Gostujoče predstave
Jazmína Piktorová
Mikrosvetovi
Trajanje: 50 minut
Datum: 19.03.2024 17:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Festival Bobri - za najmlajše
Ni enega sveta, so svetovi, različnih razsežnosti in načinov. Način, kako obstajajo, ni samoumeven. Način, kako lahko obstajajo, ni metafora, je metodologija, način obstajanja kot postajanja, način grajenja – in zamišljanja – svetovljenje. Svetovi ne obstajajo kar tako; ne glede na to, kako majhni, krhki, vsakdanji so, so organizirani na načine, ki vsebujejo skrit, pogosto spregledan nauk o tem, kako obstajati, nauk o trajnosti, vzdržnosti, dolgoživosti vseh stvari, vsega življenja. Nekaj, kar lahko obstaja le kot med seboj povezano, medodvisno.

Zemlja je polna svetov znotraj svetov. Vsak od teh mikrosvetov ima svoje edinstveno življenje. Z mikrogibi, telesno pokrajino in majhnimi predmeti se Mikrosvetovi (2023) osredotočajo na drobne stvari, očem skrite, pogosto spregledane. Predstava na ozadju burnega, velikega sveta gledalce vabi, da ponovno odkrijejo spoštovanje do majhnih, krhkih, vsakdanjih stvari. Ta igriva in poetična predstava raziskuje krhkost obstajanja ter očara tako starejše kot mlajše generacije.
Avtorici
Praška koreografinja in performerka Jazmína Piktorová ustvarja lastna dela v okviru kolektiva ZDRUHESTRANY, ki ga je soustanovila z Viktorjem Černickim in Tomášom Janypko. Zanima jo presečišče gibalne vzgoje in ustvarjanja za mlade, ukvarja se z dolgoročnimi raziskavami, ki so izziv tako njej kot občinstvu. Njena zadnja predstava Mikrosvetovi je prejela nagrado Češke plesne platforme in nagrado občinstva (2023) ter nominacijo za nagrado Thalia. Gib in ustvarjalnost prenaša v šole v okviru umetniškega izobraževalnega projekta Ples za šole, ki ga izvaja Tanec Praha.

Praška koreografinja in plesalka Sabina Bočková se je po treh letih izkušenj v plesnih skupinah odločila za samostojno delo. Od leta 2019 ustvarja lastna dela skupaj z Johano Pockovo v okviru kolektiva POCKETART. Njena dela so bila izbrana za Twenty20 in Twenty21, “dvajseterico leta” 2020 in 2021 mreže za sodobni ples Aerowaves, ter Češko plesno platformo. Fascinira jo preprosta govorica telesa, s koreografskimi strukturami preoblikuje gib, obenem pa obravnava teme, v katerih odmevajo družbena in kulturna vprašanja.
Kolofon
Koncept: Jazmína Piktorová
Koreografija in izvedba: Jazmína Piktorová, Sabina Bočková
Dramaturgija: Mária Danadová
Oblikovanje zvoka: Václav Kalivoda, Pavol Smolárik
Vizualno sodelovanje: Simona Gottierová
Oblikovanje svetlobe: Jiří Šmirk
Svetovanje (magični triki): Aleš Hrdlička
Svetovanje, raziskava: Monika Kováčová, Mária Danadová,Alessandro Lumare in Simona Lobefaro - Segni mossi Produkcija: Wanda Kaprálová & ZDRUHESTRANY
Ko-produkcija: Studio ALTA, DRAK Theatre, PIKI Theatre
Partnerji: Studio ALTA, Centrum for choreographic development SE.S.TA,
REZI.DANCE Komařice, Studio TEP39, Punctum, DRAK Theatre,
Slovak Institute in Prague, SNG Schaubmarov mlyn, CNK Záhrada Banská Bystrica
Predstavo je iz javnih sredstev v obliki štipendije podprl Slovaški umetniški svet.

Gostovanje v sodelovanju s festivalom Bobri - Lubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga mesto prireja že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim ponudimo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni, rezervacija na spletni strani festivala.

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.