Novice
EN-KNAP Group na turneji po Italiji s predstavo ETIOPIJKE
Edina stalna sodobno-plesna skupina v Sloveniji, skupina EN-KNAP Group se v mesecu marcu mudi v Italiji s predstavo ETIOPIJKE, ki je v Sloveniji že doživela predpremiero, in sicer 26. januarja v CK Španski borci.  Pričujoče delo avtorja Mattie Casona, ki je v času nastajanja prejelo glavno nagrado PREMIO SCENARIO 2021, ki jo vsako leto podeljuje L'Associazione Scenario, bo v marcu 2022 prikazano na štirih različnih italijanskih odrih in sicer v šestih ponovitvah.
 
 
5. marec 2022
Teatro ASTRA (Vicenza)
 
11. marec 2022
Teatro Camploy (Verona)
 
17. in 18. marec 2022
Teatro Nuovo (Neapelj)
(uradna italijanska premiera!)
 
26. in 27. marec 2022
Teatri di vita (Bologna)
 
 
O PREDSTAVI
 
Predstava ETIOPIJKE, prvi del trilogije o Aleksandru Velikem, je klic k bolj enotni Evropi, k bolj afroazijski in bolj združeni Evropi. Predstava se osredotoča na začetek Aleksandrovih pustolovščin, na njegovo izkrcanje v Aziji in na spopad z grškim poveljnikom plačancev, Memnonom z Rodosa.
 
Na podlagi tega zgodovinskega srečanja in zavoljo njegove odmevnosti v mitološkem svetu ter zlasti zaradi njegovih geopolitičnih implikacij na sodobni čas, avtor v delu raziskuje afroazijske korenine tako imenovane »evropske civilizacije«. Predstava ETIOPIJKE današnje migracije prikazuje kot čudovito priložnost, da začne evropska skupnosti raziskovati in boljše razumevati lastne korenine ter se posledično zavedati naloge pred seboj: gradnje novega modela socialne kohezije, modela, ki presega etnično in nacionalno paradigmo ter končno prepoznavanje »drugega« kot nujnega za razumevanje »jaza«.
 
Mattia Cason za raziskovanje aktualne tematike uporablja tako ples kot video. Ples prinaša v delo dramaturški lok, saj prikazuje Aleksandrovo življenje, njegove dogodivščine in srečanja, medtem ko video povezuje starodavno pripoved z zgodbami današnjih beguncev, njihovimi osebnimi zgodbami, težavami in željami.
 
Na ta način se fikcija in realnost vedno znova križata, kar posledično pred očmi gledalca sooči nasprotujoča si pojma »prihod« in »odhod« ali kar celo »Èxodus« in »Nòstos«. Ali Aleksander Veliki zapušča Makedonijo in odhaja v neznano ali se v resnici vrača tja, kamor sam čuti, da najbolj pripada? In še pomembneje: ali novodobni begunci zgolj bežijo pred vojnami in preganjanjem ali pa se kot Aleksandrovi vojaki po vstaji na bregovih reke Hyphasis šele zares vračajo domov?
 
 
Muhammad Abd alMunem
PO EVROPSKIH POTEH
(prevedla Polona Glavan)

 
»Muhammad Abd alMunem je pesnik iz Alepa, ki živi v Ljubljani. Sledečo pesem je napisal na kos papirja, v katerega je imel zavit sendvič, ko se je znašel v mestu Idomeni na meji med Grčijo in Severno Makedonijo (med dvema narodoma, ki se še danes borita za Aleksandrovo zapuščino), medtem ko se je poskušal prebiti proti severu, proti Evropi. Pesem pove točno to, kar bi tudi sam rad ubesedil v predstavi, le da to stori na bolj jedrnat in navsezadnje boljši način.« (Mattia Cason)
 
Po poteh Evrope
hodim bos po svoji duši
jaz, Feniks in Zevs, gospodar Grkov.
 
Iz sočutja
ne stopamo po tleh,
da se ne bi dotikali duš tistih,
ki so padli in se spremenili v kamen.
 
Na ramenih nosimo Visoko pesem,
da jo oznanimo najvišjim.
 
Odprite vrata, vi gospodarji jekla,
odprite vrata, vse se ima začeti na novo.
 
Ne trpinčite nas s poki izstrelkov
in napadalno belino solzivca.
 
Vas vsa ta lepota ne napeljuje k ponižnosti in čudenju?
 
Odprite vrata,
vse se ima začeti na novo.
Aleluja, aleluja …
Vse se ima začeti na novo.

Več o predstavi: POVEZAVA