Center kulture Španski borci

Edino kulturno središče v ljubljanski četrti Moste, Španski borci, navzven delujejo kot kavarna Internacionala s svojo izrazito teraso in izstopajočo arhitekturno podobo, vendar v sebi skrivajo veliko več kot le to. Gre za prizorišče, ki je namenjeno široki predstavitvi sodobne umetnosti s poudarkom na sodobnem plesu, saj pod svojim okriljem že več kot 10 let skrbno varuje produkcijo edine stalne sodobno plesne skupine v Sloveniji, EN-KNAP Group. Gre za največje prizorišče v Sloveniji (javna infrastukrura z 2200 m² površine) posvečeno promoviranju sodobnega plesa, ki ne daje zgolj domicila plesni skupini, temveč v njem deluje tudi produkcijska pisarna, raziskovalni center in prostor za vaje ter je v desetletju delovanja na področju sodobne umetnosti postalo stičišče ljubiteljev in ustvarjalcev domačega in mednarodnega plesa.

Skozi vse leto Španski borci, ki so s svojo socialistično-modernistično arhitekturo tudi spomenik slovenske arhitekturne dediščine, ponujajo okrog 200 plesnih predstav in 400 drugih dogodkov, ki jih letno obišče okrog 45.000 obiskovalcev. Poleg tega ponujajo vadbene, produkcijske in koprodukcijske prostore, plesne klase, delavnice, seminarje, konference, dejavnosti za otroke in mlade, plesno izobraževanje  za pedagoge, usposabljanje za odrske tehnike ter lokalno usmerjene in lokalnemu prizorišču prilagojene dogodke z močno socialno noto.

Španski borci poleg produkcije zavoda EN-KNAP redno sodelujejo z večino pomembnih producentov na področju sodobnih scenskih umetnosti, plesne produkcije in sodobne umetnosti za mladino in otroke. S tem so postali nepogrešljiv prostor srečanja mednarodno priznanih umetnikov in mladih umetnikov iz celega sveta ter slovenskih samostojnih ustvarjalcev in zavodov na področju sodobne umetnosti. Raznoliki domači program centra soustvarja skoraj 30 slovenskih programskih partnerjev iz nevladnega in javnega sektorja.

Od začetka upravljanja s prostori Španskih borcev leta 2009 se zavod EN-KNAP zavezuje k povezovanju lokalne skupnosti, kar dokazujejo uspešni dogodki kot je tradicionalna otvoritev gledališke sezone, ki nosi ime MOSTE OPEN, galerijske razstave v prvem nadstropju, družabni dogodki iz različnih vetrov, raznovrstna izobraževanja in delavnice mnogoterih društev. Španski borci so tako postali živahen prostor srečanja za lokalno prebivalstvo, ki se rado udeležuje aktivnosti in posedi ob kavi in klepetu.

Velika dvorana
Velika dvorana Španskih borcev je primerna za široko paleto kulturnih in komercialnih dejavnosti, kot so plesne in gledališke predstave, koncerti, tiskovne konference večjega formata, predavanja, predstavitve izdelkov in drugo. Sprejme 360 obiskovalcev in je primerna tudi za scensko zahtevnejše prireditve. Pred vhodom v veliko dvorano se nahaja točilni pult, ki omogoča pogostitev obiskovalcev. Dodaten točilni pult, ki se pri najemu dvorane lahko odpre po dogovoru, se nahaja tudi v 1. nadstopju blizu vhoda na balkon Velike dvorane, kjer je tudi terasa.
Mala dvorana
Mala dvorana se nahaja v kletnih prostorih Španskih borcev in sprejme približno 60 obiskovalcev. Primerna je za scensko manj zahtevne kulturne prireditve, manjše gledališke predstave, koncerte manjših glasbenih zasedb, projekcije, predavanja, performanse, seminarje, delavnice in drugo.

Dostop do male dvorane je po zunanjih stopnicah (pred glavnim vhodom levo) navzdol, skozi kletni vhod in levo (črni vhod).
Studio
Studio se nahaja v kletnih prostorih stavbe in služi kot vadbeni prostor plesnega ansambla EN-KNAP Group, ki ima domicil v Španskih borcih. Studio je primeren predvsem za plesne delavnice ter tudi druge sorodne dejavnosti (joga, pilates...).

Dostop do plesnega studia je mogoč iz pritličja, mimo odra Velike dvorane in po stopnicah navzdol, ali pa mimo Male dvorane v kleti in po hodniku.

Tla so lesena, naravne barve. Na tleh je položen črni baletni pod (opcija tudi beli baletni pod).

V kletnih prostorih se nahajajo toalete, ločene za moške in ženske, ter tudi manjša garderoba s tuši.
 
Galerija Internacionala s teraso
Galerija Internacionala v 1. nadstropju Španskih borcev je namenjena galerijski dejavnosti. Uporablja se tudi za kulturne prireditve (komorne in pevske koncerte literarne večere, delavnice in podobno). Primerna je tudi za organizacijo sprejemov in različnih družabnih dogodkov, kot so karaoke, zabave z DJ-i, rojstni dnevi in podobno. Obstaja možnost projiciranja na »front« steno.

V Galeriji se nahaja tudi točilni pult Kavarne Inernacionala, ki omogoča pogostitve pri dogodkih, kot so otvoritve razstav, družabni dogodki in drugo.

Terasa se nahaja v prvem nadstropju stavbe in spada v okvir Kavarne in galerije Internacionala. Vhod na teraso je iz galerije. Atraktivni in prijetni prostor je odmaknjen od ceste ter nudi občutek zasebnosti in razgled na tržnico Moste z okolico. Prostor sprejme 50 do 70 ljudi ter omogoča različne vrste družabnih dogodkov, kot so rojstni dnevi, manjše zabave in podobno. Obenem je dodatni prostor sprostitve za obiskovalce in goste Galerije Internacionala.
Bralnica
Bralnica je zastekljen prostor, namenjen manjši skupini, do 50 oseb. Primerna je za scensko manj zahtevne prireditve, predvsem seminarje, tiskovne konference okrogle mize, literarne večere in predavanja. Prostor je odmaknjen od kavarniškega vrveža in omogoča prijetno, intimno atmosfero. Zaradi steklenih sten v prostor vstopa veliko dnevne svetlobe, po potrebi pa je prostor možno zatemniti in izvajati kvalitetne projekcije na stalno prisotno projekcijsko platno. Ob stranskih stenah Bralnice se po celotni dolžini raztezata dve nepremični klopi.

Dostop:
V bralnico je možen dostop skozi glavni vhod Centra kulture Španski borci, po stopnicah v prvo nadstropje in mimo točilnega pulta v prvem nadstropju naravnost skozi steklena vrata v bralnico. Vstop je možen tudi neposredno v čitalnico skozi zadnji vhod Centra kulture Španski borci, ki se nahaja na ploščadi stanovanjskega naselja za domom.

Sanitarije:
Uporabnikom bralnice so na voljo sanitarije v prven nadstropju Galerije Internacionala. Sanitarije so ločene za ženske in moške.
Najem prostorov
Za informacije o najemu prostorov:


Katja Gabrijelčič
katja.gabrijelcic@en-knap.com
+386 (0) 1 620 87 83
+386 (0)41 870 909