Odrska produkcija
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Guy Weizman, Roni Haver
Fobija
Datum: 21.05.2015
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

Fobija – meja strahu in strah brez meja. Drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, govori o eni ključnih tem sodobnega sveta. Izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, prejemnika številnih mednarodnih nagrad, v veliki slovensko-nizozemski koprodukciji raziskujeta mehanizme strahu.

Smo namreč v negotovih časih. Svetovni konflikti nas dosežejo takoj ter povzročajo strah in negotovost. Brez strahu bi bilo življenja kmalu konec, saj nas strah obvaruje pred nevarnostjo. S strahom se branimo, a obenem postavljamo z njim meje in zidove. Strah izostri človekove čute in nas napravi budnejše, a obenem tudi napadalnejše, zato lahko poraja ksenofobijo.

Izhodišče predstave Fobija je besedilo francoskega filozofa in pisatelja Alberta Camusa Ni victimes ni bourreaux (Ne žrtve ne rablji, 1946): »Živimo v strahu, kajti absolutno prepričanje ni več mogoče (...), ker živimo v svetu abstrakcij, teles in strojev, absolutnih idej in primitivnega mesijanstva.« Predstava Fobija raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim.

»Predstava govori o strahu pred tem, da nam ne bi uspelo spremeniti sveta.«

 Guy Weizman, koreograf

O avtorjih

Weizman in Haverjeva, odmevni koreografski tandem, ki že vrsto let deluje na Nizozemskem, ustvarjata dinamična in prepričljiva interdisciplinarna odrska dela, v katerih tematizirata preseganje najrazličnejših meja. V koprodukciji mednarodno uveljavljenega Zavoda EN-KNAP s prodorno nizozemsko skupino Club Guy & Roni nastopi mednarodna zasedba plesalcev ansambla EnKnapGroup, plesalcev in igralcev nizozemske skupine Club Guy & Roni in glasbeniki nizozemske zasedbe Slagwerk Den Haag, ki s svojo inventivno tolkalno glasbo že 35 let dosega mednaroden sloves.

Guy Weizman in Roni Haver sta priznana in večkrat nagrajena izraelska koreografa, ki delujeta na Nizozemskem. Osredotočata se na sodobne teme, njuna pogosto obravnavana tema je osebna svoboda posameznika v različnih političnih in družbenih kontekstih. Njun gibalni vokabular je inventiven in surov, rezultat pa so pogosto intrigantne, zapeljive in dinamične predstave. Kot plesalca sta Haverjeva in Weizman sodelovala s koreografi, kot so Ohad Naharin (plesna skupina Batsheva, Tel Aviv), Juan Carlos Garcia (Lanonima Imperial, Barcelona), Wim Vandekeybus (Ultima Vez, Bruselj – le Roni Haver) in Itzik Galili (Galili Dance, Amsterdam/Groningen).

Leta 2002 sta Weizman in Haverjeva osnovala Club Guy & Roni, ki je pomemben ambasador uprizoritvenih umetnosti na Nizozemskem. Club Guy & Roni s sedežem v Groningenu združuje plesalce in druge umetnike z vsega sveta. Ustvarja nekonvencionalne in samosvoje predstave z izrazito avtorsko noto, ki presegajo žanrsko omejitev plesa: eksplozivno plesno gledališče, ki je dinamično in robustno, obenem pa tudi ganljivo in duhovito. S svojo divjo mešanico plesa, gledališča in žive glasbe je priljubljen gost mednarodnih festivalov v Madridu, Rimu, Tallinu, Berlinu, Marseillu in Frankfurtu. Zasedba plesalcev je prejela številne nagrade, odlikujejo pa jo izjemna fizična sposobost in močna odrska prezenca.

Nizozemska tolkalna zasedba Slagwerk Den Haag je s svojo izvirno, inventivno in tehnično virtuozno tolkalno glasbo v 35 letih obstoja zgradila mednarodni sloves. Premore raznolik program, od specializiranih raziskovalnih projektov do velikih mednarodnih koprodukcij. Slagwerk Den Haag sodeluje s partnerji, kot so festival Holland Festival, Bang on a Can (New York) in Orkater, ter skladatelji, med katerimi so Guo Wenjing, Louis Andriessen, Michael Gordon, Seung-Ah Oh in Steve Reich.

Ustvarjalci

Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza, Nik Rajšek) in Club Guy & Roni (Camilo Chapela, Angela Herenda de Kroo, Dunja Jocic, Veerle van Overloop, Adam Peterson)

Glasbeniki v živo: Slagwerk Den Haag (Pepe Garcia, Niels Meliefste, Enric Monfort)

Glasba: Hugo Morales, Pepe Garcia / Besedilo/dramaturgija: Martijn de Rijk, Bas Heijne / Oblikovanje svetlobe: Wil Frikken / Kostumografija: Slavna Martinovic / Fotografija: Ewoud Rooks / Oblikovanje: Pek & Veren

Koprodukcija: Zavod EN-KNAP, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag