Veter, pesek in zvezde v APT Novo mesto, decembra v Španskih borcih

Antoine de Saint-Exupéry ni le veliki pilot Malega princa. Je tudi avtor dveh izjemnih avtobiografskih romanov. Nočni let (Vol de nuit,  1931) in Počlovečena zemlja (Terre des hommes, 1939) sta v slovenščini v izjemnem prevodu Edvarda Kocbeka izšla pod skupnim naslovom Veter, pesek in zvezde leta 1966.

Tak je tudi naslov predstave, ki jo pol stoletja po Kocbekovem prevodu po izboru ter v priredbi Stojana Pelka na oder postavlja Iztok Kovač s Pavletom Ravnohribom v glavni vlogi: Veter, pesek in zvezde!

Koprodukcijska stvaritev Anton Podbevšek Teatra in EN-KNAP razodeva redke radosti utiralcev napredka. Spomni nas, da za začutiti toploto bližnjikovih ramen ne potrebujemo nujno krvave kirurgije vojne. Včasih je dovolj že, če se skupaj zastrmimo v isto smer.

Novomeška premiera vznemirljive in pretresljive plesno gledališke stvaritve o tovarištvu, smrti, junaštvu, hrepenenju, solidarnosti in humanosti bo na ogled 20. novembra v Anton Podbevšek Teater Novo mesto, (reprize 21. ter 25., 26., 27. in 28. 11.), ljubljanska premiera pa bo 16. 12. ob 18. in 20.30 uri v Španskih borcih (reprizi 17. decembra ob 18. in 20.30 uri).
 

Arhiv novic