Festival Poletna Plesna Vesna
Anastasia Valsamaki
Monolog telesa
Trajanje: 19 minut
Datum: 26.06.2021 17:30
Fabianijev most
S sledenjem strukturi monologa se to delo vrača k predjezikovnemu, zgovornemu molku telesa, ki govori skozi gibanje. Naš pogled privlači tišina, sestavljena iz kretenj, premorov, prilagodljivih oblik in nepoznanih telesnih stanj. Monolog telesa sprejema fluidnost pomenov, ki jih telo sporoča skozi ples.

Naj se loteva krhkega ravnovesja med skupino in posameznikom, ali pa se posveča manj razsežni solistični obliki, v vsakem primeru raziskovanja Anastasije Valsamaki vedno vodi ideja čistega gibanja. Za to mlado koreografinjo ples predstavlja način razmišljanja in opazovanja, kar je nad vsakim pripovednim namenom ali potrebo po zgodbi. Svojo kariero plesalke in učiteljice sodobnega plesa združuje z ustvarjanjem lastnih del.

Anastasia Valsamaki je z odliko diplomirala na Grški nacionalni akademiji za ples (KSOT). Kot plesalka je za plesno skupino Hellenic Dance Company izvedla dela avtorjev Marthe Graham in Antona Lachkyja ter sodelovala z več koreografi, kot so Millicent Hodson in Kenneth Archer, Mina Ananiadou, Kyriaki Nasioula, Stella Fotiadi in drugimi.

Leta 2016 je kot mlada koreografinja debitirala s predstavo Sync, s katero je bila pri plesni mreži Aerowaves izbrana za eno od 20 najperspektivnejših mladih koreografov v Evropi za leto 2017. 

Leta 2020 je za 7. festival mladih koreografov Fundacije Onassis ustvarila prestavo DisJoint in zaradi sodelovanja v 3. programu štipendij fundacije SNF (Stavros Niarchos Foundation) na področju umetnosti prejela nagrado ARTWORKS.


---
Koncept & koreografija: Anastasia Valsamaki
Soustvarjanje & izvedba: Gavriela Antonopoulou
Glasba: Konstantinos Bakogiannis
Kostumi: Eleni Valsamaki
Produkcija: MINDTHELOOP
Video, foto in urejanje: Alekos & Christos Bourelias

Predstava je bila premierno uprizorjena 26. maja 2018 na ARC FOR DANCE FESTIVAL v Grčiji.