Gostujoče predstave
Smaïl Kanouté
Nikoli enaindvajset
Trajanje: 60 minut
Datum: 15.11.2023 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Aerowaves gostovanje
#Nikoli21
Strelsko nasilje. Koga ali kaj vidite na obeh koncih orožja? Če vidite svobodo posedovanja orožja in izbiro zatekanja k nasilju, če vidite individualizirano svobodo, orožje, izbiro in nasilje, tudi ali zlasti ko gre za skupine in soseske, mlade moške in raso, ne vidite čez, ne vidite onkraj. Obstaja manj vidna, bolj zahrbtna oblika nasilja; nasilje, ki se niti ne zaznava kot tako, ki obnavlja, vzdržuje druge oblike nasilja, pogoje segregacije in degradacije, ki presega individualno nasilje, tudi ali zlasti ko gre za skupine in soseske, mlade moške in raso, ki odreka pravico do dostojanstvene prihodnosti in svobodo do pravičnega upora – sistemsko, rasno, državno, policijsko nasilje. V takšnih razmerah ali plešeš ali pogineš. In ko plešeš, plešeš, kot da ni jutrišnjega dne. Dobesedno.

Nikoli enaindvajset (2020), v kateri odmeva ključnik #Never21 gibanja Black Lives Matter, je poklon mladim črnim moškim, ki so bili žrtve strelskega nasilja v New Yorku, Riu de Janeiru in Johannesburgu – in ki ne bodo nikoli dopolnili 21 let. Trije močni, ekspresivni plesalci – na njihovih trupih so vpisana pričevanja družin žrtev – pripovedujejo zgodbe o uničenih življenjih skozi divje, intenzivno gibanje, ki se opira na krump, popping, baile funk, sodobni in intuitivni ples. Ta urbani rekviem, ki je subtilna žalostinka, prežeta z drzno občutljivostjo, poezijo in človečnostjo, poraja obliko trdoživosti, vzdržnosti.
Smaïl Kanouté
”Sever je zameglil veliko zgodovine, povezane z Jugom. Za otroke afriških priseljencev na Zahod to pomeni iskanje informacij iz preteklosti, ki jih je Zahod zameglil, priredil ali uničil, da bi odkrili, kdo so. Afrofuturizem se vrača k našim izvorom, da bi ustvaril identiteto jutrišnjega dne.”

V Parizu živeči Smaïl Kanouté je francosko-malijski “koreo-grafist”, kot se sam imenuje. Je grafični in sitotiskarski oblikovalec, vizualni umetnik in profesionalni plesalec. Diplomiral je iz grafičnega oblikovanja na Nacionalni šoli za dekorativne umetnosti (ENSAD), plesa pa se je učil na ulicah Francije, Brazilije, Malija in Evrope. Z mešanjem plesa in vizualne umetnosti njegova koreografija postane slika gibljivih vzorcev v prostoru.
 
V svoji umetnosti, ki črpa navdih iz večkulturnih vplivov, se kaže kot zbiratelj svetovnih zgodb in pripovedovalec družbenih dejstev. Identiteta kot delo v nastajanju je v središču njegovega dela. Skozi svojo umetnost vabi občinstvo, da stopi na novo pot samospoznavanja in z njim deli vizijo lepote in človečnosti.
 
S Company Vivons!, ustanovljeno leta 2016, razvija uprizoritvene projekte, bolj osebna koreografska dela, plesne videe in kratke filme. Številna sodelovanja na področju mode, oblikovanja, videa in uprizoritvenih umetnosti odražajo njegovo plodno ustvarjalnost.
 
Program
FILM
 
Smaïl Kanouté, Henri Coutant & Kevin Gay
NEVER TWENTY ONE (2019)
Smaïl Kanouté & Abdou Diouri
YASUKE KUROSAN (2020)
Smaïl Kanouté & Henri Coutant
SO AVA (2021)
Film / Instalacija
 
15. NOV 2023 / 19:00-23:00
Mala dvorana, Španski borci, Ljubljana (SI)
 
Never Twenty One (2019), poklon mladim žrtvam strelskega in rasnega, policijskega nasilja, je prvi del triptiha, ki raziskuje “stanje” črnske skupnosti v različnih obdobjih in na različnih krajih ter obravnava vpliv kolonializma in vztrajno ohranjanje obredov prednikov kot oblike potrjevanja identitete. Drugi je Yasuke Kurosan (2020), ki ga je navdihnil afriški suženj, ki je postal črnski samuraj na Japonskem v 16. stoletju. Tretji je So Ava (2021), ponovna interpretacija voodoo plesov, ki sledi potem sužnjev v prisilnem izgnanstvu ter širjenju njihovih verovanj in ritualov po svetu. Vsak projekt nastane kot kratki film in celovita koreografska predstava.
 
 
DISKURZ
 
Smaïl Kanouté
ZA VEDNO NASILJE, ZA VEDNO PLES
Oder / Pogovor z umetnikom
 
15. NOV 2023 / 21:00
Španski borci, Ljubljana (SI)
 
Smaïl Kanouté v pogovoru z Draženom Dragojevićem
Opozorilo
Predstava vsebuje stroboskopske luči, ki lahko sprožijo neželene učinke pri občutljivih. 
Kolofon
Gostovanje produkcije Nikoli enaindvajset omogoča En–Knap v sodelovanju s platformo Aerowaves, ki predstavlja svežo evropsko plesno produkcijo.Koreografija: Smail Kanouté
Plesalci: Aston Bonaparte, Jérôme Fidelin in Smail Kanouté
Telesna poslikava: Lorella Disez
Mentorstvo: Moustapha Ziane
Scenograf: Olivier Brichet
Oblikovalec zvoka in luči: Paul Lajus
Kostumografija: Rachel Boa in Ornella Maris
Distribucija: Dirk Korell
Producentka: Cécile Pouységur
Produkcijska hiša: Compagnie Vivons

Koprodukcija:
Les Ateliers Médicis - Clichy sous Bois, 
Espace 1789 - Saint Ouen, plesni center
Les Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine Saint Denis
Danse Élargie 2020
CentQuatre - Pariz

S podporo:
Direction Régionale des Affaires Culturelles Ile de France
Région Ile de France
Ville de Paris
Adami
Spedidam
Caisse des Dépôts