EN-KNAP koprodukcije
SHARE: Creative Powers of Art
Moji najdražji rituali
Trajanje: 50 minut
Datum: 29.02.2024 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesna predstava
Kot tradicije in običaji so rituali lahko pomirjujoči – in omejujoči. Lahko so formalni, obvezni in omejevalni – in utrjujejo občutek pripadnosti. Rituali imajo pomen v človeški raznolikosti, kulturno vlogo, družbeno vrednost, generacijsko vez. Moji najdražji rituali (2023) so skupinski plesni projekt pod vodstvom koreografinje Sophie Bulbulyan, ki raziskuje koncept dvoumnosti v ritualih, kulturnih, verskih in družinskih. Njen cilj je vizualizirati, kako se posamezniki prilagajajo tem ritualom in ustvarjajo svoje, medtem ko krmarijo po strukturnih elementih, ki jih ti vsiljujejo. Kako se izogniti občutku omejenosti ali omejevanja?
 
O sodelovanju
SHARE (2020-2024) je inovativen in vključujoč transnacionalni družbeno-kulturni projekt, ki izhaja iz umetniške prakse in izkušenj ter se osredotoča na izobraževanje in ustvarjanje med skupnostmi iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Povezuje in zbližuje Sever (Slovenija, Španija, Hrvaška, Francija) in Jug (Kamerun, Burkina Faso, Senegal, Gana in Palestina), da bi gojil izmenjavo in strokovnost, produkcijo in cirkulacijo tako na osi Sever-Jug kot Jug-Jug.
Kolofon
Predstava je sodelovanje med Zavodom Exodos Ljubljana (SI), Compagnie DK-BEL (FR), Kultura Kreatiboa / Errenteria Udala (SP) in Zagrebačkim plesnim centrom / Zagreb Dance Center (CR) s pridruženimi partnerji Compagnie Tamadia (Burkina Faso), Narodno gledališče GANA in Senegal Campus (Senegal).

V koreografiji francoske avtorice Sophie Bulbulyan projekt vključuje osem plesalcev iz Kameruna, Burkine Faso, Gane, Hrvaške, Španije in Francije. Predstava, ki je nastala med dvema rezidencama v Gani in na Hrvaškem, premierno uprizorjena 21. septembra 2023 v Lekuona Fabriki, po tretji in zadnji rezidenci v Errenterii v Španiji.

Plesalci:
Tchina Ndjidda (Kamerun)
Djibril Ouattara (Burkina Faso)
Tessa Ljubić (Hrvaška)
Jone Amezaga del Frago (Španija)
Raymond Siopathis (Francija)
Charlotte Manu (Gana)
Gabriel Bokorvi (Gana)

Koreografinja/mentorica:
Sophie Bulbulyan (Francija)

Tehnična ekipa/mentorji:
Oblikovalka zvoka: Sokhna Assietou Diallo (Senegal)
Mentor: Jure Vlahović (Slovenija)
Luč: Alassane Diedhiou (Senegal)
Mentor: Luka Curk (Slovenija),
Tehnični direktor: Borut Cajnko (Slovenija)
Video, fotografija: Borut Bučinel (Slovenija)

Producentki: Nataša Zavolovšek  (Slovenija), Patricia Arocena (Španija)
Izvršna producentka: Irena Silić
Produkcija gostovanja: Zavod Exodos v sodelovanju z Zavodom En–Knap