S sodobnim plesom približana kraška dediščina Jadrana

Kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino

Plesalke in plesalci edinega slovenskega stalnega ansambla sodobnega plesa, EnKnapGroup so pod vodstvom koreografa Iztoka Kovača zaključili ustvarjalno delavnico, s katero so v okolici Zadra uprizorili in posneli serijo motivov za evropski projekt AdriaWealth.

Zgodovina zanimivega projekta se je začela pred nekaj leti, ko je Geološki zavod Slovenije uspešno vodil projekt RoofOfRock, ki je raziskoval uporabo in možnosti nadaljnje trajnostne uporabe  ploščatega apnenca, tipičnega gradbenega materiala kraške krajine celotne vzhodne Jadranske obale in pomembnega gradnika  naravne in kulturne dediščine tega območja.  Poleg tal, ograd in sten so ta tipični kraški kamen uporabljali tudi za pokrivanje streh – od tod ime projekta RoofOf Rock ali Kamnita streha.

V skladu z evropsko prakso prenosa znanj in kapitalizacije projektnih izkušenj je bil projekt Kamnita streha s še štirimi drugimi projekti združen v drugo fazo in sicer v projekt AdriaWealth,  kjer se je pred slovensko stran postavila naloga, ki so jo na svojem projektu Arheo že izpeljali italijanski partnerji: kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino. 

In natanko to je bil razlog, da so se zadnji teden junija v Zadru srečali plesalci EnKnapGroup z italijanskima kolegicama iz skupine za sodobni ples Res Extensa iz Barija, Eliso Barucchieri in Ano Moscatelli. Na vrsti izjemnih lokacij, od neokrnjene narave kornatskih otokov in nekdanjih kamnolomov ploščatega apnenca (Lavdara) prek rimskih ruševin (Aserija pri Benkovcu) in cerkva (Nin, Posedarje, Savar na Dugem otoku) do bleščečih tlakovcev zadarskih trgov in ulic, so se v ustvarjalnem procesu srečevali kraški kamen, izkušnje italijanske predstave o jadranskih vetrovih Anima ter mojstrstvo plesnih figur mednarodne skupine EnKnapGroup.

Koreograf Iztok Kovač, umetniški vodja skupine EnKnapGroup, pravi: »Prisluhnili smo vetrovom z one strani Jadranskega morja in se pustili navdahniti kamnu. Tako smo prišli do serije gibov kot gradnikov, s katerimi plesalci in plesalke s svojimi telesi gradijo plesne konstrukcije tako, kot se da graditi tudi s kamnom.«

Posneti prizori bodo sestavni del plesne predstave, ki bo septembra letos v Sežani sklenila projekt AdriaWealth. Posebno pozornost so umetniki na svoji poti posvetili srečevanju z lokalnimi turističnimi delavci. Tako so se v Zadru srečali z direktorjem Turistične skupnosti Zadra Antem Radosem, v kraju Sali na Dugem otoku pa je poseben interes za vključitev posnetkov v promocijske materiale izrazila ravnateljica naravnega parka Telaščica Nikolina Baković.


Dodatne informacije

Mednardno plesno skupino EnKnapGroup sestavljajo Ana Štefanec (Slovenija), Luke Thomas Dune (Velika Britanija), Ida Hellsten (Švedska), Bence Mezei (Madžarska) in Jeffrey Schoenaers (Belgija). Umetniški direktor je Iztok Kovač.

V devetih letih od ustanovitve leta 2007 je skupina En Knap Group uprizorila 23 predstav in pri tem sodelovala z več kot 30 avtorji. Od leta 2009 skupina domuje  v Kulturnem centru Španski borci v ljubljanskih Mostah.

Več o projektu RoofOfRock (Kamnita streha) lahko izveste na spletni strani http://www.roofofrock.eu


Kontakt:
Stiki z javnostmi: 070 745 904, info@spanskiborci.si

Vsebinske informacije o projektu:
Marjeta Lavrič, marjeta.lavric@en-knap.com


Fotografije:

1) Pred cerkvijo Sv. Duha v Posedarju
2) Na zadarski ulici
3) Na otočku Taljurić v naravnem parku Telašćica

 

Arhiv novic