Oder360
Simona Semenič
[Oder360] LEPA KOT SLIKA
Trajanje: 60 minut
Datum: 08.11.2021 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
performans na VR očalih
O projektu
Oder360
(družabni dogodek v navidezni resničnosti)

 

Projekt Oder360, ki smo ga v Zavodu EN-KNAP začeli razvijati v času zaprtja gledališč pomeni vzpostavitev novega tipa produkcije predstav v 360° okolju in predstavitev v obliki družabnega dogodka - vodenega ogleda predstav z VR očali.

Ob vsaki ponovitvi predstave bo sledila tudi kratka predstavitev tehnologije in njenih značilnosti, ter pogovorov z idejnim vodjem projekta Iztokom Kovačem in avtoricami posameznih predstav.

Izkušnja ogleda predstave v 360° okolju ponuja gledalcu perspektivo pogleda iz središča odra in tako razbija klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez varnega zavetja okvirja proscenija, ekrana ali platna, postane v 360° okolju izbira posameznika. S tem vsakemu gledalcu omogočamo, da si sam zrežira pogled na ponujeno predstavo.

Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem.
 
O predstavi
Plast za plastjo
se slika slika,
dokler ni podobna ničemur
razen podobi.
Lepa?
Lepa kot najlepša.


– Rok Vevar
Iz medijev
 »[…]Golo in kasneje z oblekami popolnoma prekrito telo Simone Semenič sproža reference na avtoričin opus. Dramaturginjo in dramateso poznamo po njeni feministično obarvani pisavi, ki izhaja iz povezave med političnim in osebno intimnim. Ukvarjanje z žensko seksualnostjo, erotiko, problematiziranje statusa umetnice, kritiziranje zdravstvenega sistema in kulturne politike so konteksti, znotraj katerih predstavo beremo kot kritiko sodobne kapitalistične in naše fašistoidne države. […]

Rok Vevar pod opis predstave zapiše: »Plast za plastjo se slika slika, dokler ni podobna ničemur, razen podobi. Lepa? Lepa kot najlepša.« Ti verzi zelo dobro strnejo temo te enodejanke, ki golo telo umetnice transformira v podobo, pravzaprav simbol slovenske države. Ženska podoba je znotraj nacionalizma podoba zdrave matere, gospodinje, z oblekami prekritega objekta, ki ga je treba čim bolj regulirati in nadzorovati. Ovirano gibanje zaradi količine in neudobja oblek je eden izmed načinov represije, ki smo jo vajene tako znotraj kapitalistične modne industrije kakor tudi znotraj nacionalne ideologije. Da jo čim bolj oklestimo svobode in jo uokvirimo tako, da bo služila interesom vladajočih. Da bo molčeča in negibna kot slika.«


Anja Lorger: Lepa, molčeča, negibna, Kriterij
Ustvarjalci
Ustvarjalci projekta Oder360
Vodja projekta: Iztok Kovač / Kamera in montaža: Andrej Lamut / Tehnični koordinator projekta Oder360: Omar Ismail / Snemanje in obdelava zvoka: Studio 100 / Pomoč in svetovanje pri uporabi VR tehnologije: Marko Cafnik & Multiversum / Prilagoditev svetlobe: tehnična ekipa CK Španski borci / Izvršna produkcija: Goran Pakozdi in Katja Gabrijelčič / Produkcija: Zavod EN-KNAP Ljubljana in Zavod EN-KNAP Trbovlje / V sodelovanju z Aerowaves, Mreža centrov raziskovalnih umetnosti - Laboratorij Trbovlje, Delavski dom Trbovlje - Virtualni muzej rudarstva, Multiversum

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Ustvarjalci predstave »Lepa kot slika«
Simona Semenič / Arjan Pregl, Igor Remeta, Rok Vevar, Tomaž Grom / V sodelovanju z Nado Žgank, Urško Jež in Alenko Herman / Zahvale: Petra Veber, Mirjam Drnovšček, Igor Berginc, Bernarda Grofelnik, Maja Peharc in Ivan Peternelj / Produkcija: Mesto žensk, KD Integrali in Zavod EN-KNAP; v sodelovanju z Bunkerjem – Staro mestno elektrarno in Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje / Podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo

----
Ker je število sedežev za vsako ponovitev izredno omejeno, vas prosimo, da si čim prej zagotovite vstopnico z nakupom preko spleta na www.mojekarte.si oziroma na blagajni Španskih borcev vsak delavnik med 17h in 19h.

Več informacij na: blagajna@spanskiborci.si

Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno upoštevajo ukrepe, ki so v veljavi na dan dogodka. Vsem priporočilom bo pri pripravi dogodka sledil tudi organizator.

Predstave Oder360 sodijo v Abonma TRANSFERZALA 2021/2022 -  gledališko-plesni-performerski abonma, ki v sebi združuje izbor predstav šestih ljubljanskih neodvisnih odrov.