Nocoj ob 23.50 na TVS1 plesni film Vašhava (Kovač-Podgoršek)

Nocoj, 7.3., ob 23.50 bo na programu TV Slovenja 1 Vašhava, plesni film tandema Iztok Kovač & Sašo Podgoršek, v produkciji Zavoda EN-KNAP in s plesnim ansamblom EnKnapGroup. Z Vašhavo avtorja zaokrožujeta ustvarjalni hommage industrijskim Trbovljam.
Vabljeni k ogledu!
 

O FILMU
www.en-knap.com/vashava


"Rekviem za rudarske revirje"
Ženja Leiler, Delo, 04.12.2014

Ruralno okolje trboveljskih revirjev je Kovača temeljno zaznamovalo, in sicer tako v dojemanju telesa kot zavezujoče fizične entitete kot v dojemanju njegove umeščenosti v socialni svet. Dalo mu je ustvarjalni kapital, ki ga je še zlasti po Vrtoglavem ptiču in plesnih predstavah Struna in želo prvi dotik (1996) ter Zakonitosti kobre (1997) tako izvirno in sugestivno konfrontiral z močno urbano izkušnjo, v njunem spoju pa dosegel prepoznaven in mednarodno uveljavljen avtorski izraz.

Po drugi strani je Podgoršek, eden najbolj talentiranih režiserjev generacije, rojene v prvi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja, očitno prav v filmskem dispozitivu plesa kot socialno in kulturno zaznamovanega telesa našel svoj avtentični avtorski izraz pa tudi prepoznavno kontinuiteto ...

V globini rudniških jaškov sta ustvarila svet, ki obenem je in ga ni, svet, ki odmisli vse zunanje, ki je brezčasen in na neki način že onkraj zgodovine. Od tu naprej se je zdelo, da zgodbe ni mogoče več nadaljevati. A Vašhava, film, ki je bil narejen in predvsem dokončan v času, ko so trboveljski rudnik in njegovi zaposleni rudarji izgubili še zadnjo bitko, dokaže, da je ta konec zahteval epilog.

Vašhava je namreč odgovor na vprašanje, kaj boš počel, ko prideš ven od tu. Izpostavljajoč znane delavske in industrijske ambiente predhodnih filmov, jepredvsem filmska upodobitev neusmiljenega odtekanja časa, ki je neprizadet ob dejstvu izginjanja nekega sveta in ga skozi celoten film simbolizira neprestano nihanje škripcev s kavlji, na katerih so rudarji pod stropom sušili svojo civilno in rudarsko obleko – vašhava, nemška skovanka, v rudarskem slengu pomeni prav ta prostor oziroma kopalnico. Vašhava je zdaj zapuščena, prazna, kavlji samevajo, odzvanjajo samo še imena nekdanjih rudarjev in stik plesalčevih stopal z zaprašenimi tlemi.

Nihanje postane tudi glavni nosilec »glasbe«, ritma, zvoka, ki je sicer v vseh Kovač-Podgorškovih filmih vedno esencialni gradnik filma in njegove atmosfere, nastajajoč na podlagi interakcije zvokov narave, zamolklega ječanja zapuščenih industrijskih objektov, zvokov teles, vokala ter klasične in ljudske glasbe. Nihaji škripcev sprožijo gibanje teles, kar v koreografskem smislu ustvari filigransko spleteno mrežo z natančno določenim potekom gibanja plesalcev, pri katerem ne sme biti naključij. Temeljna atmosfera Vašhave, ki angažira predvsem gledalčevo emocionalno plat, je tako občutenje pretakajočega se časa kot gibala vsega, kar je bilo, je in nekoč bo. Časa, v katerem je naši fizični prisotnosti podarjen le hip. Za njo tako lahko ostane le še filmsko pretanjena nostalgija.

VAŠHAVA
2014, barvni, 29’

scenarij
Iztok Kovač
Sašo Podgoršek

režija
Sašo Podgoršek

koreografija
Iztok Kovač
 
ustvarjalci in izvajalci
EnKnapGroup:
Luke Thomas Dunne
Ida Katarina Hellsten
Bence Mezei
Ana Štefanec
Tamás Tuza

in gostje
Gyula Cserepes
Barbara Kanc
Katja Legin
Lada Petrovski Ternovšek
Ravi Ternovšek
 
fotografija
Sven Pepeonik

scenografija
Niko Novak
 
kostumografija
Valter Kobal

montaža
Sašo Podgoršek

oblikovanje zvoka
Charo Calvo

produkcija EN-KNAP
Meta Lavrič
Iztok Kovač
Sašo Podgoršek

s podporo
Slovenskega filmskega centra

produkcija
Zavod EN-KNAP

Film je prejel nagrado za najboljšo montažo na Festvalu slovenskega flma 2014 v Portorožu.

Arhiv novic