Novice
»Kaj boš počel, ko prideš ven od tu ?«
V sredo, 21. aprila 2021, smo se v okviru Transferzale, ki želi sodobno umetnost približati širši javnosti, pogovarjali z ustvarjalci EN-KNAPovega plesnega filma »Kaj boš počel, ko prideš ven od tu?«

Pogovor si je možno ogledati na: VIMEO pogovor

 Vabimo vas, da si pred ogledom pogovora ogledate film na povezavi: VIMEO film

Zakaj smo izbrali ravno ta film? Gre za film večkrat nagrajenega ustvarjalnega tandema Kovač – Podgoršek, ki zaradi teme podzemnega rova in aktualnega pandemičnega »zaprtja« ponuja tudi nastavek za širši družboslovni in umetniški razmislek o osami in (ustvarjalni) samoti v času izolacije in karantene, o izhodu iz »vojne« situacije, »luči na koncu tunela« in alternativah »nove normalnosti«. Presunljiv plesno-filmski esej o samoti in družbi v času izolacije in karantene ter o alternativah »nove normalnosti« je v času svetovne pandemije in splošne regresije še toliko bolj osupljiv dokaz, kako daleč pred časom je vedno resnična umetnost.

Rovovska umetnost je obenem množica individualnih odgovorov na pandemično zaprtosti in kolektivni underground upor – in kot vedno, kadar se pri EN-KNAP zganejo telesa, glasovi, misli in podobe, dokaz, da se da iz individualiziranih pripovedi zgraditi skupnostno zgodbo. Da se da.

Uvodno nas bo pozdravila Anja Pirnat, koordinatorka Abonmaja Transferzala. Nato bo pogovor vodil filozof dr. Stojan Pelko, ki se bo pogovarjal s koreografom Iztokom Kovačem, režiserjem Sašem Podgorškom, kritičarko Jedrt Jež Furlan in kulturologom dr. Alešem Črničem.

O FILMU:
Film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? večkrat nagrajenega ustvarjalnega tandema Kovač – Podgoršek je kompleksna pokrajina improviziranih situacij, potopljenih v brezčasnost mreže rudniških rovov prepredenih pod Trbovljami. Realistični imaginarij tega postsocialističnega mesta, za katerega se zdi, da še danes obstaja nekako izven časa, je v ekipi priznanih plesnih in filmskih ustvarjalcev sprožil impulz intimnega pogleda vase. V prostovoljno izbrano zaprto situacijo, obdano s toploto in vlažnostjo brezlučnega podzemeljskega sveta zareže sedem teles protagonistov, ki v fizičnem naporu in ludističnih prebliskih naseljujejo in kreirajo poetično, med Tarkovskim in Beckettom pozvanjajoče razpoloženje filma. Film, nastal po motivih plesne predstave S.K.I.N., koreografov Iztoka Kovača in Julyena Hamiltona, je vizualno-zvočna artikulacija enknapovske govorice teles v gibanju, ki gledalca posrka v zavezujočo atmosfero.

Koncept in scenarij: Iztok Kovač, Sašo Podgoršek, mednarodna plesna skupina En-Knap / Koreografija: Iztok Kovač, Julyen Hamilton / Režija: Sašo Podgoršek Ustvarjalci in izvajalci: Karmit Burian, Julyen Hamilton, Gali Kaner, Iztok Kovač, Andreja Rauch, Carme Renalias, Sebastiano Tramontana Glasba: Thierry De Mey / Snemanje in oblikovanje zvoka: Julij Zornik / Scenografija: Pepi Sekulič / Kostumografija: Andreja Kovač / Fotografija: Sven Pepeonik / Montaža: Dafne Jemeršič Izvršni producent: Jožko Rutar Produkcija: EN-KNAP / Koprodukcija: TV Slovenija Tehnična pomoč: Filmski studio Viba Film Ljubljana S podporo: Filmski sklad RS, Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo
 

-----------------------
Pogovor je gostil Abonma Transferzala, ki je abonma šestih neodvisnih odrov: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Vodnikova domačija Šiška, Center kulture Španski borci, Mini teater, Plesni Teater Ljubljana. Več na POVEZAVI.