Oder360
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Iztok Kovač
Ožigosani
Trajanje: 25 minut
Premiera: 14.02.2023 19:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Film v navidezni resničnosti
Oder 360
(družabni dogodek v virtualni resničnosti)

Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Projekt je pokazal, da predstave posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča. Svoboda pogleda brez vnaprej določenega okvirja v 360 stopinjski sferi nagovarja novega gledalca, ki se iz vloge opazovalca aktivno vključuje v vlogo montažerja/režiserja svojega lastnega doživetja filma v 360° okolju. V perspektivi gre za nov, neraziskan umetniški žanr, ki predstavlja stik med preteklostjo in prihodnostjo. 

Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks in približevanje le-teh potencialnemu novemu občinstvu. 

Gledalci film v virtualni resničnosti v dolžini 30 min skupinsko spremljajo preko VR očal. Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem. Vsaki projekciji bo sledila predstavitev tehnologije in njenih značilnosti ter pogovor z umetniškim vodjo projekta Iztokom Kovačem in avtorji predstave.

Z letom 2021 se je z Odrom360 zavod EN-KNAP priključil uspešni in raznoliki mreži partnerjev Centra za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
 
O filmu
 »Človek, rojen v že okupiranem svetu, v družini s premalo sredstev, da bi ga preživljala, ali človek, čigar delo družbi ni potrebno, nima niti najmanjše pravice zahtevati kakršnega koli deleža hrane in je na svetu zares odveč!«

Thomas Robert Malthus

»Kdor ne troši, je ožigosan!«

Ilija Trojanow

---

Sistem proizvaja. Proizvaja številke, dobiček, človeka, množice. Proizvaja več, preveč, proizvaja odveč. A ne glede na to, kje v sistemu se je človek znašel, kje ga je sistem zataknil oz. iztaknil, sila, prisila ostaja: troši. Kdor je odvečen, troši. Kdor ne troši, je ožigosan.

Ožigosani v prepletu koreografije giba, besed in glasbe v precep vzamejo osebne in družbene pozicije, lege, v katerih so ’odvečni’ in ’ožigosani’ simptom, učinek sistema, njegovih antagonizmov, bojev, od ekonomije ugodja in brezposelnih do demokracije izbire in brezdomnih. Komu se odpovemo kot zadnjemu, ko smo se odpovedali človeku?

Ožigosani so film, ki občinstvo potopi v sodobni oder s tehnologijo navidezne oz. obogatene resničnosti. Potopitev občinstvu omogoči ’privilegiran’ pogled, pogled režiserja oz. režiserke ali vsaj montažerja oz. montažerke. Potopitev ukine ’četrto steno’, omogoči participacijo. To je neki drugi oder, Oder360, oder, ki v poroki s tehnologijo preseže očitek, da smo v njeni resničnosti ’skupaj sami’ oz. ’sami skupaj’. S potopitvijo in participacijo iz občinstva v občestvo, iz družabnosti v družbenost.

Ožigosani so nastali v okviru projekta Oder360 in na podlagi Odvečnih, predstave, ki sloni na eseju Odvečni človek, avtorja IlijeTrojanowa.
Ustvarjalci
Ožigosani - film
Koncept in režija: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: Mattia Cason, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini, Tina Habun, Davide Lafabiana, Nuria Capella Florensa, Damir Avdić
Izvorna zasedba: EN-KNAP Group (Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini, Tina Habun) in glasbeniki: Damir Avdić, Boštjan Gombač, Tomaž Grom
Avtorska glasba: Damir Avdić, Boštjan Gombač, Tomaž Grom
Montaža: Andrej Lamut, Iztok Kovač
Grafična obdelava, vizualni in zvočni efekti: Omar Ismail
Scenografija: Niko Novak
Kamera: Marko Cafnik
Oblikovanje svetlobe: Stanko Herceg, Andrej Lamut
Kostumi: Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
Snemanje zvoka: Miha Rudolf (001)
Obdelava zvoka: Samo Jurca (001)
Foto: Andrej Lamut

VR film Ožigosani je nastal v okviru projekta Oder360, na osnovi predstave Odvečni, katero je navdihnil esej Odvečni človek, avtorja Ilije Trojanowa.

Oder 360
Vodja projekta: Iztok Kovač
Kamera in montaža: Andrej Lamut
Grafika, efekti in tehnična koordinacija: Omar Ismail
Snemanje in obdelava zvoka: 001
Pomoč in svetovanje pri uporabi VR tehnologije: Marko Cafnik & Multiversum
Tehnična in produkcijska podpora: Center kulture Španski borci

Produkcija: Zavod EN-KNAP
Izvršna producentka: Karmen Keržar
Tehnični koordinator: Jaka Šimenc
Tehnična izvedba: Leon Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific, Špela Škulj, Gal Škrjanec Skaberne

Stiki z javnostjo in marketing: Nina Smerkol
Besedilo: Dražen Dragojević
Koordinator in organizator kulturnega programa in najem dvorane: Katja Gabrijelčič
Vodja financ: Julija Travančić
Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič
Umetniški vodja skupine EN-KNAP Group in Španskih borcev ter direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in  Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.