Delovanje

2017
Z začetkom leta se skupini EnKnapGroup pridružita najnovešja plesalca - Matea Bilosnić in Gilles Noël. Leto v katerem skupina EnKnapGroup praznuje že 10 let delovanja se je začelo s premierno uprizoritvijo najnovejšega dela Iztoka Kovača, Hud pesjan. Gre za otroško predstavo, ki na svojevrsten način otrokom predstavi tematiko nasilja med vrstniki in na kreativen način ponuja odgovore. Predstava je skozi celo leto gostovala po celotni Sloveniji in približala plesno umetnost najširšemu otroškemu občinstvu. Tik pred iztekom plesne sezone skupina predstavi izjemen dvojni večer, ki so ga ustvarili skupaj s legendarno Trisha Brown Dance Company in svetovno priznanim koreografom in umetnikom Josefom Nadjem. Predstavi Set and Reset/Ponastavitev in Canard pekiois/Mračna zveza, ki si ju je v premiernem sklopu predstav ogledalo več kot 700 obiskovalcev, sta prejeli tudi izjemne kritike s strani strokovne javnosti. Kmalu po premieri skupina združi moči z največjo državno plesno institucijo v Nemčiji, tanzmainz iz Mainza in slovenskemu občinstvu predstavi dve deli Guya Naderja in Marie Campos - LOOP DE LOOP in FALL SEVEN TIMES. Leto 2017 za skupino EnKnapGroup predstavlja tudi obdobje najobsežnejšega turneje po vseh pomembnejših odrih, ki podpirajo sodobno umetnost v Evropi: Rotterdamse Schouwburg (Nizozemska), Staatstheater Mainz (Nemčija), Nitra festival (Slovaška), otvoritvena predstava 50. steirischer herbst festivala v Grazu (Avstrija), štirje razprodani zaporedni večeri v HAU Hebbel am Ufer v Berlinu (Nemčija), Festspiele Ludwigshafen (Nemčija), kING Ingelheim (Nemčija), Nacionalni teater v Podgorici (Črna gora). Skupina EnKnapGroups v tem letu s predstavo Zasledovalci sreče otvori tudi dva pomembna slovenska festivala - Festival Mladi Levi v Ljubljani in Festival Drugajanje v Mariboru. V okviru programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna Zavoda EN-KNAP se v Španskih borcih predstavijo: Simon Mayer, Amanda Pina, Taneli Törmä, Timothy and the Things, David Hernandez, Igor&Moreno, Oona Doherty, Rachid Ouramdane. Zavod EN-KNAP v koprodukciji prav tako predstavi dve izjemni predstavi - prva Barbare Novakovič: SPINOZA in druga gledališka predstava Vita Weisa in Uroša Kaurina: HEROJ 2.0-predstava vseh predstav! Poleg otvoritve Centra kulture Španski borci, kjer obiskovalci preko projekta Ples v mestu spoznajo zgodovino in globino plesne umetnosti, EN-KNAP uspešno izvede že deveto Plesno Nacionalo. Iztok Kovač v aprilu v Trbovljah režira državno proslavo ob Dnevu upora proti okupatorju, za kar prejme pozitivne kritike medijev in strokovne javnosti.


2016

V okviru svojega mednarodnega programa v Španskih borcih, EN-KNAP predstavi Madžarski novi val (z deloma Gyule Cserepesa in Benceja Mezeija), gostovanje GN I MC Guy Nader I Maria Campos, ter Italijanski novi val (Milano Piergiorgio and Marco D’Agostin). Maja EnKnapGroup premierno predstavi Zamah na robu, dvojni plesni večer z GN I MC Guyjem Naderjem I Mario Campos, ter Adrienn Hód. Z začetkom nove sezone in otvoritvijo v Centru kulture Španski borci Zavod EN-KNAP ponovno izjemno uspešno izvede že tradicionalna dogodka Plesna Nacionala in Ples v mestu. Skupina EnKnapGroup nastopi na 70. obletnici delovanja Geološkega zavoda Slovenije. Prav tako skupina v Sežani predstavi projekt Ples v kamnu, ki oktobra odpotuje na gostovanje v Bisceglie (Italija). Septembra na veliki mednarodni avdiciji umetniški vodja Zavoda EN-KNAP, Iztok Kovač izbere dva nova plesalca. V okviru programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna Zavoda EN-KNAP se v Španskih borcih predstavijo: Bitef Teatar (Edward Clug), Marco D’Agostin in Piergiorgio Milano, Maciej Kuźmiński, Pavol Liška in Kelly Copper, Sead Bodhi Project, Igor&Moreno, Eva Duda Dance Company, Clément Layes, Jasna L. Vinovrski. Decembra skupina EnKnapGroup skupaj z Nature Theater of Oklahoma (Pavol Liška in Kelly Copper) ustvari predstavo Zasledovalci sreče, ki izstopa iz repertoarja plesne skupine, saj gre za "plesno predstavo z uro in petdeset minut teksta".

2015
EN-KNAP v tem letu izvede projekt EKG+, ansambel za sodobni ples, v okviru katerega deluje razširjena, 8-članska zasedba ansambla EnKnapGroup - prvič v zgodovini slovenskega sodobnega plesa pa so plesalci sodobnega plesa redno zaposleni. V okviru projekta potekajo številne dejavnosti s področja kulturne vzgoje in promocije plesa. Skupina EnKnapGroup premierno uprizori didaktično predstavo Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend. Uspešno se predstavlja tudi na netipično plesnih festivalih (63. Ljubljana Festival, 50. Borštnikovo srečanje). Z veliko mednarodno koprodukcijo Fobija pa ima po svetovni premieri v Groningenu na Nizozemskem največjo vezano mednarodno turnejo v zgodovini slovenskega sodobnega plesa. Zavod EN-KNAP predstavi tudi projekta Ples v mestu in VII. Plesno Nacionalo. V okviru programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP se v Španskih borcih predstavijo: skupina Hodworks, Philippe Saire in Ruedis, v okviru Plesne Vesne pa Korejski novi val (Kim Bora, Moo Kim) in Avstrijski novi val (Alex Deutinger & Aleksander Gottfarb, Simon Mayer). Decembra se v Španskih borcih zgodi zgodovinski trenutek, saj plesna skupina ikone postmodernega plesa Trishe Brown v okviru svoje poslovilna turneje zadnjikrat v Evropi predstavi svoje odrske koreografije v izvirnem kontekstu.

2014
Skupina EnKnapGroup v tem letu predstavi tri premiere: februarja dvojni avtorski večer članov skupine, ki ustvarjajo v tandemu in trojcu ter v sodelovanju z Akademijo za vizualne umetnosti A.V.A. Maja uspešno premiero doživi prva produkcija ansamba za najmlajše gledalce (2+), Huda mravljica, decembra pa gledališka plesna predstava 20th Century Fog - Megla stoletja, z Matjažem Zupančičem. V letu 2014 ansambel zaključi tudi ustvarjanje plesnega filma Vašhava ustvarjalnega dvojca Iztok Kovač in Sašo Podgoršek z EnKnapGroup, ki zaokroža 20-letno filmsko refleksijo delavskih Trbovelj, film pa se predstavi na FSF v Portorožu. Delo skupine pa zaznamujejo tudi mednarodni nastopi, med njimi predstavitev Ottetta v belgijskem Charleroiju. V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz, ki je to sezono posvečen temi staranja v plesu, se v Španskih borcih predstavijo slovita plesna imena: Julyen Hamilton, Wendy Houstoun, Steve Paxton, Jonathan Burrows in Matteo Fargion, Cesc Gelabert, Didier Théron in Zagrebški plesni ansambel. Celoletni festival Plesna Vesna pa predstavi Nika Rajška, Csabo Molnárja in Clementa Dazina. EN-KNAP predstavlja tudi druge projekte, med njimi v Španskih borcih in na Kongresnem trgu tudi svetovno uspešni projekt Bal moderne. Novembra EN-KNAP v Španskih borcih organizira svojo doslej najodmevnejšo mednarodno avdicijo, na katero se prijavi 430 kandidatov iz 48 držav z vsega sveta.

2013
Marca je v Španskih borcih predstavljena obnovljena predstava Sebastijana Horvata Ukrep (2008). Maja Zavod EN-KNAP obeleži dvajsetletnico obstoja z dvotedenskim bogatim mednarodnim in domačim programom, s katerim zavod spominja na svoje korenine v Belgiji. Predstavljena sta obnovljena prvenca flamskih koreografov Anne Terese De Keersmaeker in Wima Vandekeybusa, ter ustvarjalec Thierry de Mey, plesna skupina Oldenburg Tanzcompagnie v koreografiji Sharon Eyal in Gaia Beharja. Ustvarjalni dvojec Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek začne snemanje novega plesnega filma Vašhava. V letu 2013 ima ansambel EnKnapGroup serijo uspešnih tujih gostovanj s predstavo OTTETTO, Kovačevo "vizualno mojstrovino" (Kreisezeitung): aprila na Internationale Tanztage v Oldenburgu, junija na Tednu sodobnega plesa v Zagrebu, avgusta na Tanz im August v Berlinu, oktobra v Bratislavi na Bratislava in Movement, ter novembra v Bernu, Churu in Baslu na festivalu Culturescapes.Septembra ima premiero diptih ’68, ki nastane pod taktirko treh prodornih koreografov mlajše generacije, Rosane Hribar in Gregorja Luštka ter Csabe Molnárja in v izvedbi EnKnapGroup. Oktobra ima premiero performans Sokol! Iztoka Kovača in Janeza Janše, obnovljeni Kovačevi solo Kako sem ujel Sokola iz leta 1991, kjer pa se avtorja skupaj z gosti posvečata vprašanjem plesa v zreli dobi. Mednarodni program Uvoz-izvoz in celoletni festival Plesna Vesna v letu 2013 v Španskih borcih predstavi vrsto vznemirljivih mednarodnih ustvarjalcev: Howool Baek (Nič za 60 MIN), I. Hellsten, E. Söderhult (Unnecessary Movement), A. Deutinger, M. Navarridas (Vaši veličanstvi), J. Trefelli, G. Varga (JINX 103), Compagnie par Terre (Yonder Woman), S. Tanguy, R. Sala Reyner, A. Marchal (Gerro, Minos in On), M. Romero, P. Palacio (Stocos). Slednja je predstavljena v okviru sodelovanja z festivalom animiranega filma Animateka 2013. Zavod EN-KNAP novembra organizira 5. Plesno Nacionalo s tujimi opazovalci ter decembra Zametke, ki predstavljajo multidisciplinarno platformo v razvoju, ki je dobila dom v Španskih borcih.

2012
Marca svetovno znana skupina fizičnega gledališča DV8 nastopi v Španskih borcih s predstavo Ali lahko o tem govorimo? Lloyda Newsona, in sicer v okviru programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP. Program je v prvem delu sezone pripeljal še spomladansko edicijo festivala Plesna Vesna z nastopi Howool Baek, Bloom! in Milána Újvárija, predstavil pa je tudi projekte Diederika Peetersa (marca), Olge  Pona in Gledališča za sodobni ples iz Čeljabinska (aprila), Antje Pfundtner (maja), and Bitef teatra s koreografijo Edwarda Cluga (junija). Junija Iztok Kovač prejme Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mesta Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kuture v zadnjih dveh letih (2012-2012), in sicer za umetniško vodenje ansambla EnKnapGroup, avtorstvo predstave Pozor hud ples!, ter koreografiji v Triptihu (mestno gledališče v Oldenburgu) in Rekviemu (Mestno gledališče Ljubljansko). Oktobra je v Španskih borcih premierno predstavljena nova koreografija Iztoka Kovača OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost).

2011
V sezoni 2010-11 Zavod EN-KNAP začne program Uvoz-izvoz, ki mesečno, kontinuirano v Španske borce prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo uprizoritvenih umetnosti. V okviru programa EN-KNAP skupaj z mednarodno mrežo Aerowaves v Ljubljani med 23. in 25. majem kot producent organizira mednarodni festival Plesna Vesna (Spring Forward), v okviru katerega se v 3 dneh in na 5 prizoriščih predstavi 22 skupin, festival pa obišče tudi 130 tujih gostov iz 35 držav. Marca EnKnapGroup predstavijo svojo predelavo predstave S.K.I.N., ki jo obsežno predstavijo v obliki plesnih intervencij jeseni v Ljubljani (Kino Šiška, Kinoteka, Kino Dvor) in po Sloveniji. Aprila slovensko premiero doživi predstava Youdream kolektiva Superamas, ki je predstavo ustvarjal tudi v Španskih borcih v okviru rezidenčnega programa Uvoz-izvoz. Oktobra ima slovensko premiero plesna predstava Junaki brez kril, koprodukcija EN-KNAP in Deja Donne v koreografiji Simoneja Sandronija, ki je spomladi in jeseni 2011 predstavljena tudi na obsežni turneji po Nemčiji, Italiji in na Češkem.

2010
Skupini se pridružita nova člana Tamás Tuza iz Madžarske in Evin Hadžialjević iz Slovenije. V tem letu je skupina usmerjena v predstavljanje sodobnega plesa mladim kot energetične in ustvarjalne oblike umetnosti ter v ovračanje stereotipov, ki so z njim povezani, ter v predstavljanje razlogov za gib in koreografove odločitve. Didaktični odrski dogodek Pozor hud ples! ima premiero maja v Španskih borcih.Novembra v Španskih borcih sledi premiera plesnega omnibusa 10 MIN južno, ki je delo mednarodne zasedbe koreografov in ustvarajalcev Dalije Aćin, Ivice Buljana, Jordija Casanovasa, Olge Pona in Davida Zambrana.

2009
Prizadevanje za sinergijo lastne estetske izraznosti in ostalih eksperimentalnih dimenzij sodobnega plesa in sodobnega gledališča, je perspektiva tudi v letu 2009, kjer prvi premierni večer v Stari mestni elektrarni v začetku aprila pripravi gledališki režiser Bojan Jablanovec. S predstavo Črtano se skupina takoj po premieri odpravi na obsežno trotedensko turnejo po Balkanu. Skupini se pridruži Kaja Janjić kot gostja. Portugalska koreografinja Claudia de Serpa Soares v juniju konča predstavo Surovo, ki otvori trodnevni pregledni festival EKG PREGLED v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Oktobra Zavod EN-KNAP prevzame v upravljanje Center kulture Španski borci. Infrastruktura centra skupini omogoči lastni stalni rezidenčni oder. Novembra je v Španskih borcih premiera predstave 10 min vzhodno, ki jo ustvarilo pet koreografov in ustvarjalcev: L ászl ó Hudi, Edward Clug, Snježana Abramović- Milković, Matjaž Farič, Iztok Kovač in Matjaž Berger.

2008
Ena od temeljnih usmeritev v prvem obdobju delovanja skupine EnKnapGroup je sprejemanje in artikuliranje različnih odrskih žanrov in avtopoetik, zato skupina k sodelovanju vabi uveljavljene domače avtorje. Premieri predstav Ukrep, v režiji Sebastijana Horvata in Ukaz, v koreografiji Matjaža Fariča sta ločeni predstavi, premierno pokazani v istem večeru sredi aprila, v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Premiera predstave Kraljestvo za Konja, koreografija Iztok Kovač. S premiero te predstave, plesna skupina EnKnapGroup v Cankarjevem domu septembra praznuje svojo prvo obletnico ustvarjanja. Ob tej priložnosti se skupina okrepi s plesalcema Gyulo Cserepesem, Lado Petrovski in petimi posebnimi gosti, vodstvo produkcije pa prevzame Meta Lavrič. Na izvirni lokaciji bivše prodajalne Mavrica na Zmajskem mostu v Ljubljani, pripravita v decembru skupno predstavo Romeo in Publika, koreografinja Mala Kline ingledališki režiser Tomi Janežič, ki k sodelovanju pritegneta tudi večje število gostujočih performerjev.

2007
Premiera predstave La Chute du Belzebub, koreografija Denes Debrei.
Premiera predstave Gospodarji časa, koreografija Iztok Kovač, v koprodukciji s Cankarjevim domom in SNG Maribor. Spomladi v Ljubljano na razpisano avdicijo z vseh koncev sveta pripotuje več kot dvesto plesalcev. Umetniški vodja Iztok Kovač izbere petčlansko mednarodno zasedbo in z njimi postavil temelj skupine EnKnapGroup, prve stalne profesionalne plesne skupine za sodobni ples v Sloveniji.  To so: Ana Štefanec in Katja Legin iz Slovenije, Ilkem Ulugün iz Turčije, Tomáš Nepšinský iz Slovaške in Luke Dunne iz Velike Britanije.
Novoustanovljena stalna plesna skupina EnKnapGroup – EKG – z delom prične v juliju in se javnosti prvič predstavi 27. septembra 2007 s plesnim dogodkom Praznovanje. Ustanovitveno proslavo v treh delih (Bog, Družina in Država) sooblikujejo dolgoletni EN-KNAPovi sodelavci: koreografinja in plesalka Andreja Rauch, filmski režiser Sašo Podgoršek ter koreograf Iztok Kovač. Praznovanje ni le predstava, temveč Dogodek, ki avtorizira preteklost in odpira vrata prihodnosti kot bodoči zgodovini. Zgodi se rojstvo skupine in pripeti se proslava tega rojstva. Praznuje vse skupaj: rojstni dan, dogodek in pripetljaj. Praznujemo vsi skupaj: koreografi in plesalci, ustvarjalci in gledalci. Praznuje se ples. Iztok Kovač predstavi svoj pogled na slovenski sodobni ples in razgrne nove smernice zavoda EN-KNAP, skladatelj Drago Ivanuša ob tej priložnosti skomponira himno EKG, dogodek popestrijo članice upokojenskega ženskega pevskega zbora iz Trbovelj. Na vsakem izmed treh premiernih večerov, se podelijo tudi javne zahvale za dolgoletno sodelovanje z zavodom EN-KNAP Mitji Rotovniku, Sašu Podgoršku in Johnu Ashfordu. Po Praznovanju se člani skupine EKG za mesec in pol preselijo v idilično okolje italijanske Umbrije, v Perugio, kjer s koreografoma Simonejem Sandronijem in Lenko Flory ustvarijo novi predstavi Zemlja in Nebo, s skupnim naslovom Nekje Vmes. Obe sta premierno prikazani 26. novembra 2007 v Stari mestni elektrarni, Ljubljana.

2006
Premiera predstave Pasaž delux, koreografija Andreja Rauch. Premiera predstave Žeja, koreografija Ana Stegnar. Premiera predstave Re-play, koreografija Yasmine Hugonnet. Premiera predstave Sonoria, koreografija Hanna Preuss. Pred-premiera ’04, Kronika, umetniško vodstvo Maja Delak. Zavod EN-KNAP se produkcijsko okrepi s Tomažem Gerdino in Tino Dobnik. Premiera predstave Pasjansa, v koreografiji Iztoka Kovača v zagrebškem gledališču ZeKaeM. Premiera plesnega film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? v režiji Saša Podgorška na 8. slovenskem filmskem festivalu v Portorožu. Tam filmu žirija festivala podeli nagrado za najboljši kratki in srednjemetražni film, nagrado za najboljšo montažo in nagrado za najboljšo fotografijo. Akademija Viktor filmu podeli nagrado za najboljši dokumentarni film. Za izredne ustvarjalne dosežke na področju sodobnega plesa prejme Iztok Kovač Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

2005

Premiera predstave Šestnajst obratov, avtorja Jaka Šimenca v Stari elektrarni v Ljubljani. Premiera predstave Galerija mrtvih žensk, v koreografiji Maje Delak in Male Kline v Cankarjevem domu. Premiera predstave Woferl osebno, v koreografiji Iztoka Kovača in glasbi Tomaža Groma.
Premiera predstave Tkalci, v koreografiji Andreje Rauch. Predstava prejme prvo nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo na festivalu Gibanica 2007.
Pred-premira ’03,Vzgoja nevidnega človeka, umetniško vodstvo Maja Delak.
Premiera dokumentarnega filma Pod njihovo kožo, režija Vlado Škafar.


Iztok Kovač gostuje kot koreograf predstave Avant premieres 2005 v produkciji CNDC, v Grand Theatre d’Angers, Francija. Iztok Kovač režira umetniški del slovesnosti ob Dnevu Državnosti kjer v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije vključi 13 najprezentnejših koreografov te mlade umetniške smeri.

2004

Premiera predstave Neskončna, v koreografiji Iztoka Kovača v gledališču La Filature, v mestu Mulhose v Franciji. Iztok Kovač v produkciji Sashe Waltz & Guests gostuje kot koreograf predstave Dialogues 04 v Volkspalast, v Berlinu v Nemčiji.
Premiera predstave Campo de Fiori, prvenec koreografinje Male Kline, ki prejme nagrado Liberalne akademije Zlata ptica. Premiera predstave Rondinella, koreografinj Maje Delak in Male Kline. Premiera predstave Kostanjevo rjava, koreografinje Andreje Rauch. Premiera predstave HI-RES, koreografinj Maje Delak in Male Kline v Stari elektrarni v Ljubljani. Letna produkcija SVŠGL Pred-premiera ’02, umetniško vodstvo Maja Delak. Program Agon zaključi predstava Blondinka na mestu, v koreografiji Maje Delak in Male Kline v Cankarjevem domu v Ljubljani.
V sezoni 2004/05 zavod EN-KNAP v sodelovanju z evropskim programom Kultura 2000, uspešno realizira mednarodni projekt CIMET. Kot nosilec projekta s partnerji iz Salzburga, Ancone, Novega Sada in Pulja izpelje idejo mobilnosti in medkulturne izmenjave plesalcev, koreografov in pedagogov. Program vodi Jana Wilcoxen, umetniško pa Maja Delak in Mala Kline.
Produkcija EN-KNAP ustanovi knjižno zbirko Prehodi. Zbirka posega v sodobno problematiko umetniških in humanističnih procesov z vidika pretoka kulturnih in družboslovnih raziskav in dogajanj ter oblikovanja sodobnih kulturnih identitet in teorij. Izbrani naslovi zbirke želijo predvsem podpreti plesne raziskave in plesu omogočiti, da se v novih medijih in v povezavi z njimi izrazi v sodobnih vsebinah današnjih trenj in iskanj ter tako posreduje svoj ustvarjalni naboj. Urednici zbirke sta Maja Delak in Mala Kline.

2003

V tem letu zavod EN-KNAP obeleži svojih prvih 10 let delovanja z enotedenskim programom v Cankarjevem domu in ostalih lokacijah v Ljubljani. Praznovanja se udeležijo številni mednarodni sodelavci, ki so soustvarjali produkcijo zavoda. Zvrstijo se številne predstave, koncerti, premiera in retrospektiva plesnih filmov, delavnice in predavanja. Tu doživi premiero dokumentarni film Od Sokola do filmske Dive, v režiji Saša Podgorška, kot tudi predstava,Met kocke, v koreografiji Iztoka Kovača in režiji Saše Podgorška, ki poveže generacije sodelavcev zavoda.
Novembra doživi premiero predstava S.K.I.N., v koreografiji Iztoka Kovača in Julyena Hamiltona v Cankarjevem domu v Ljubljani. Produkcijo prevzame Jana Wilcoxen.
Zavod EN-KNAP začne sodelovati s SVŠGL. Prevzame produkcijo letnih šolskih produkcij gimnazije za sodobni ples, poimenovanih Pred-premiera. Prva Pred-premiera ’01, nastane pod umetniškim vodstvom Maje Delak in Andreje Rauch. Iztok Kovač in Sašo Podgoršek pripravita slovesnost ob otvoritvi novih prostorov Viba studia.

2002

Premiera predstave Rebeka, koreografinje Andreje Rauch. Premiera predstave Mezzanino, koreografinje Maje Delak. Premiera plesnega filma Krotilci Časa, v režiji Dan Okija. Osrednje mesto v produkciji Zavoda EN-KNAP prevzame Jana Wilcoxen in v skladu z razvojnimi smernicami zavoda, razširi dejavnost zavoda na producentsko servisiranje vabljenih avtorjev.
Zvezdniška korejska skupina LDP, sestavljena iz najmarkantnejših diplomantov korejske nacionalne umetniške akademije (KNUA), povabi k sodelovanju Iztoka Kovača kot gostujočega koreografa. Premiera predstave Play on String, se zgodi koncem aprila na Modafe festivalu, v Munye Theatru, v Seulu, v Južni Koreji.
 

2001

Premiera predstave Popoln korak?, v koreografiji Iztoka Kovača na glasbo Uroša Rojka v Cankarjevem domu, Ljubljana. Premiera predstave 6agon, koreografinje Maje Delak. Na pobudo mesta Munchen in produkcije Joint Adventures prevzame Iztok Kovač v tem mestu vlogo gostujočega umetnika. Tako v uglednem gledališču Gasteig v Munchnu, doživi konec leta premiero predstava Hu Die, v koreografiji Iztoka Kovača, Julyena Hamiltona in Denesa Debreia.
 

2000

Premiera predstave Emanatio Protei, v koreografiji Iztoka Kovača na glasbo Vinka Globokarja in Uroša Rojka v Cankarjevem domu, Ljubljana. Premiera plesnega film Dom Svobode, v režiji Saša Podgorška na 3. slovenskem filmskem festivalu v Portorožu, kjer film prejme nagrado za najboljšo montažo. Nagrado "Zlati Ključ" filmu podeli tudi mednarodna žirija Art Film International festivala v Trenčianskih Teplicah, na Slovaškem. Premiera dokumentarnega filma Dokument Svobode, režija Sašo Podgoršek.

1999

Premiera predstave Daleč od spečih Psov, v koreografiji Iztoka Kovača v gledališču Mousonturm v Frankfurtu, Nemčija. Premiera dokumentarnega filma Daleč od spečih Psov, režija Sašo Podgoršek. Zavod EN-KNAP se produkcijsko okrepi z Valterjem Kobalom, Jožkom Rutarjem in Nicom Okkersejem, razširi svojo dejavnost in prevzame vlogo producenta predstav tesnih sodelavcev skupine, pozneje tudi gostujočih koreografov. Organizacijo produkcije do ustanovitve stalne plesne skupine EnKnapGroup leta 2007, v zavodu najdejo Maja Delak, Andreja Rauch, Mala Kline, Julyen Hamilton, Deneš Debrei, Jaka Šimenc, Ana Stegnar, Yasmine Hugonnet in Hanna Preuss.
Predstava Gina & Miovanni, v koreografiji Maje Delak, ki se premierno izvede v Cankarjevem domu v Ljubljani, je tako prva predstava, ki jo za zavod EN-KNAP ne podpisuje Iztok Kovač.

1998

Razvpita izraelska skupina Batsheva Dance Company povabi k sodelovanju Iztoka Kovača kot gostujočega koreografa. Odmevna premiera predstave Hamsin ’98 na glasbo Uroša Rojka, se zgodi v gledališču Suzanne Dellal Theatre, v Tel Avivu.
Maja Delak prevzame koordinatorstvo za pripravo in izvedbo izobraževalnega programa Umetniške gimnazije za sodobni ples. Prva generacija dijakov prične s šolanjem leta 1999 in se leta 2003 izšola kot prva generacija gimnazijskih maturantov - smer sodobni ples.

1997

Premiera predstave Zakonitosti Kobre, v koreografiji Iztoka Kovača na Springdance festivalu v Utrechtu na Nizozemskem. Premiera dokumentarnega filma En-Knap Open, v režiji Saša Podgorška. Produkcijo prevzame Valter Kobal, organizacijo gostovanj pa George Kempter in Oonagh Duckworth. Za dosežke na področju umetnosti in kulture prejme Iztok Kovač nagrado Tončke Čeč, ki mu jo podeli rodna občina Trbovlje. Zavod EN-KNAP v svojem studiu uvede redno plesno izobraževanje. Iz njega se razvije iniciativa in realizacija programa za nastanek plesne gimnazije kot samostojne smeri na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, (SVŠGL) kot tudi izobraževalni program AGON, namenjen raziskovanju v polju sodobnega plesa in uprizoritvenih umetnosti. Aktivnosti potekajo pod vodstvom Maje Delak, pozneje se pridruži Mala Kline.

1996

V začetku leta doživi v Cankarjevem domu v Ljubljani premiero predstava Struna in Želo - prvi dotik, v koreografiji Iztoka Kovača, ki kasneje obrede Evropio Izrael in Brazilijo. Na Suzanne Dellal International Dance Competition, v Tel Avivu, prejme prvo nagrado za najboljšo predstavo. Organizacijo gostovanj prevzane Oonagh Duckworth. Zavod EN-KNAP prvič povabi k sodelovanju režiserja Saša Podgorška. V nadaljevanju tandem Kovač-Podgoršek ustvari 3 plesne filme, 5 dokumentarnih filmov, nekaj odrskih projekcij in ostalih dogodkov. Za plesne filme prejmeta številne domače in mednarodne nagrade.


Premiera dokumentarnega filma Več Teles, na TVS v režiji Saša Podgorška.
Premiera plesnega filma Vrtoglavi Ptič, v režiji Saša Podgorška. Žirija slovenskega filmskega maratona (predhodnik slovenskega filmskega festivala) v Portorožu, podeli naslednje leto avtorski ekipi filma nagrado za najboljši film leta v Sloveniji. Film se uvrsti tudi v poseben izbor žirije Springdance Cinema Award, leta 1998 v Utrechtu na Nizozemskem. Nagrado župana mesta Trenčin prejme na Art Film International festivalu, leta 1997 v Trenčianskih Teplicah na Slovaškem.

 

1995

Skupina En-Knap razpisuje avdicije in pripravlja novo predstavo, zavod EN-KNAP v koprodukciji s slovensko in belgijsko nacionalno televizijo producira plesni film Narava Beso, v režiji Iztoka Kovača in Patricka Ottena. Film prejme leta 1997 prvo nagrado v kategoriji Video Dance, na Grand Prix International Video Dance, v Stockholmu, na Švedskem.


 

1994

Mednarodna plesna skupina En-Knap se stalno naseli v Ljubljani in ustanovi produkcijski zavod EN-KNAP. Kot sestavni in osnovni princip delovanja ohrani vse mednarodne povezave, avdicije in gostovanja v tujini. Zavod finančno podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana. - oddelek za kulturo. Kot koproducenti občasno sodelujejo Cankarjev dom, Filmski sklad RS, TV Slovenija in številni tuji koproducenti. Število slednjih presega petdeset ustanov iz štirinajstih držav. Produkcijo prevzame Andrej Želježič, organizacijo gostovanj pa Koen Kwanten.
Iztoku Kovaču podelijo nagrado Prešernovega sklada za koreografijo in interpretacijo predstav Kako sem ujel Sokola in Razširi krila (Slon nerodni). To je hkrati prvič, da to najvišjo državno nagrado prejme ustvarjalec iz področja sodobnega plesa, kar še bolj razburka problematiko o avtonomnem statusu in priznanju evropsko uveljavljenega področja sodobnega plesa tudi doma. Grand Prix International Video Dance v Stockholmu na Švedskem podeli posebno nagrado videu Kako sem ujel Sokola. Časopis Dance Europe označi koreografa in plesalca Iztoka Kovača za enega najbolj nadarjenih, domiselnih in ambicioznih evropskih koreografov svoje generacije. Številni podobni zapisi po evropskih časopisih potrjujejo, da sta si Iztok Kovač in skupina En-Knap v teh letih utrdila mesto v mednarodnem prostoru in pridobila sloves ene vidnejših in prepoznavnejših skupin sodobnega plesa.

1993

Na pobudo direktorja Bruna Verbergt, ustanovi plesalec in koreograf Iztok Kovač pod okriljem produkcijske hiše Stuc in festivala Klapstuk v belgijskem Leuvnu, mednarodno plesno skupino En-Knap. Za ta namen razpiše prvo avdicijo. V naslednjih letih se njegovih številnih avdicij, master classov in plesnih delavnic po vsem svetu, udeleži več kot 3000 plesalcev. V produkciji belgijskega festivala Klapstuk, nastane predstava Razširi krila (Slon nerodni). Premierno uprizorjena v Leuvnu, predstava doživi čez trideset gostovanj po Evropi.

1991

Februarja 1991 Iztok Kovač v Trbovljah prvič odpleše svoj solo Kako sem ujel Sokola, ki kasneje dodobra razburka evropsko sceno sodobnega plesa, saj do padca berlinskega zidu leta 1989, sodobni ples praviloma ni nastajal v kulturnem kontekstu Vzhodne Evrope. Pod distribucijsko taktirko Marka Deputter-a predstava doživi več kot petdeset gostovanj po vsej Evropi in leta 1993 prejme elitno britansko nagrado za najboljše gostujoče umetnike tega leta; London Dance and Performance Award, revije Time Out. Istočasno prejmeta nagrado še Merce Cunningham in Ron Vawter iz Wooster Group.