Filmska produkcija
Iztok Kovač
Vašhava
Trajanje: 29 minut
Datum: 01.09.2014 20:00
Slovenska Kinoteka, Ljubljana

Uveljavljeni avtorski dvojec, koreograf Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek, skupaj s skupino EnKnapGroup zaključuje nov plesni film v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki nosi naslov »Vašhava«.


Film predstavlja vrhunec filmske produkcije EN-KNAP, saj vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo neke industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih EN-KNAP, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve.

V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, v tem posvetilu avtorja Iztoka Kovača rodnemu kraju še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, predno ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovijo dostojno. Še zadnjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen EN-KNAP-ovski plesni izraz, utrjen s plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

Ustvarjalci

Koreografija: Iztok Kovač

Ustvarjalci in izvajalci EnKnapGroup: Luke Thomas Dunne, Ida Katarina Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza / Gostje: Gyula Cserepes, Barbara Kanc, Katja Legin, Lada Petrovski Ternovšek, Ravi Ternovšek

Fotografija: Sven Pepeonik / Scenografija: Niko Novak / Kostumografija: Valter Kobal / Montaža: Sašo Podgoršek / Oblikovanje zvoka: Charo Calvo

Produkcija EN-KNAP: Meta Lavrič, Iztok Kovač, Sašo Podgoršek

Produkcija: Zavod EN-KNAP

S podporo: Filmski sklad RS