Novice
EN-KNAP 1993-2020 (publikacija)
V zavodu EN-KNAP smo konec lanskega leta izdali knjigo, ki tako vizualno kot tekstovno ponuja zgodovinski pregled delovanja EN-KNAPa.

Skozi nezamenljivo zunanjost, ki po besedah oblikovalk, že sama po sebi govori na eni strani o surovosti knapovske pristne drže in na drugi strani o zelo smiselni in premišljeni formi ter s posodobljenim nadaljevanjem nekoč davno zastavljene grafične podobe, zaokroži enknapovsko delovanje tudi po vizualni plati. Knjiga, preko atraktivnega formata ponuja pregled in vpogled v skoraj 30 letno delovanje enega od najvidnejših akterjev na področju sodobnega plesa tako v Sloveniji, kot v svetu. Ponuja spoznanje ključnih metod in prebojnih momentov opusa Iztoka Kovača, vabi nas na sprehod skozi monografske predstavitve ključnih predstav iz zgodovine plesne skupine EN-KNAP; ter pokaže kakšen pomen za razvoj sodobnega plesa in slovenske umetnosti jim pripisujejo Jedrt Jež Furlan, Uroš Grilc, Blaž Lukan in Stojan Pelko.

----------
Beseda urednika

»Knjiga o dobrih dvajsetih letih skupine EN-KNAP je nastajala dobri dve leti. Medtem ko smo obujali predstave v preteklosti, so nas te ponesle v prihodnost.

Ko je v uvodni sekvenci Vrtoglavih ptičev leta 2019 Iztok Kovač izoliral plesalce v svetlobne komore, še nismo vedeli, da bomo leta 2020 temu rekli socialna distanca. Ko smo se sredi drugega vala epidemije v tiskarni dotikali zadnje verzije njenih platnic (»soft touch«) in iskali podobnosti med razgaljenim knjižnim hrbtom in odrskim vrviščem, smo vsi nosili maske in bili meter in pol proč drug od drugega.

A kakor plesa ni brez dotika, giba ni brez drugega, prihodnosti ni brez objema in ploska, poljuba in prijema, solza in krvi, tudi EN-KNAPA ni brez vezaja bližine.

Fizične, socialne in kolektivne bližine.

Nobene od 168 strani te knjige bi ne bilo brez izjemnega opusa plesalca in koreografa Iztoka Kovača ter kolektiva, ki ga je s svojim trdim knapovskim delom ustvaril iz plesalcev, glasbenikov, filmarjev, fotografov, lučkarjev, piscev, dramaturgov, vseh teh angažiranih španskih borcev in bork sodobnega plesa.
In če nas v času socialne distance ne morete obiskati na odru, lahko ta knjiga pripleše naravnost na vašo knjižno polico, nočno omarico ali kavno mizico. Z enim dotikom, za vedno.«

Stojan Pelko

Simbolično in plastično knjiga predstavlja nekakšno točko preseka s starimi navadami in nagibom pogleda v prihodnost sodobnih scenskih umetnosti. Tako kot cel svet, tudi v zavodu EN-KNAP stojimo na prelomnem trenutku, ko stari načini ponujanja umetniških vsebin, kot smo jih lahko izvajali v preteklih 28ih letih, niso več mogoči in kjer knjiga »EN-KNAP 1993-2020« služi kot spomin in opomin na to, kar je nekoč bilo. Zato naj sedaj, ko vas ne moremo povabiti v naše gledališče, knjiga predstavlja naš obisk pri vas doma.


Knjigo po redni ceni 20 EUR je mogoče naročiti pri sodelavki EN-KNAP, Zali Česnik na naslovu zala.cesnik@en-knap.com.

----------
»Knapi letijo v nebo! EN-KNAP je mali slovenski čudež, kot sanjski kratek stik med rudarskimi revirji in avantgardo sodobnega plesa, med jaškom in nebom, med spustom v globino in poletom v brezdanje višave. Plesa sicer ni mogoče strniti v fotke in besede, a knjiga vendarle čudežno stori, kar je mogoče, da besede in podobe zaplešejo.«
dr. Mladen Dolar

»Moram priznati, da je to ena boljših monografij. Odlična dramaturgija, izjemno oblikovanje, popoln zadetek EN-KNAPove ustvarjalnosti. To je ena redkih monografij, ki me bo spremljala.«
Andrej Drapal

»Nova knjiga EN KNAP 1993 - 2020 predstavlja prebojne elemente enknapovske zgodovine: opozarja na prestižne mednarodne nagrade, pionirske filme in nikoli pozabljene projekte. Lepa priložnost, da obnovim meni še posebej ljub film Dom svobode iz ohoho let nazaj. En`knapovsko rudarjenje je tridesetletno osvobajanja telesa, pogleda in duha.«
Majda Širca