Gostujoče predstave
Fabio Sau
Slika
Silvia Gribaudi
Gracije
Trajanje: 60 minut
Datum: 25.10.2023 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Sleči golo telo. Popolnosti. Spola.

Po stoletju osvobajanja, preizpraševanja in pokvirjanja ospoljenega telesa, norm in vlog ter lepote – natančneje, ženskosti, ne glede na spol – se zdi, da kulturo še vedno preganja koncept ‘milosti’. Ta visoki, minljivi ideal ‘ravno pravega’ videza, drže in obleke, tiste popolne mere, proporca, odtenka in teksture, s katerim je buržoazno 19. stoletje ‘počastilo’ zgodovino, dosegljiv le v sublimnem marmornatem kiparstvu neoklasicizma. Zaobračanje in razgrajevanje vlog in norm je eden od načinov ponovne konceptualizacije ‘milosti’, a kaj če obstaja neko drugo, radikalnejše orodje, s katerim telo slečemo ne le spola, temveč popolnosti? Človečnost humorja.

Gracije (2018) so navdihnile Tri gracije (1812-1817), kip Antonia Canove. Delo črpa iz mitologije. Zevsove tri hčere – Evfrozina, Aglaja in Talija, izžarevajo radost, sijaj in blaginjo. Tri moške figure stopijo na oder v prostoru in času, razpetim med človeškim in abstraktnim: prostor, kjer se srečata moškost in ženskost, brez vlog, in plešeta v ritmu same narave. Trem izvajalcem se pridruži koreografinja Silvia Gribaudi, ki se rada opredeljuje kot ‘avtorica telesa’. Njena poetika nepopolnosti povzdigne v umetniško obliko z neposrednim, krutim in empatičnim komičnim slogom, ki prestopa meje plesa, gledališča in uprizoritvenih umetnosti.

Večkrat nagrajena italijanska koreografinja Silvia Gribaudi je turnejo po naših krajih pričela septembra z nastopom na Fronti, festivalu sodobnega plesa v Prekmurju. Po nastopu v Španskih borcih, kamor smo jo En–Knap povabili v sodelovanju s Kino Šiška, nadaljuje pot v partnersko institucijo v sklopu mreže Pan-Adria, Hrvatski kulturni dom na Sušku v Rijeki (HR)

Silvia Gribaudi
Vsi lahko uporabljamo mišice, vendar naša družba zavrača meso, ki je prav tako del našega telesa. Ker je nepopolno, ni popolno. Kako torej lahko plešeš z mesom? To je tisto, o čemer sprašujem. In nasploh, kakšen je pomen telesa v naši družbi? Poskušam odkriti vse dele telesa.
—Silvia Gribaudi

Gribaudi je večkrat nagrajena italijanska koreografinja, specializirana za uprizoritvene umetnosti. Od leta 2004 usmerja svoje raziskovanje na družbeni vpliv teles, pri čemer svoj koreografski jezik osredinja na komični element ter odnos med občinstvom in izvajalci.

V zadnjem desetletju prevprašuje spolne stereotipe, ženske in moške identitete ter koncept virtuoznosti v plesu in vsakdanjem življenju, pri čemer presega klišeje in videze. Njene predstave so bile uvrščene na nacionalne in mednarodne festivale in so rezultat ustvarjalnega procesa, ki se usmerja na dialog in poetično srečanje z drugimi umetniki, plesnimi skupinami in skupnostmi. Sodelovala je v umetniških raziskovalnih projektih o aktivnem staranju skozi umetnost plesa in uprizarjanju spola po 60. letu starosti.
Pogovor
Silvia Gribaudi
NEPOPOLNOST SPOLA, POPOLNOST HUMORJA

Oder / Pogovor z umetnico
25. OKT 2023 / 21:00 
Španski borci, Ljubljana (SI)

Silvia Gribaudi v pogovoru z Draženom Dragojevićem
Kolofon
Koreografija: Silvia Gribaudi
Dramaturgija: Silvia Gribaudi in Matteo Maffesanti
Izvajalci: Silvia Gribaudi, Siro Guglielmi, Matteo Marchesi in Andrea Rampazzo
Oblikovanje luči: Antonio Rinaldi
Tehnični vodja: Leonardo Benetollo
Tehnična pomoč: Theo Longuemare
Kostumografija: Elena Rossi
Produkcija: Zebra
Koprodukcija: Santarcangelo dei Teatri

Podpora v Italiji: MiBACT

Ekipa En–Knap:
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Oblikovanje: Marko Damiš / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Produkcija gostovanja: Zavod En–Knap in Kino Šiška. Gracije v Španske borce pripeljemo s podporo Italijanskega inštituta v Ljubljani


Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

Program Zavoda En–Knap, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.