Gostujoče predstave
Sara Meliti
Slika
Sara Meliti
Slika
YoY Performing Arts
Neizprosen krog
Trajanje: 30 minut
Datum: 07.03.2024 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Aerowaves gostovanje
Nauki bizona. Kar pustiš za seboj.
Narava je bila skozi vso zgodovino sporen pojem, zdi se najmanj naravna, ko jo pojmujemo kot najbolj naravno. Narava je obenem “vselej nova” in “vedno ista”, brutalna in ranljiva, pojem skladnosti in ravnovesja, razvoja in napredka, pri čemer je eno podrejeno drugemu v “naravni” dialektiki neizprosnega cikla in zanke. Nekako se obnavlja kljub človeškemu poseganju, napuhu in izkoriščanju. Narava – in življenje – imata mejo in konec. A še pomembneje: naravi je vseeno. Ali obstaja narava ali življenje, ali je človeštvo meja in konec narave in življenja. Človeštvu ni vseeno. Morda bi se moralo spoprijeti z manj spornim pojmom, pojmom odrasti in trdoživosti.

INESORABILMENTEUNAVIA (2022), ki jo navdihuje video instalacija Bizhana Bassirija Bizon (1998), je reprezentacija neizprosnega cikla narave, ki se obnavlja brez začetka in konca. Video deluje kot intervencija, ki prekine gib, pojav nečesa bolj kozmičnega v naravi, ki prevzame domišljijo ter poganja koreografijo skozi izmenjujoče se simbole, neizprosna zanka ritma in perspektive, ki se pomirita v skladnosti. Koreografija ponuja negacijo brutalne narave v prid ranljive narave kot reprezentacije trdoživosti in ravnovesja ter razkriva neizprosni cikel in zanko kot nekaj liturgičnega v naravi.
Metoda
Osrednji del naših raziskav je nov estetski jezik neskončnih možnosti, ki ga navdihujeta opazovanje nadrobnih podrobnosti in razumevanje obrednosti gibov, ki sodijo v vsakdanje življenje.

—Emma Zani & Roberto Doveri
Avtorji
YoY sta leta 2021 ustanovila plesalca in koreografa Emma Zani in Roberto Doveri skupaj s skladateljem Timoteom Carbonejem. YoY se opredeljuje kot kulturni organizem s skupnim ciljem: deliti ideje. Projekt združuje ples, glasbo in sodobno umetnost ter raziskuje nove izrazne oblike. Delo YoY je bilo uprizorjeno na italijanskih in evropskih festivalih ter je prejelo številne nagrade po vsej Italiji.

INESORABILMENTEUNAVIA / Neizprosen krog je zadnje poglavje obsežnega triptiha YoY o dialogih z umetnostjo. YoY je prav tako sodeloval z vizualnim umetnikom Federicom Zuranijem pri projektu o zvokih v zapuščenem prostoru ter ustvaril glasbo in koreografijo za dokumentarni film From Raw to Wow (2022) – (Od surovosti do osuplosti) – po naročilu Masoni/LVMH.
Kolofon
Koncept: YoY Performing arts
Koreografija: Emma Zani in Roberto Doveri
Glasba: Timoteo Carbone in Stefano Taglietti (zvočna kulisa za "Il Bisonte") 
Video opera: Bizhan Bassiri 
Kostumi: HACHE Official 
Oblikovanje svetlobe: Elisabetta Maniga 
Produkcija: Anghiari Dance Hub 
Ko-produkcija: Fondazione Fabbrica Europa 
V sodelovanju z: Fondazione Bassiri, Meccaniche della Meraviglia e Stazione Utopia
Produkcija gostovanja: Zavod En–Knap

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.