Spremljevalni program premiere EnKnapGroup: Trisha Brown Dance Company in Josef Nadj

Četrtek, 8.6. ob 18h - Predavanje Denise Luccioni »Kako leteti s Trisho Brown«.

Za vsako delo je trenutek, ko njenega avtorja ni več, svojevrstno; tokrat je to Trisha Brown. Ne bo se nam več zgodilo, da bi z nestrpnostjo pričakovali nove Trishine kreacije, ki so nas vedno znova presenečale. Lahko se sprostimo in njeno delo doživimo kot oddaljeni planet, ki s svojimi raznolikimi vnosi sestavlja gosto mrežo motivov in nas usmerja na mnogovrstne poti. Denise Luccioni nas bo preko filma popeljala po skrivnostni poti umetniškega izraza veličastne osebnosti, kakršna je bila Trisha Brown.

Četrtek, 8.6. ob 21h - Pogovor po predstavi s Kathleen Fisher (Trisha Brown Dance Company) in Josefom Nadjem. Pogovor vodi Denise Luccioni.

Petek, 9.6. ob 17h - Voden ogled filmov »Moja osemdeseta« (sprehod po krajini plesnega filma z Denise Luccioni)

Vabljeni na filmsko popotovanje skozi plesni film 80ih. Predavanje in projekcijo bo vodila Denise Luccioni, francoska publicistka in ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa. Dogodek povezujemo v sklop dogajanja ob premieri EnKnapGroup, v kateri predelujemo dve markantni deli. Eno Trishe Brown in drugo Josefa Nadja, dveh ključnih akterjev v plesni revoluciji, ki je v tem času zajela Evropo.

Predavanje bo zaobjelo pomembno obdobje v zgodovini sodobnega plesa, prelomna 80ta, skozi katera bomo potovali ob omembi avtorjev Trisha Brown, David Gordon, Merce Cunningham, Steve Paxton, Childs, Min Tanaka, Pina Bausch, collective Epigonen z Janom Lauwersom in drugi.

Pogled v temeljna dela preteklosti nam odpira možnost inovativnega ustvarjanja v prihodnosti. S poznavanjem in razumevanjem temeljnih del se lahko raziskujejo in odkrivajo različni potenciali izbirajo različne poti na križiščih ustvarjanja in lahko služijo za dobro popotnico v neomejeno prihodnost.

__________________________

Denise Luccioni

Francoska publicistka Denise Luccioni je ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa: koreografov iz kroga Judson Dance Theatre, njihovih glavnih vzornikov (npr. Anne Halprin) in konteksta, v katerem so ustvarili svoja glavna koreografska dela, ter tesna sodelavka Trishe Brown od srede 70. let, ko se je z njo prvič srečala v New Yorku. To je bil čas, ko je Trisha Brown začela razvijati tiste iz serije strukturiranih koreografij, ki so predstavljali elementarne delce njenega odrskega repertoarja.Produkcija

Arhiv novic