Otroci in mladina
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Iztok Kovač
Huda mravljica
Na voljo za gostovanje
Datum: 16.05.2014
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Predstava za otroke (2+)
O predstavi

Bila je huda mravljica ..., ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci so se razbežali in poskrili. In ničesar več ni bilo, kar bi lahko razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama.

Takrat je spoznala, da sta hudobija in uničevanje nesmiselna in da je življenje mnogo prijetnejše, kadar živimo v slogi in sožitju z ljudmi in stvarmi, ki nas obdajajo.

Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Med urejanjem nereda mravljice skupaj zapojejo in zaplešejo, najbolj vesele pa so, če se jim na odru pridružite tudi vi, otroci.

Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju.

Iz medijev
"V predstavi je mravljica najprej predstavljena kot živalska vrsta s svojim rodom in nalogami, ki so ji pisani v gene. Ta prestavitev pa se sklene v stavek, da se mravlja najraje igra. V očarljivih kostumih Barbare Stupica razigrane mravljice gradijo predstavo iz cirkuških prvin, različnih otroških iger in prepoznavnega Kovačevega plesnega jezika. S kratkimi replikami in dialogi, predvsem pa po zaslugi izvrstne glasbe Tomaža Groma, ki ga po avtorski glasbi za otroke že poznamo, se ustvarja radoživ in pester svet duhovitih živalic. Njihovo igro prekinja in jim nagaja huda mravljica. Tukaj se razpre pripovedna predloga uprizoritve, ki pesmico Branka Rudolfa in Marjana Vodopivca interpretira na nov način. V dramaturški okvir ji doda vprašanje, kaj se z mravljico zgodi, če je tako huda, da je pohrustala celo bika, še prej pa vztrajno nagajala drugim mravljicam. Zato je huda mravljica ostala sama in nobena druga se ni hotela več igrati z njo. V tej samoti se ji pojavita kes in prošnja drugim mravljica po odpuščanju, ki se seveda izpeljeta na najlepši možni način, saj finale predstave soustvarijo tudi mladi gledalci, ki se mravljicam pridružijo pri plesu in igri. Vizualno podobo predstave zaokrožujejo duhovite ilustracije oblikovalskega tandema nejaaka."

Radio Slovenija 3, Svet kulture (Petra Tanko)

"... Večplastna dobro dramatizirana zabavno poučna uprizoritev, kjer se glasbena zasnova bohoti v domislicah aranžmaja, se veselo poigrava z ritmom, ko izvrstni plesalci in dobrodušni animatorji, ne samo da zapojejo, ampak zaigrajo še na glasbene instrumente - miniaturne in ta prave. V prisrčnosti likovnih ilustracij steče tudi enciklopedična videoprojekcija o vrsti žuželk (dramsko sodelovanje Jera Ivanc), ki se imenujejo mravlje, o njihovem življenju v kolonijah, treh parih nog, tipalkah in telesni moči teh malih bitji, s katero bi človek lahko dvignil cel avto, če bi to moč le zmogel. In se po odru ves čas dinamično vije razvejana koreografija Iztoka Kovača slikovitih scenskih poslikav, za njegov umetniški opus tudi značilnega didaktičnega razmišljanja."

Paradplesa.si (Daliborka Podboj) 
Ustvarjalci

Zamisel in režija: Iztok Kovač

Originalna zasedba: Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza, Tanja Skok / Vodji vaj: Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne

Ustvarjalci in izvajalci: En–Knap Group (Núria Capella, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini)

Avtorska glasba in glasbeno mentorstvo: Tomaž Grom / Kostumografija: Barbara Stupica / Scenografija: EN-KNAP / Oblikovanje svetlobe: Luka Curk / Ilustracije: nejaaka / Dramaturško sodelovanje: Jera Ivanc / Fotografija: Miha Fras / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Luka Curk / Šivilji: Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec / Naracija: Jera Ivanc / Avtorske pravice: Po motivih pesmi Huda mravljica Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca

Izvršna producentka: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAP / Koprodukcija: Gledališče Koper

Sponzor: Kakadu.si

S podporo: Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS