EN-KNAP koprodukcije
Urška Boljkovac
Slika
Urška Boljkovac
Slika
Urška Boljkovac
Slika
Mala Kline
Memoria
Trajanje: 50 minut
Premiera: 02.10.2023 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesna predstava
Sanjska pokrajina. Spominska pripoved. Imaginacija, interpretacija: preplet. Ne nujno v tem vrstnem redu. Sanjska pripoved. Spominska pokrajina. Interpretacija, imaginacija: preplet. Spomin je izguba, vrzel je temeljna, utemeljitvena, prepleta spomin med izgubami, vzpostavi ga na novo, retroaktivno. Sanje so izguba, vrzel je temeljna, utemeljitvena, prepleta sanje med izgubami, vzpostavi jih na novo, retroaktivno. Iz nemožnosti, nezmožnosti zapolniti vrzel se bohoti imaginacija, interpretacija. Kaj se zgodi, ko spomin postane nemožnost, nezmožnost? Je izguba? Je vse izguba? Ali so vse sanje?

MEMORIA (2023) je predstava o spominu in njegovi izgubi, obenem je raziskovanje časa, saj se le ti, ki zaznavajo čas, spominjajo. Je raziskovanje imaginacije, saj je spomin nemogoč brez nje, spomin pa sta čas in izkušnja, ujeta v podobi. Je potop v vizionarsko zavest in reafirmacija izkušanja, iz katerega izhajamo in v katerega se vračamo.
Citat
Vizionarsko slikarstvo Marka Jakšeta sem uporabila kot vir za pisanje pisma gledalcu iz prihodnosti o tem, od kod prihajamo. Slike sem izročila očetu, analitiku vizualnih komunikacij, da mi jih je bral. Posnela sem njegova razmišljanja o lepoti, ljubezni, podobi, življenju, smrti, svetem in stvarjenju, ki ne pozna konca. Material, ki ga generirajo Markova umetniška dela, očetovo branje vizualnega materiala in moj lastni performativni arhiv, ki temelji na praksah sanjanja, se prepletajo kot niti, ki tkejo predstavo. MEMORIO posvečam Tebi, Oče.
 
—Mala Kline
Mala Kline
Mala Kline je performerka, koreografinja in pisateljica. Njeno umetniško in teoretično delo je vpeto v prakso sanjanja. Njen obsežen opus temelji na tehnikah sanjanja Saphire®, ki jih uporablja za odpiranje izvirnih prostorov občutenja in za generiranje podob, za katere so značilne pomenska pretočnost, kontradiktornost in atmosferska intenzivnost. S svojimi avtorskimi deli ustvarja edinstvene svetove, stkane skozi jezik našega sanjanja. Za koreografska dela je prejela vrsto večjih slovenskih nagrad, med drugim Zlata ptica (2005), Povodni mož (2005, 2013), nagrada Gibanice (2013, 2023) ter nagrad Ksenije Hribar za koreografijo (2013) in za teorijo (2021). Je avtorica dveh knjig Capfico: Writings from the Belly of the Whale pri založbi Capfico/Madrid in Gledališča potencialnosti: med etiko in politiko pri založbi Maska/Ljubljana. Leta 2018 je ustanovila zavod ELIAS 2069 – šolo, umetniški rezidenčni prostor, ekološko kmetijo in zdravilišče na prostem, ki se nahaja v neokrnjenem naravnem letovišču globoko v divjini južne Slovenije in je namenjen izobraževanju in ustvarjanju prek rabe tehnik sanjanja.
Produkcija Pan-Adria 2023
MEMORIA je nastala s podporo mreže Pan-Adria. Sedemčlanska komisija, sestavljena iz predstavnikov vseh partnerjev, je v začetku leta soglasno izrazila mnenje, da projekt nosi močan artističen izraz in strukturo ter odlično kakovost tako nastopajočih kot tudi celotne umetniške ekipe. Produkcija bo kasneje letos in v pričetku naslednjega leta v sklopu gostovanj / turneje obiskala vse partnerske institucije.
Sodelujoči
Authors: Mala Kline
Production: ELIAS 2069 in Mercedes Klein
Concept, choreography, text, performance by Mala Kline
Set design, lighting design, costume design and photography by Petra Veber
Music and sound composition by Kristijan Krajnčan
Video, video synchronisation and mapping: Hana Vodeb
Readings by Robert M. Hayden
Scenography by Gašper Puntar
Technical management by Hotimir Knific
Translation by Katja Kosi
Executive production by Ajda Kline
Production by ELIAS 2069 and Mercedes Klein

Co-produced by: EN-KNAP Productions (Cultural Centre Španski borci) from Ljubljana, the Slovene National Theatre from Nova Gorica, Moment from Maribor, the Hrvatski dom kulture from Rijeka, Zagrebačko Kazalište Mladih (Zagreb Dance Centre) from Zagreb, the Mediterranean Dance Centre from San. Vincenti, ArtistiAssociati from Gorizia
Supported by the Ministry of Culture of Slovenia, Municipality of Ljubljana, Department of Culture

Thanks to Miro and Alenka Kline, Marko Jakše, Gašper Puntar and Matija Zvezdan Puntar Kline. Memoria je izbrana produkcija mreže Pan-Adria, člani katere so predstavo soproducirali:
Zavod En–Knap (Kulturni center Španski Borci) iz Ljubljane, Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, Moment iz Maribora, Hrvaški kulturni dom iz Reke, Zagrebško gledališče mladih (Zagrebški plesni centar) iz Zagreba, Mediteranski plesni center iz San. Vincenti, ArtistiAssociati iz Gorice.

Finančna podpora mreži:
Alps-Adriatic-Alliance, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Mestna občina Maribor – oddelek za kulturo, Mestna občina Nova Gorica – oddelek za kulturo, Mestna občina Zagreb – Mestni urad za kulturo, medkrajevno in mednarodno sodelovanje ter civilno družbo, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, Istrska županija, Ministrstvo za kulturo Republike Italije, Regije Furlanija-Julijska krajina, GO! 2025 - Nova Gorica - Gorizia Evropska prestolnica kulture, Mesto Gorizia, Fundacija CaRiGo ter Alpe-Adria Alliance.