Gostujoče predstave
Rita Góbi & Ryuji Yamaguchi
Vibracija
Trajanje: 30 minut
Datum: 07.03.2024 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Aerowaves gostovanje
To telo. Tako moje. Tujec.
Visceralno, z drugimi besedami, kar prihaja iz drobovja, se izmika misli in nadzoru, obenem pa vsebuje lastno resnico, pomislite na “notranji občutek”. Kakšen paradoks. Telo je najbolj visceralno v plesu. In plešoče telo je misleče telo, utelešena misel. Bolj ko sta “notranja misel” in “notranji občutek” notranja – in ponotranjena –, bolj je telo v plesu pod nazdorom – in visceralno. Kakšen paradoks. To, kar je za nas najbolj notranje – misel in občutek –, ko je najbolj v telesu, najbolj visceralno, vsebuje ne le lastno resnico, ampak tudi lastno življenje. Tujec v nas, ujet v okvir in past privlačnosti in odbojnosti – vibracija.

Vibracija (2018), ujeta v okvir in past gorečih odtenkov in tonov rdeče ter magnetnega kroga privlačnosti in odbojnosti, raziskuje brbotajoči minimalizem živega telesa, prekipevajočo koreografijo telesne napetosti, ki jo prinaša mejni prostor vibracije. Ples nihanja okoli točke ravnovesja – ali implozije –, nepomirljivi ples natančnosti in naključnosti, skladnosti in trenja, mere in presežka. Ples izjemne spretnosti, neomajne zbranosti in brezhibne izvedbe v klesanju visceralnega giba.
Metoda

Že od otroštva sem zvezana z gibom. Moč notranjega sveta, v katerem se razgrinjam, mi je bila pomembnejša od besed. Počutila sem se lahkotno in svobodno. Ta igra, ki ne meče sence, se skozi čas ni spremenila.

—Rita Góbi
Avtorja
Rita Góbi je plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki nenehno raziskuje sloge in jezike plesa. Rodila se je v Novem Sadu v Srbiji, diplomirala pa na Madžarski plesni akademiji v Budimpešti na Madžarskem. Svojo kariero je pričela v sodelovanju s plesnimi skupinami na Madžarskem in s filmskim režiserjem Miklósem Jancsójem.

Leta 2006 je Rita ustanovila plesno skupino Góbi Dance Company. Od takrat ustvarja sodobne plesne produkcije, interaktivne predstave za otroke in sodeluje v interdisciplinarnih projektih. Njen solo Volitant je prejel nacionalne in internacionalne nagrade, uvrstil pa se je tudi v Twenty18, “dvajseterico leta 2018” mreže za sodobni ples Aerowaves. Njeno delo opisujejo kot eksperimentalno in natančno, geometrično in minimalistično, instinktivno in ponavljajoče se, navsezadnje, futuristično.

Ryuji Yamaguchi je koreograf, plesalec in pedagog. Izvira iz Japonske, od leta 2007 pa živi v Madabi v Jordaniji. Je ustanovni direktor plesne skupine Midan: Amman Dance Lab in je eden od stebrov plesa v regiji. Kot osrednji član Yoshiko Chuma & the School of Hard Knocks, performativne skupine iz New Yorka, je soustvaril 10 večjih del v Jordaniji in Palestini, pri katerih je sodelovalo več kot 100 jordanskih in palestinskih ter 40 japonskih in ameriških umetnikov.

Ryuji in Rita sta pričela sodelovati leta 2016, ko sta bila izbrana, da se udeležita plesne rezidence OMI v ZDA. Naslednji dve leti sta ustvarjala svoj duet Vibracija, ki je gostoval po državah, kot so Jordanija, Madžarska, Japonska, Nizozemska, Hrvaška, Italija in Slovenija.
Kolofon
Koreografija: Rita Góbi in Ryuji Yamaguchi (JP)
Ples: Attila Horváth in Rebeka Petra Kiss
Glasba: R: Dávid Szegő
Oblikovanje luči: Pavla Beranová (CZ)
Kostumografija: Katerina Csomor
Fotografija: Attila Mészáros
Partner: Fundacija Workshop
Podpora: Ministrstvo za človeške vire Madžarske, Nacionalni kulturni sklad, Fundacija Workshop, Umetniški in kulturni center Sín, Fundacija MOHA - Orkesztika
Produkcija gostovanja: Zavod En–Knap

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.