Delovanje EKG

2018

2017
Z začetkom leta se skupini EnKnapGroup pridružita najnovešja plesalca - Matea Bilosnić in Gilles Noël. Leto v katerem skupina EnKnapGroup praznuje že 10 let delovanja se začne s premierno uprizoritvijo najnovejšega dela Iztoka Kovača, Hud pesjan. Gre za otroško predstavo, ki na svojevrsten način otrokom predstavi tematiko nasilja med vrstniki in na kreativen način ponuja odgovore. Predstava je zaokrožila po raznolikih slovenskih prizoriščih in gledališčih ter približala plesno umetnost širokemu otroškemu občinstvu. Tik pred iztekom plesne sezone skupina predstavi izjemen dvojni večer, ki so ga ustvarili skupaj s legendarno Trisha Brown Dance Company in svetovno priznanim koreografom in umetnikom Josefom Nadjem. Predstavi Set and Reset/Ponastavitev in Canard pekinois/Mračna zveza, ki si ju je v premiernem sklopu predstav ogledalo več kot 700 obiskovalcev, sta prejeli tudi izjemne kritike s strani strokovne javnosti. Kmalu po premieri skupina združi moči z največjo državno plesno institucijo v Nemčiji, tanzmainz iz Mainza in slovenskemu občinstvu predstavi dve deli Guya Naderja in Marie Campos - LOOP DE LOOP in FALL SEVEN TIMES. Leto 2017 za skupino EnKnapGroup predstavlja tudi obdobje najobsežnejšega turneje po vseh pomembnejših odrih, ki podpirajo sodobno umetnost v Evropi: Rotterdamse Schouwburg (Nizozemska), Staatstheater Mainz (Nemčija), otvoritvna predstava Nitra festivala (Slovaška), otvoritvena predstava 50. steirischer herbst festivala v Grazu (Avstrija), štirje razprodani zaporedni večeri v HAU Hebbel am Ufer v Berlinu (Nemčija), Festspiele Ludwigshafen (Nemčija), kING Ingelheim (Nemčija), Nacionalni teater v Podgorici (Črna gora). Skupina EnKnapGroups v tem letu s predstavo Zasledovalci sreče otvori tudi dva pomembna slovenska festivala - Festival Mladi Levi v Ljubljani in Festival Drugajanje v Mariboru. Skupina v decembru ponovno začenja svoje sodelovanje s svetovno priznanim koreografom Josef Nadjem, ki bo premierno predstavil celovečerno predstavo Mračna zveza v letu 2018.

2016
Skupina leto začne z zaključkom nizozemske turneje, in sicer v Utrechtu in Groningenu, kjer nastopi v predstavi Fobija. Po devetih letih ustvarjanja in umetniškega dozorevanja skupina maja premierno predstavi Zamah na robu, dve deli, ki ju jo soustvarila s tremi izmed trenutno najbolj vročih in iskanih novih koreografskih imen v evropskem sodobnem plesu, GN I MC Guyjem Naderjem I Mario Campos ter Adrienn Hód. Gre za prelomno premiero v opusu skupine, saj v obeh produkcijah skupina preiskuje skrajni rob ter psihične in fizične meje. Prav tako skupina v Sežani predstavi projekt Ples v kamnu, ki oktobra odpotuje na gostovanje v Bisceglie (Italija). V letu 2016 skupina začne tudi s sodelovanjem s svetovno znanima vsestranskima umetnikoma, Pavolom Liško in Kelly Copper. Gre za ustanovitelja ene najbolj uveljavljenih gledaliških skupin na svetu, eksperimentalne skupine Nature Theater of Oklahoma, s katero decembra ustvarita produkcijo Zasledovalci sreče, ki je premierno predstavljena 1. 12. 2016 v Španskih borcih.

2015

Z januarjem začne delovati razširjena zasedba ansambla, ki v letu 2015 deluje v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples. Marca skupina premierno predstavi mednarodno razširitev  didaktične plesne uspešnice Iztoka Kovača Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend. Marca v CK Španski borci in v Slovenski Kinoteki poteka zgoščeni petdnevni festival Pregled EKG. Maja ansambel v Španskih borcih skupaj z nizozemsko skupino Club Guy & Roni in ansamblom Slagwerk Den Haag predpremierno predstavi slovensko-nizozemsko koprodukcijo Fobija koreografov Guyja Weizmana in Roni Haver. Avgusta s predstavo na svetovni premieri s predstavo Fobija trikrat razproda največje prizorišče na 25. ediciji enega najodmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, Noorderzon v nizozemskem Groningenu. S predstavo sledi največja vezana mednarodna turneja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa po Nizozemskem in Nemčiji. Do konca leta sledijo tudi odmevni nastopi in preboj plesnih predstav ansambla na uveljavljene domače neplesne oziroma netipično plesne festivale, med njimi na 63. Ljubljana Festival v Križankah (Fobija), 50. Borštnikovo srečanje (20th Century Fog - Megla stoletja) in 22. Primorski poletni festival (Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend). V okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, ansambel vse leto aktivno deluje na področju umetnostne vzgoje in promocije plesa.

2014
Januarja skupina predstavi Ottetto v belgijskem Charleroiju (Les Écuries, Charleroi Danses). Februarja ansambel premierno predstavi dvojni avtorski večer. Člani tokrat ustvarjajo v tandemu in trojcu (Tamás Tuza in Ana Štefanec: Kar ostane / Ida Hellsten, Luke Thomas Dunne in Bence Mezei: Kaj se zgodi, ko se dotakneš)  ter v sodelovanju z Akademijo za vizualne umetnosti A.V.A. V letu 2014 se zaključi ustvarjanje plesnega filma Vašhava ustvarjalnega dvojca Iztok Kovač in Sašo Podgoršek z EnKnapGroup, ki vključuje tudi člane iz prejšnjih zasedb, film ima premiero septembra na Festivalu slovenskega filma. Novembra poteka velika mednarodna avdicija za sprejem v EnKnapGroup, na kateri so izbrani trije novi člani skupine v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples. Čeprav je Zavod EN-KNAP širom po svetu v zadnjih skoraj 25 letih organiziral že več kot 50 mednarodnih avdicij, je na omenjeno avdicijo prispelo daleč največje število prijav z vsega sveta, in sicer 430 kandidatk in kandidatov iz kar 48. držav, kar priča o izjemnem mednarodnem ugledu EnKnapGroup. Decembra skupina premierno predstavi gledališko plesno predstavo Megla stoletja - 20th Century Fog Matjaža Zupančiča.

2013
Marca skupina obnovi predstavo Sebastijana Horvata Ukrep iz leta 2008. Maja v okviru obeležitve 20-letnice Zavoda EN-KNAP člani sodelujejo pri posebni ediciji serije Neforma EX-KNAP z nekdanjimi sodelavci zavoda in pri razširjeni izvedbi uspešnice Pozor, hud Ples!.V letu 2013 ima skupina serijo uspešnih tujih gostovanj s predstavo OTTETTO, Kovačevo "vizualno mojstrovino" (Kreisezeitung): aprila na Internationale Tanztage v Oldenburgu, junija na Tednu sodobnega plesa v Zagrebu, avgusta na Tanz im August v Berlinu, oktobra v Bratislavi na Bratislava in Movement, ter novembra v Bernu, Churu in Baslu na festivalu Culturescapes. Ottetto februarja in marca predstavijo tudi na festivalu Gibanica in na Kulturnem bazarju. Septembra ima premiero diptih ’68, ki nastane pod taktirko treh prodornih koreografov mlajše generacije, Rosane Hribar in Gregorja Luštka ter Csabe Molnárja v angažiranem nastopu EnKnapGroup, ki tematizira, reaktualizira in rekontekstualizira revolucionarne teme leta 1968 v sodobnosti. V letu 2013 skupina predstavlja tudi še 10 MIN in S.K.I.N.-EKG, slednjega decembra tudi v Levignu (festival Free Heel), TamásTuza pa septembra prikaže tudi reprizo Motion Pictures/Gibljive slike (z Omarjem Ismailom).

2012

10. aprila ima premiero projekt CTRL-ART-DEL, v katerem se tedanja zasedba EKG sooči z izzivom, da se pred novimi projekti s skupino in kadovsko okrepitvijo "ponastavi" in tudi odkrije svoj avtorski izraz. Na marčevski avdiciji sta izbrana nova člana skupine, švedska plesalka Ida Hellsten in madžarski plesalec Bence Mezei, skupino zapusti Gyula Cserepes. V začetku aprila nova zasedba že začne ustvarjati novo plesno predstavo v koreografiji Iztoka Kovača, Oktet, ki bo premiero doživela 23. oktobra 2012. Obenem skupina začne z ustvarjalnim tandemom Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek pripravljati nov plesni film z delovnim naslovom Vašhava, ki predstavlja vhunec 20-letne odslikave trboveljske doline v filmih EN-KNAP. Junija Iztok Kovač prejme Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mesta Ljubljana za izjemne dosežke na področju umetniškega ustvarjanja v zadnjih dveh letih, med drugim tudi za umetniško vodenje ansambla EnKnapGroup. Oktobra skupina v Španskih borcih premierno predstavi novo koreografijo Iztoka Kovača OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost).

2011

Januarja EKG igrajo predstavo Pozor hud ples! v okviru priljubljenega festivala za otroke in mlade Bobri 2011. Februarja otvorijo sodobnoplesno platformo Gibanica 2011 s predstavo 10 MIN po izboru selektorjev Gibanice, s predstavo nastopijo tudi na 1. konferenci plesne medicine v Sloveniji (izbor Nina Meško). Marca v okviru Neforme Zavoda Sploh EKG oživijo predstavo S.K.I.N. s Sebastijanom Tramontano. Poleti skupina predstavlja projekt 10 MIN v Zagrebu (Tjedan suvremenog plesa), v Ljubljani (Junij v Ljubljani), v Budimpešti (Slovenski dnevi v Budimpešti) in Novem Sadu (Festival Infant). Z italijanskim koreografom Simonejem Sandronijem, soustanoviteljem flamske skupine Ultima Vez, ustvarja tudi novo predstavo Junaki brez kril (Not Made For Flying), koprodukcijo Zavoda EN-KNAP in italijanskega Deja Donne, ki tematizira napetosti med junaškim in človeškim. Predstava je imela slovensko premiero 17. oktobra 2011 v Španskih borcih, z njo pa je ansambel imel spomladi in jeseni obsežno turnejo po Evropi. Decembra je kar sedem ponovitev doživela predstava Pozor hud ples!, skupaj jo je od premiere videlo 5400 obiskovalcev.

2010
Skupini se pridružita nova člana Tamás Tuza iz Madžarske in Evin Hadžijaljević iz Slovenije. V tem letu je skupina usmerjena v predstavljanje sodobnega plesa mladim kot energetične in ustvarjalne oblike umetnosti ter v ovračanje stereotipov, ki so z njim povezani, ter v predstavljanje razlogov za gib in koreografove odločitve. Didaktični odrski dogodek Pozor hud ples! ima premiero maja v Španskih borcih.
Novembra v Španskih borcih sledi premiera 10 MIN južno, ki je delo mednarodne zasedbe koreografov in ustvarajalcev Dalije Aćin (Srbija), Ivice Buljana (Hrvaška), Jordija Casanovasa (Španija), Olge Pona (Rusija) in Davida Zambrana (Venezuela-Nizozemska).

2009

Prizadevanje za sinergijo lastne estetske izraznosti in ostalih eksperimentalnih dimenzij sodobnega plesa in sodobnega gledališča, je perspektiva tudi v letu 2009, kjer prvi premierni večer v Stari mestni elektrarni v začetku aprila pripravi gledališki režiser Bojan Jablanovec. S predstavo Črtano se skupina takoj po premieri odpravi na obsežno trotedensko turnejo po Balkanu. Skupini se pridruži Lada Petrovski in Kaja Janjić kot gostja. Portugalska koreografinja Claudia de Serpa Soares v juniju konča predstavo Surovo, ki otvori trodnevni pregledni festival EKG PREGLED v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.

Oktobra Zavod EN-KNAP prevzame v upravljanje Center kulture Španski borci. Infrastruktura centra skupini omogoči lastni stalni rezidenčni oder. Novembra je v Španskih borcih premiera predstave 10 MIN vzhodno (koreografi: László Hudi, Edward Clug, Snježana Abramović- Milković, Matjaž Farič, Iztok Kovač in Matjaž Berger).2008

Ena od temeljnih usmeritev v prvem obdobju delovanja skupine EnKnapGroup je sprejemanje in artikuliranje različnih odrskih žanrov in avtopoetik, zato skupina k sodelovanju vabi uveljavljene domače avtorje. Premieri predstav Ukrep, v režiji Sebastijana Horvata in Ukaz, v koreografiji Matjaža Fariča sta ločeni predstavi, premierno pokazani v istem večeru sredi aprila, v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.
Premiera predstave Kraljestvo za Konja, koreografija Iztok Kovač. S premiero te predstave, plesna skupina EnKnapGroup v Cankarjevem domu septembra praznuje svojo prvo obletnico ustvarjanja. Ob tej priložnosti se skupina okrepi s plesalcema Gyulo Cserepesem, Lado Petrovski in petimi posebnimi gosti, vodstvo produkcije pa prevzame Meta Lavrič. Na izvirni lokaciji bivše prodajalne Mavrica na Zmajskem mostu v Ljubljani, pripravita v decembru skupno predstavo Romeo in Publika, koreografinja Mala Kline in gledališki režiser Tomi Janežič, ki k sodelovanju pritegneta tudi večje število gostujočih performerjev

2007

Spomladi v Ljubljano na razpisano avdicijo  z vseh koncev sveta pripotuje več kot dvesto plesalcev. Umetniški vodja Iztok Kovač izbere petčlansko mednarodno zasedbo in z njimi postavil temelj skupine EnKnapGroup, 
prve stalne profesionalne plesne skupine za sodobni ples v Sloveniji. 
To so: Ana Štefanec in Katja Legin iz Slovenije, Ilkem Ulugün iz Turčije, Tomáš Nepšinský iz Slovaške in Luke Dunne iz Velike Britanije. Novoustanovljena stalna plesna skupina EnKnapGroup – EKG – z delom prične v juliju in se javnosti prvič predstavi 27. septembra 2007 s plesnim dogodkom Praznovanje. Ustanovitveno proslavo v treh delih (Bog, Družina in Država) sooblikujejo dolgoletni EN-KNAPovi sodelavci: koreografinja in plesalka Andreja Rauch, filmski režiser Sašo Podgoršek ter koreograf Iztok Kovač.
Praznovanje ni le predstava, temveč Dogodek, ki avtorizira preteklost in odpira vrata prihodnosti kot bodoči zgodovini. Zgodi se rojstvo skupine in pripeti se proslava tega rojstva. Praznuje vse skupaj: rojstni dan, dogodek in pripetljaj. Praznujemo vsi skupaj: koreografi in plesalci, ustvarjalci in gledalci. Praznuje se ples. Iztok Kovač predstavi svoj pogled na slovenski sodobni ples in razgrne nove smernice zavoda EN-KNAP,   skladatelj Drago Ivanuša ob tej priložnosti skomponira himno. Dogodek popestrijo članice upokojenskega ženskega pevskega zbora iz Trbovelj. Na vsakem izmed treh premiernih večerov, se podelijo tudi javne zahvale za dolgoletno sodelovanje z zavodom EN-KNAP Mitji Rotovniku, Sašu Podgoršku in Johnu Ashfordu.   

Po Praznovanju se člani skupine EKG za mesec in pol preselijo v idilično okolje italijanske Umbrije, v Perugio, kjer s koreografoma Simonejem Sandronijem in Lenko Flory ustvarijo novi predstavi Zemlja in Nebo, s skupnim naslovom Nekje Vmes. Obe sta premierno prikazani 26. novembra 2007 v Stari mestni elektrarni, Ljubljana.