Gostujoče predstave
László Bellai
Slika
László Bellai
Slika
László Bellai
Slika
László Bellai
Slika
László Bellai
Slika
Máté Mészáros
Mehanika razdalje
Trajanje: 120 minut
Datum: 09.06.2022 19:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O performansu
V kakšni razsežnosti je mogoče s plesom raziskovati prostor?

Ob srečanju treh plesalcev in glasbenika v prostoru ima občinstvo možnost, da se jim približa ali pa ostane na razdalji. Trio Mátéja Mászárosa proučuje širok spekter variacij, ki jih statična in premikajoča se telesa lahko ustvarijo v odprtem prostoru. Koreograf za prikaz abstrakcije ločitve, povezanosti ali prepletenosti teh treh likov predstavi niz epizodnih situacij.
O plesnem sprehodu
Máté Mészáros je spomladi leta 2021 ustvaril interaktivno verzijo svoje predstave z naslovom Mehanika distance in jo priredil za nastopanje na javnem prostoru.

V centru ustvarjanja prvotne predstave so statična in dinamična telesa ter njihova postavitev in premikanje, aranžma ujemajočih in neujemajočih se sistemov v en sam prostor in preučevanje razdalje, ki nastaja med telesi. Vse to je mogoče preučiti tako, da z odkritjem točno določenega giba dovolimo, da se abstraktno prenese na fizično telo. Koreograf tako gledalcu predstavi variacije srečanj teles v prostoru in v njemu spodbuditi prosto razumevanje dogajanja. Ob tem pa se zgodi, da je ples prestavljen v perspektivo likovne umetnosti zaradi plastičnosti teles, ki jih je mogoče sproti oblikovati.
Ustvarjalci
Ustvarjalci performansa
Koreografija in koncept: Máté Mászáros
Kreacija in izvedba: Jenna Jalonen, Máté Mészáros, Zsófia Tamara Vadas
Glasba: Áron Porteleki
Svetovalec: Tamás Bakó
Producent: SÍN Arts Centre
Predstava je bila premierno uprizorjena 26. maja 2019 v Nacionalnem plesnem teatru v Budimpešti.
S podporo programa Zoltán Imre Nacionalnega kulturnega sklada.
 
Ustvarjalci sprehoda
Koreografija in prostorski koncept: Máté Mészáros
Soustvarjalci in izvajalci predstave: Máté Mészáros, Jenna Jalonen, Zsófia Tamara Vadas,  Áron Porteleki
Producent: SÍN Művészeti Központ

Financerji: S podporo Perform Europe v okviru projekta East Goes To East

Perform Europe je projekt, ki ga financira EU, katerega cilj je ponovno premisliti, kako so dela uprizoritvenih umetnosti predstavljena izven meja svojih matičnih držav na bolj vključujoč, trajnosten in uravnotežen način. To dosegamo s preizkušanjem novih praks gostovanj in distribucije ter z zagotavljanjem priporočil, ki so v skladu z bodočo shemo podpore EU. Ta 18-mesecev trajajoč projekt vključuje fazo raziskav, zagon digitalne platforme, testiranje podporne sheme in oblikovanje priporočil.

Perform Europe je financiran iz programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije in ga soupravlja konzorcij 5 organizacij: IETM – Mednarodna mreža za sodobno uprizoritveno umetnost, Evropsko združenje festivalov (EFA), Circostrada, EDN – European Dancehouse Network in IDEA Consult.

 
 
EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA
Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAP
 
Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.
 

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.