Festival Poletna Plesna Vesna
Springback Ringside
Babae in Ruševine
Datum: 27.06.2021 12:30
Cankarjev dom
Joy Alpuerto Ritter: Babae

Joy Alpuerto Ritter, ki jo je navdihnil Ples čarovnice plesalke Mary Wigman, »mojstrovina nenavadnosti«, kot je to poimenovala Judith MacKrell, preučuje podedovane plesne besednjake, s katerimi skuša poosebiti svoj lastni čarovniški značaj. Z združevanjem svojih korenin iz filipinskega ljudskega in klasičnega plesa z gibi iz hip-hopa in plesa vogue skuša na novo interpretirati, kaj pomeni priklicati moč in mistične običaje plesalke kot čarovnice. BABAE, kar v (filipinskem) jeziku Tagalog pomeni »ženska«, je dialog, ki se znotraj ženske odvija med animalističnimi in čutnimi lastnostmi rituala in moči.

Joy Alpuerto Ritter se je rodila v Los Angelesu in odraščala v mestu Freiburg im Breisgau (Nemčija). V mladosti je trenirala balet, jazz, filipinski in polinezijski ljudski ples ter diplomirala na šoli Palucca v Dresdnu. Leta 2011 se je kot plesalka in zračna akrobatka skupini Cirque du Soleil pridružila na svetovni turneji Michael Jackson Immortal World Tour.
Od leta 2013 je dejavna kot plesalka in vodja vaj pri skupini Akram Khan, plesala pa je tudi pri skupini Wangramirez, s katero še naprej nastopa na turnejah po vsem svetu. Za nastop v predstavi Until the Lions režiserja Khana je bila pri National Dance Awards (Združeno kraljestvo) nominirana za nagrado v kategoriji »Izjemna plesalka«.

----
Koreografija in izvedba: Joy Alpuerto Ritter
Skladatelj glasbe: Vincenzo Lamagna
Obliovalec svetlobe: Arne Schmitt/ Joy Alpuerto Ritter
Kostumi: Lan Behrendt DYAO
Umetniški asistent: Lukas Steltner
Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)Rhys Dennis, Waddah Sinada/Fubunation: Ruševine

Waddah Sinada in Rhys Dennis odpirata dialog, ki se osredotoča na mit o moškosti, kot ga občutijo v globalni afriški diaspori. Dekonstruirati skušata boj za prevlado, ki se odvija v njiju samih, in najti ravnovesje med konfliktom, ranljivostjo in medsebojno odvisnostjo. S tem priznavata in odpravljata svojo globoko zasidrano tesnobo, ki sta se jo tako dobro naučila skrivati.

Ruševine je interdisciplinarni projekt, ki se predstavlja skozi nastop v živo, s filmom in fotografijo. To delo priča o generacijski travmi, ki so jo podedovali moški iz marginaliziranih skupin, in skuša ustvariti prostor, kjer je temnopolti moški vidnejši in bolj iskreno predstavljen v vsej svoji kompleksnosti.

FUBUNATION je plesna organizacija s koreninami v gibanju, ki ga vodijo koreografa Rhys Dennis in Waddah Sinada ter kreativni producent Steph Be. Z odkrito in avtentično prestavitvijo svojih lastnih izkušenj kot temnopoltih moških na področju plesa se trudita spodbujati raznolikost pri občinstvu, ki obiskuje plesne in gledališke predstave ter umetniške nastope. Ker se organizacija pretežno ukvarja s filmskimi nastopi in nastopi v živo, spodbuja sodelovanje z vsemi umetniškim oblikami in tako skuša svoje delo približati širšemu občinstvu.
FUBUNATION so prejemniki nagrade The London Borough of Culture Fund Award leta 2020, Conny Janssen Danst Award (leta 2019), predavatelji in rezidenčni umetniki pri teatru Irie Dance Theatre (2020-2022). Njihova dela so bila izvedena v gledališču Rotterdam, na festivalu Pocket Dance Festival (Grčija), v Shoreditch Town Hall, V&A Lates (2019 & 2020), Roundhouse in galeriji Velorose.

----
Koreografija: Waddah Sinada, Rhys Dennis
Umetniški producent: Steph Be
Oblikovanje zvoka: Sam Nunez
Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)