Novice
Pan-Adria premiera: Petra Hrašćanec uspešno nastopila na festivalu VISAVI s predstavo SKUPAJ

Mednarodna mreža sodobnega plesa Pan-Adria je na letošnjem naboru prijav plesnih predstav v koprodukcijo izbrala projektni predlog avtorice Petre Hraščanec, ki je v sodelovanju s še šestimi plesalkami razvila predstavo SKUPAJ. Predpremiera se je zgodila 23. oktobra 2020 ob 18h in 20h v Zagrebškem plesnem centru, čemur je sledila premiera 24. oktobra 2020 ob 18h30 na prvi ediciji mednarodnega festivala sodobnega plesa VISAVÌ v Gorici (I).

Projekt Skupaj združuje šest mladih plesalk Viktorio Bubalo, Emo Crnić, Laro Frgačić, Tesso Ljubić, Ariano Prpić, Uno Štalcar Furač in Teo Maršanić (menjava), ki s svojo telesno prakso iščejo načine skupnega bivanja na odru. Vzorec neke strukture se v dvodimenzionalnem okvirju likovnega zornega kota bere s pomočjo pojma oblike, medtem ko vzorec plesne strukture v tem delu uvrščamo v funkcijo. Ta funkcija je obenem tudi tema – biti skupaj – in postaja način gibanja. Oblika in funkcija sta skupaj. Prostor potrebujemo skupaj. V dani sekundi smo skupaj. SKUPAJ smo tudi ko smo SAMO, pojasnjuje Petre Hrašćanec.

Delo je bilo izbrano v sklopu javnega poziva mednarodne plesne mreže Pan-Adria za koprodukcijo v sodobnem plesu in je bilo premierno predstavljeno na prvi izvedbi festivala VISAVÌ v Gorici (I), ki je nastalo v sodelovanju Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (IT) in Novo Gorico (SLO). Predstava nato nadaljuje svojo pot po vseh odrih partnerjev mreže Pan-Adria.

Koreografijo, v sodelovanju s plesalkami podpisuje Petra Hrašćanec, glasbo Alen in Nenad Sinkauz, scenografijo in kostume Zdravka Ivandija Kirigin. Oblikovalec svetlobe je Marino Frankola, Avtor fotografij Neven Petrović, vizualna dela Danijel Žeželj in producentka Tena Bošnjaković.

Petra Hraščanec že vrsto let deluje na področju uprizoritvene umetnosti kot plesalka, koreografinja in pedagoginja. Primarno polje za katerega se zanima je sodobni ples, za njena dela pa je značilno raziskovanje telesa kot realitete izvedbe skozi različne medije. Kot izvajalka, se poleg lastnih del pojavlja tudi kot zunanja članica norveške skupine WEE COMPANY koreografa Francesca Scavette. Svoja dela realizira skozi umetniško organizacijo 21:21 ali partnersko organizacijo DE FACTO ter v sodelovanju s celo vrsto hrvaških kulturno umetniških institucij (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na oddelku za ples na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu vodi kolegij sodobna plesna tehnika.

Produkcija: Umetniška organizacija 21:21, s podporo Ministrstva Kulture i medija Republike Hrvaške, Mestnega oddelka za kulturo mesta Zagreb in Kultura nova, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, mesto Ljubljana oddelek za kulturo, mesto Maribor, mesto Gorica.

-----------------

Regionalna mreža Pan-Adria je koprodukcijski format partnerskih odrov iz regije med Jadranom, Alpami in panonsko nižino, ki želi okrepiti sodelovanje med vključenimi organizacijami, nuditi izbranim uveljavljenim ustvarjalcem ugodne pogoje za ustvarjanje in predstavitev novega dela ter prispevati k večji prepoznavnost sodobnega plesa v regiji.

Partnerji mreže Pan-Adria so:
Zavod EN-KNAP (Center kulture Španski Borci) iz Ljubljane,
Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice,
Kulturno-umetniško društvo Moment iz Maribora,
Hrvatski kulturni dom na Sušaku iz Reke,
Zagrebački plesni center iz Zagreba,
Mediteranski plesni center iz iz Svetvinčenata
in
Artisti Associati iz Gorice

Finančna podpora:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za  javno upravo Republike Slovenije v okviru platforme Neodvisni, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Mestna občina Maribor – oddelek za kulturo, Mestna občina Nova Gorica – oddelek za kulturo, Mestna občina Zagreb – oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Ministrstvo za kulturno dediščino in dejavnosti ter turizem Republike Italije, Regije Furlanija-Julijska krajina, Mesto Gorizia, Gospodarska zbornica Furlanije-Julijske krajine, Istrska županija