Programski sklopi
Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega (vodenega) ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Prvotna faza projekta, ki je vključevala izobraževanje in testiranje tehnologije na konkretnih primerih je pokazala, da predstave posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča.

Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks in približevanje le-teh potencialnemu novemu občinstvu.

Gre za popolnoma nov umetniški žanr, ki v teh negotovih časih za umetnost in gledališče, predstavlja stik med preteklostjo in prihodnostjo ter na svojevrsten način ohranja svežino umetniških del, saj v publiki na novo vzbuja radovednost.
 
Javni razpis Oder360
Z letom 2021 in vsemi novimi idejami, ki smo jih snovali v času odsotnosti publike v dvorani, se zavod EN-KNAP priključuje uspešni in raznoliki mreži partnerjev Centra za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Center za kreativnost je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike. Deluje v sklopu MAO in skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo, tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. S svojimi programi krepijo družbeno in ekonomsko vrednost sektorja ter ga aktivneje povezujejo z gospodarstvom in drugimi sektorji.
 
V mreži zavod EN-KNAP sodeluje s projektom oder360 pod okriljem "Vzpostavitev Laboratorija novih tehnologij v uprizoritvenih praksah s poudarkom na plesu". Projekt oder360 v prvi fazi pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega (vodenega) ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Prvotna faza projekta, ki je vključevala izobraževanje in testiranje tehnologije na konkretnih primerih je pokazala, da predstave posnete s 360°kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča.
 
Tako smo v začetku marca 2021 preko javnega razpisa izbrali štiri predstave in en projekt za eksperimentalni razvoj, ki bodo v prihajajočih mesecih posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in ustrezno svetlobno podporo. Tako bodo, poleg predstav EN-KNAP Group, postale del repertoarja »Oder360« in bodo na voljo za gostovanja.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.


IZBRANE PODUKCIJE

Tjaša Bucik, Patricija Crnkovič
TEBI
(Produkcija: Zavod EN-KNAP, Adrian Film)

Enya Belak
MODRO ČRNILO
(Produkcija: Flota Ljubljana)

Rosana Hribar, Urša Rupnik,Maša Kagao Knez
TOBELIJA
(Produkcija: Plesni Teater Ljubljana)

Simona Semenič
LEPA KOT SLIKA
(Produkcija: Mesto Žensk)
Iz medijev
18. februar 2021: RADIO ŠTUDENT

V današnjih Kulturnih novicah se bomo potopili v virtualni svet uprizoritvenih umetnosti. Gre za eksperiment z naslovom Oder360 zavoda En-Knap, ki vzpostavlja nov tip produkcije uprizoritvenih umetnosti preko virtualizacije predstav s 360-stopinjsko kamero.

NA POVEZAVI

23. februar 2021: DNEVNIK - Iztok Kovač (intervju)


Iztok Kovač, direktor Centra kulture Španski borci, ki je pravkar dobil prenovljeno fasado, epidemije s sodelavci ni presedel na kavču. Ukvarjal se je z ustvarjanjem partnerskih in svojih predstav na daljavo in v prostorih Španskih borcev: s pripravo 10. obletnice festivala Plesna Vesna, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani konec junija, prenovo internetne strani, predvsem pa s tehnologijo, ki s pomočjo 360-stopinjskih posnetkov omogoča gostovanja predstav (ogled z VR-očali) povsod in v številu, ki ga epidemiološka situacija dopušča. V tem času je izdal tudi obsežno knjigo EN-KNAP, ki jo je uredil Stojan Pelko in predstavlja točko preseka s starimi navadami in pogleda v prihodnost ter predstavi ključne metode in prebojne momente 30-letne zgodovine.

NA POVEZAVI

3. marec 2021: PANOPTIKUM


Čeprav je gledališki dogodek na spletu zgolj približek odrske izkušnje, je gledališka umetnost med epidemijo novega koronavirusa zaživela v novih okoljih. Kakšna je epidemična forma uprizoritvenih umetnosti? Kako se z izzivom prenosa predstav na splet soočajo gledališča? Kaj prinaša pobuda »izZOOMstrenega gledališča« in kaj projekt »Oder360«?

NA POVEZAVI

29. april 2021: OSMI DAN
Ob svetovnem dnevu plesa, ki je 29. 4., s sogovorniki razmišljamo o novih načinih spremljanja plesnih predstav, ki jih odkriva mednarodna plesna mreža Aerowaves. Mreža, ki letos praznuje 25 let delovanja, povezuje plesalce, koreografe in programske vodje gledališč.

NA POVEZAVI


14. september 2021: ODER (ARS radio) EN-KNAP 1993-2020
"Pozornost namenjamo Iztoku Kovaču, plesalcu in koreografu in njegovemu umetniškemu ustvarjalnemu delu s skupino EN-KNAP, pozneje preimenovano v EN-KNAP Group. Pred časom je izšla monografija EN-KNAP 1993 – 2020, besedilno in slikovno bogata knjiga, ki priča o umetniško razmreženi poti plesne skupine in plesnega ansambla, ki sodobni ples misli in udejanja lokalno in globalno."

NA POVEZAVI