Prizorišče

Center kulture Španski borci je prostor, kjer se ples z Vzhoda in Zahoda sreča s plesom z Juga. Gre za največje prizorišče v Sloveniji (javna infrastukrura z 2200 m² površine), posvečeno promoviranju sodobnega plesa. Od leta 2009, odkar center upravlja Zavod EN-KNAP, so Španski borci postali plesno prizorišče, premorejo produkcijske pisarne, raziskovalni center in prostor za vaje ter srečevališče domačega in mednarodnega plesa.

Skozi vse leto Španski borci, ki so s svojo socialistično-modernistično arhitekturo tudi spomenik slovenske arhitekturne dediščine, ponujajo okrog 200 plesnih predstav in 400 drugih dogodkov, ki jih letno obišče okrog 45.000 obiskovalcev. Ponuja vadbene, produkcijske in koprodukcijske prostore, plesne klase, delavnice, seminarje, konference, dejavnosti za otroke in mlade, plesno izobraževanje  za pedagoge, usposabljanje za odrske tehnike ter lokalno usmerjene in lokalnemu prizorišču prilagojene dogodke z močno socialno noto.

Španski borci ponujajo tudi domači oder in vadbene prostore mednarodni plesni skupini EnKnapGroup, edinemu stalnemu ansamblu za sodobni ples v Sloveniji.

Zavod EN-KNAP v Španskih borcih ponuja dva mednarodna programa: Uvoz-izvoz z uveljavljenimi imeni ter zvezdami sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti, ter celoletn festival Plesna Vesna, ki predstavlja mladi Evropski ples, svoj nabor pa izbere iz prijav na evropsko plesno mrežo Aerowaves (festival je l. 2015 prejel prestižno znamko EFFE, kar ga uvršča med najkakovostnejše festivale v Evropi).

Raznoliki domači program centra soustvarja skoraj 30 slovenskih programskih partnerjev iz nevladnega in javnega sektorja.

Španski borci so novo srečevališče za lokalni, regionalni, mednarodni sodobni ples, sodobne uprizoritvene umetnosti in tudi glasbo.

Kontakt:
Center kulture Španski borci

Zaloška 61
1110 Ljubljana
t: + 386 (0) 1 620 87 84
f: + 386 (0) 1 620 87 82
info@spanskiborci.si
www.spanskiborci.si
Prikaži na zemljevidu


 

Prireditveni prostori:
Velika dvorana s 360 sedeži, od tega 80 na balkonu. Oder dimenzij 16m x 14m. Mala dvorana z do 60 sedeži in z odrom dimenzij 6m x 6m je večnamenski prostor in se lahko uporablja kot studio za vaje, prostor za predavanja in projekcije ali kot garderobo za večje prireditve. Plesni studio s 120 m2 površine Internacionala - obe preddverji, ki služita kot družabni prostor - kavarna, sta obenem tudi razstavna prostora, kjer prilagodljive postavitve poleg otvoritev razstav omogočajo tudi manjše koncerte, konference in družabne dogodke s kapaciteto do 80 sedežev. Bralnica in mediateka omogočata izvedbo manjših prireditev s kapaciteto do 40 obiskovalcev. Prostora sta najbolj primerna za seminarje, raznovrstna predavanja, literarne večere in okrogle mize, saj sta odmaknjena od kavarniškega vrveža.Prireditveni prostori: