46. Hong Kong Arts Festival – naslednja postaja največje svetovne turneje skupine EnKnapGroup

Edina stalna sodobno-plesna skupina v Sloveniji, EnKnapGroup te dni nadaljuje z gostovanji po Ameriki, Evropi in Aziji. Gre za najuspešnejši in najdaljši mednarodni niz gostovanj skupine EnKnapGroup in hkrati za enega največjih dosežkov na področju sodobnega plesa v Sloveniji. Skupina je na prestižnih tujih odrih in festivalih od New Yorka do Hong Konga, samo letos gostovala že 11-krat. (v obdobju zadnjega leta pa govorimo o 25 uprizoritvah).

Neverjeten preboj na mednarodna prizorišča se je zgodil ravno v sezoni, v kateri produkcijski zavod EN-KNAP beleži že 25 let od svoje ustanovitve ter 10 let odkar skupina EnKnapGroup ustvarja raznovrstna dela, za katera prejema izjemne odzive tako doma kot po svetu. Pomembno je vedeti, da turneja za nevladno organizacijo in mednarodno plesno skupino ne predstavlja zgolj privilegija nastopanja na tujih odrih in promocijo slovenske kulture v tujini, temveč je enkratna priložnost za tkanje pomembnih mednarodnih vezi ter pristnih prijateljstev z najpomembnejšimi kulturnimi producenti in ustanovami po svetu. Glede na število in kvaliteto vabil, ki jih skupina prejema - še posebno od izjemnega nastopa na festivalu Under the Radar (New York) januarja letos, si gradi bogato serijo gostovanj tudi v prihodnje.

O kvaliteti predstav, sposobnostih plesalcev ter o pomembnosti turneje govori tudi dejstvo, da skoraj vsi organizatorji vztrajajo pri več ponovitvah (od dve do štiri) ter da so skoraj vse ponovitve (ne glede na to, za katero prizorišče gre) razprodane. O uspehu gostovanj pa pričajo tudi pozitivne kritike strokovne javnosti (izbor kritik si lahko preberete spodaj). Plesalci skupine EnKnapGroup se s svojo zrelostjo, bogatim programom, številnimi vabili priznanih produkcijskih hiš in festivalov ter vedno večjim številom nastopov na svetovnih plesnih odrih, postavljajo ob bok mednarodno najbolj uveljavljenim plesnim predstavam in skupinam.

Takoj po vrnitvi iz Hong Konga pa v zavodu EN-KNAP pripravljajo praznovanje ob jubilejni sezoni, in sicer v obliki zgoščenega kulturnega dogajanja (ples, gledališče, glasba, razstave) med 9. in 13. aprilom, ko se bodo na različnih prizoriščih po Ljubljani publiki predstavili bivši sodelavci zavoda EN-KNAP iz različnih koncev sveta. Že skozi celotno sezono namreč prikazujejo njihova dela v sodelovanju s Cankarjevim domom, Mestnim muzejem Ljubljana, Slovensko Kinoteko, Moderno galerijo in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova ter s podporo Balassijevega Inštituta, mreže Aerowaves, Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo. Vrhunec praznovanja bodo dosegli v torek, 10. aprila, ko bodo plesalci EnKnapGroup premierno uprizorili svojo najnovejšo produkcijo – predstavo Mračna zveza (po Pekinški raci) v koreografiji Josefa Nadja. Predstava se je iz polurne predstave premierno prikazane v Centru kulture Španski borci junija 2017, v izvedbi plesalcev EnKnapGroup, razvila v celovečerno predstavo, nastalo na podlagi Nadjevega prvega dela iz leta 1987, Canard pékinois. Predstava Mračna zveza izhaja iz čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja, vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo iz avtorjevih osebnih motivov, ki pa prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo. Poleg tega da gre za izrazito avtorsko poetiko ne gre spregledati dejstva, da je Nadj prvič delal na povabilo kakšnega ansambla ter sam izrazil željo po celovečerni verziji predhodnega krajšega dela. Kar je vsekakor izjemen kompliment ansamblu plesalcev EnKnapGroup, njihovemu zrelemu, vsestranskemu umetniškemu izrazu, kot tudi njihovi izjemni fizični pripravljenosti.

Po predstavi vas v vabijo zgornje nadstropje CK Španski borci še na otvoritev fotografske razstave Andreja Lamuta - Re:Move, kjer gre za pregled avtorjevega ustvarjanja na odru plesne skupine EnKnapGroup, s katero kot fotograf sodeluje od leta 2012. Kasneje pa vas vabijo, da nazdravite z njimi. Degustacijo vin po premieri pripravlja Valter Kobal (tudi bivši sodelavec zavoda EN-KNAP)iz vinske kleti Fodora, katere posestvo in vinogradi se dvigajo nad Braniško dolino, na stiku Krasa in Vipavskih brd in ki v kombinaciji z idealno nadmorsko višino, opoko, morskimi sedimenti in burjo daje vinom posebne note.

_____________________________________________________________________________________________

Vidnejša gostovanja v zadnjem letu

Rotterdamse Schouwburg; Rotterdam, Nizozemska 10. marec 2017
Festival Divadelna; Nitra, Slovaška 22. september 2017
Steirischer herbst; Graz, Avstrija 13. in 14. oktober 2017
HAU teater; Berlin, Nemčija 15., 16., 17. in 18. november 2017
Under the Radar Festival, New York, 12., 13. in 14. januar 2018
Théâtre de la Ville/Théâtre de la Cité Internationale, Pariz, 14., 15. in 16. februar 2018
Kaaitheater, Bruselj, 2. in 3. marec 2018
46. Hong Kong Arts Festival, Hong Kong, 14., 15. in 16. marec 2018

_____________________________________________________________________________________________

Nadaljnja gostovanja predstave »Zasledovalci sreče«:

8. in 9. maj 2018 – La Triennale di Milano, Milano, Italija
1., 2. in 3. junij 2018 - Athens & Epidaurus Festival, Atene, Grčija
16., 17. in 18. avgust 2018 – Zurich, Švica
6., 7. in 8. december 2018 – Frankfurt, Nemčija
Predvideni kasnejši nastopi še v Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, ter na Finskem in Hrvaškem.
 

Arhiv novic