happiness’ (Na sledi sreči), ki bo premiero imela 1. decembra 2016. 
 
EN-KNAP pa spodbuja in podpira tudi samostojna dela plesalk in plesalcev, ki so kot avtorji doslej ustvarili 6 lastnih del, najnovejše, triptih pod skupnim naslovom Odkrito-razkrito, ki ga bodo predstavili novi člani skupine Nik Rajšek, Anja Rupnik in Veronika Valdés pa bo premiero imela 15. 9. v Španskih borcih.
 
Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami.


Projekt EKG+, ansambel za sodobni ples, poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.


7. septembra ob 21. uri v Križankah, v okviru 63. Ljubljana Festivala.


 

Arhiv novic