Gostujoče predstave
Braba plataforma
ATLAS da BOCA (Atlas ust)
Trajanje: 50 minut
Premiera: 06.10.2023 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Aerowaves gostovanje
Usta so več kot kraj, so prizorišče. Toliko tega gre skozi usta, toliko tega se zgodi v ustih. Preživetje, jezik, želja, zvok, kultura, sovraštvo, politika, govor, zgodovina, ljubezen, spol. V nasprotju s pričakovanji so prostor, kjer se spol ne samo občuti ali vidi, temveč artikulira. Artikulacija je politično dejanje. Za trans telesa je dejanje samoopredelitve. Usta, uvihana koža, zunanja notranjost, notranja zunanjost. Ves svet v eni luknji, z lastno geografijo, topologijo. In kot vsak svet, se ponuja raziskovanju in razumevanju, kot atlas, a prav tako uporabi in občutju.

ATLAS da BOCA (2022) je raziskava dveh trans teles o ustih kot simbolnemu prostoru, kjer usta postanejo vmesnik med javnim in zasebnim, med erotičnim in političnim, med tišino in besedo, ki vztraja. Uprizoritev prevprašuje besede-geste, ki jih uprizarjamo v srečanjih, znane in čudne jezike, ki gredo skozi telo, in trenutke, v katerih usta otrdijo, da bi beseda zakričala.  

 
Gaya de Medeiros
Celo otroštvo in del mladostništva sem bila zelo tiho. Cele dneve sem brala ljudi in večinoma njihove ‘nebesede’. Beseda-gesta, beseda-pogled, beseda-dih vsebuje toliko resnice in skrivnostnosti, da sem celo življenje poskušala brati poti, ki jih misel vpiše v telo. Mislim, da je to prostor, kjer se predstava naseli. 

—Gaya de Medeiros

Gaya de Medeiros je koreografinja in producentka iz Brazilije, trenutno živi v Lizboni. Študirala je na Univerzi za animirani film (UFMG, Brazilija) in devet let delala kot plesalka in soustvarjalka za Companhia de Dança do Palácio das Artes v Braziliji. Na Portugalskem je sodelovala z imeni, kot so Olga Roriz, Tiago Cadete, Sónia Baptista in drugi. Leta 2021 je ustvarila svoje prvo delo, ATLAS da BOCA (Atlas ust), ki sta mu sledila BaqUE (Zamolkel udarec) leta 2022 in Pai para Jantar (Oče za večerjo) leta 2023. Leta 2023 je mreža Aerowaves uvrstila Gayo de Medeiros in Braba plataformo med ’dvajseterico leta 2023', dvajset najbolj obetavnih mladih evropskih koreografov in koreografinj za leto 2023. Gaya je ustanovila Braba plataformo, platformo, ki podpira, omogoča in financira pobude, ki jih vodi trans skupnost oz. ki postavljajo trans skupnost v središče. Njeno umetniško raziskovanje se vedno znova vrača k plesu, besedam in afektom.
Kolofon
Atlas da Boca je nagrajena predstava, del ’dvajseterice leta 2023’ mreže Aerowaves, največje evropske mreže za sodobni ples, ki vsako leto izbere dvajset najbolj obetavnih mladih evropskih koreografov oz. koreografinj. Atlas da Boca v Ljubljani skupaj gostijo Zavod En–Knap in Festival Mesto Žensk.

Režija in produkcija: Gaya de Medeiros
Soustvarjanje in izvajanje: Gaya de Medeiros, Ary Zara
Vídeo: Ary Zara
Oblikovanje luči: André de Campos
Oblikovanje zvoka: Inny Legs
Oblikovanje Breve Atlas da Boca (Mali atlas ust): João Emediato
Vodenje financ: Irreal
Koprodukcija: Alkantara in Companhia Olga Roriz
Ustvarjalna podpora: Self-Mistake

Produkcija gostovanja: Zavod En–Knap in Mesto ŽenskEkipa En–Knap:
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Grafično oblikovanje: Marko Damiš / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 

Podpora:
Ministrstvo za kulturo Republike Portugalske – Generalni direktorat za umetnost
Veleposlaništvo Federativne Republike Brazilije v Sloveniji
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo