Festival Poletna Plesna Vesna
Máté Mászáros
Mehanika razdalje
Trajanje: 40 minut
Datum: 27.06.2021 16:00
V kakšni razsežnosti je mogoče s plesom raziskovati prostor?

Ob srečanju treh plesalcev in glasbenika v prostoru ima občinstvo možnost, da se jim približa ali pa ostane na razdalji. Trio Mátéja Mászárosa proučuje širok spekter variacij, ki jih statična in premikajoča se telesa lahko ustvarijo v odprtem prostoru. Koreograf za prikaz abstrakcije ločitve, povezanosti ali prepletenosti teh treh likov predstavi niz epizodnih situacij.

Máté Mészáros je leta 1999 diplomiral na Madžarski plesni akademiji. Po treh letih sodelovanja v skupini za sodobni ples Szeged je sodeloval s številnimi plesnimi skupinami po Evropi – Carte Blanche (Norveška), Lanònima Imperial (Španija), Última Vez (Belgija).

Po vrnitvi na Madžarsko leta 2014 je ustvaril svojo delo Hinoki, ki je bilo premierno uprizorjeno v Hiši sodobnih umetnosti Trafó. Njegova naslednja celovečerna predstava z naslovom United Space of Ambivalence (Združeni prostor ambivalence) s petimi plesalci je bila prav tako premierno uprizorjena v Hiši Trafó leta 2018. Njegovo najnovejše delo je trio z naslovom »Mechanics of Distance« (Mehanika razdalje), pri katerem sodelujejo trije plesalci. Je redni gostujoči koreograf pri različnih evropskih plesnih in gledaliških skupinah ter obširno poučuje o partnerskem sodelovanju. Mészáros telo vidi kot strukturni fenomen in v svojih koreografijah telesnost privede do njenih skrajnosti.


----
Koreografija in koncept: Máté Mászáros
Kreacija in izvedba: Jenna Jalonen, Máté Mészáros, Zsófia Tamara Vadas
Glasba: Áron Porteleki
Svetovalec: Tamás Bakó
Producent: SÍN Arts Centre
Predstava je bila premierno uprizorjena 26. maja 2019 v Nacionalnem plesnem teatru v Budimpešti.
S podporo programa Zoltán Imre Nacionalnega kulturnega sklada.