Programski sklopi
Utečena prireditev je deset let zapored omogočala profesionalnim ustvarjalcem na področju sodobnega plesa, starejšim od 21 let, predstavitev odlomkov iz njiovih novejših del ali del v nastajanju. Splošni in strokovni javnosti so se lahko predstavili z največ desetminutnimi izsečki iz obstoječih predstav ali še nerealiziranih idej, na katerih v tistem trenutku delali.

Idejo skupne množične predstavitve sodobnega plesa je EN-KNAP v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije prvič zgoščeno izvedel na proslavi Dneva državnosti, junija 2005, na Trgu republike v Ljubljani. Takrat smo predstavili dela koreografov: Gorana Bogdanovskega, Mateje Bučar, Edwarda Cluga, Maje Delak, Matjaža Fariča, Gregorja Lušteka, Ksenije Hribar, Mateja Kejžarja, Male Kline, Iztoka Kovača, Sinje Ožbolt, Branka Potočana, Sanje Neškovič Peršin, Andreje Rauch, Magdalene  Reiter in Tanje Zgonc.

Plesna NACIONALA je želela to zgoščeno predstavitev sodobnega plesa negovati in razvijati tudi v prihodnje. Plesna NACIONALA je tako postala priložnost, da se je na enem mestu zbrala kakovostna profesionalna slovenska plesna produkcija, na brezplačni prireditvi zgoščeno predstavila svoje posebnosti, poglede, zamisli in potenciale ter da smo tako združeni in glasni postali pomemben del slovenske kulturne zavesti.