Ostali projekti
Debora Loučkova
Slika
Hana Podvršič
Slika
Debora Loučkova
Slika
En–Knap Group & ALUO: 5 scores
Trajanje: 120 minut
Datum: 14.06.2023 19:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Otvoritev razstave v Galeriji Internacionala
Enotedensko prepletanje dveh ansamblov, plesnega in fotografskega - preizkušanje njihovih notranjih dinamik - prepletanje dveh govoric, giba in trenutka.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan med 10. in 20. uro do 1. julija 2023, v zgornjem nadstropju Španskih borcev, v Galeriji Internacionala.
O projektu
Oder360 je žanr, ki v središče plesnega dogajanja skupine En-Knap Group postavi tristošestdesetstopinjsko kamero in s tem omogoči gledalcu popolnoma nov pogled, potopi ga v sodobni oder s tehnologijo navidezne oz. obogatene resničnosti. To je neki drugi oder - oder, ki v poroki s tehnologijo preseže očitek, da smo v njeni resničnosti ’skupaj sami’ oz. ’sami skupaj’. S potopitvijo in participacijo iz občinstva v občestvo, iz družabnosti v družbenost.

Hkrati je žanr, v katerem EN-KNAP preizkuša inovativne translokacije sodobno plesnega giba, načeloma domačega črni kocki odra. S skupino študentov fotografije iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje so člani ansambla preživeli teden dni na pogosto neopaženih lokacijah našega mesta; fotografi so ustvarili portret ansambla iz središča fiktivnih koreografij, med makedamskimi nasipi Savskega naselja, betonskimi vogali Trga Republike in nenadno vzpostavljenimi amfiteatri mestnega parka.
360stopinjski, torej vseobsegajoči pristop, je diktiral vzpostavitev petih inovativnih perspektiv - razbijanje okvirjev klasične fotografske podobe beležene na fotografski papir fotografom iz Akademije ni tuje, kar se kaže tudi v prostorski postavitvi. Otvoritev razstave v Španskih borcih je hkrati zaključni dogodek razstavnega obdobja Akademije za umetnost in oblikovanje.
Sodelujoči
Sodelujoči (En-Knap Group)
Nuria Capella Florensa
Carolina Alessandra Valentini
Davide Lafabiana
Tina Habun
Mattia Cason

Sodelujoči (študenti fotografije)
Luka Obal
Vita Tušek
Kaja Škorjanc
Hana Podvršič
Jernej Šimec
Debora Loučkova
Lucija Klauž
Luzia Stempfer
Marina Shevliakova
Lana Soklič

Mentorji:
Peter Rauch
Tomo Brejc
Andreja Podrzavnik
Ana Štefanec Knez

Produkcija razstave / otvoritve:
Valerija Intihar

Ekipa En–Knap:
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Fotografija: Andrej Lamut / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Program Zavoda En–Knap, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.