Oder360
Nik Rajšek
MONOLOG / DIALOG
Trajanje: 90 minut
Datum: 03.12.2022 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesni performans in virtualna izkušnja
Predstava obiskovalca popelje po dveh zgodbah, ki pa se v svojem bistvu prepletata. Prvi del predstave - MONOLOG je VR izkušnja, kjer pobliže spoznamo sebe in to, zaradi česar smo unikatni. Monolog predstavlja enosmeren dialog. V drugem delu, v plesnem performansu DIALOG pa avtor Nik Rajšek govori o zasledovanju naših sanj, o razočaranju in uspehih, ki le-te spremljajo.

Monolog – VR izkušnja
 
»Vsi včasih čutimo željo po tem, da bi pobegnili iz naše resničnosti. Sanjamo. Prav sanje so edino mesto »pobega«, ki ga ustvarimo sami. Ob tem pa nimamo nobenega nadzora nad njimi.
Kaj pa če bi ga imeli? In če bi takšne videne sanje lahko delili z drugimi?
 
Vedno me je privlačila ideja norosti. Sanje so kot norost, o kateri bi želeli vedeti več in jo raziskati.
 
Kaj je njihov pomen?
Zakaj se zgodijo?
Kako prispemo nekam?
Kako bi lahko udomačil in nadzoroval to norost?
Bi bile takšne sanje moja idealna resničnost?
 
Iskanje, ki se zgodi v sanjah, zame pomeni osmišljanje norosti in vodenje dialoga s seboj. Nenehno iščemo odgovore, čeprav se večino časa niti ne zavedamo, kaj so vprašanja. Želimo si razlago za vse.
 
Zakaj se stvari zgodijo in kakšna je naša vloga pri tem?
Zakaj se obnašamo, kot se in zakaj počnemo stvari, ki jih?
Zakaj nekaj izrečemo in zakaj česa ne izrečemo?
 
Nenehno se pogovarjamo sami s seboj in to je en izmed najbolj zanimivih dialogov našega življenja.
 
Predstava MONOLOG je neke vrste enosmeren dialog. Je pogovor z menoj in publiko, pri tem pa se publika pretvarja, da je jaz in doživlja mojo resničnost skozi moj pogled. To je VR izkušnja, kjer se pobliže spoznamo in to, zaradi česarr smo unikatni.«

 
Nik Rajšek
 
Dialog – solo plesni performans
 
Dialog je solo performans.
Plesni nastop, modna revija, izpoved, zabava in neke vrste terapija.
Ampak večinoma je to pogovor.
Pogovor med glasom in izvajalcem.
Pogovor med glasom in občinstvom.
Pogovor med izvajalcem in občinstvom.
Pogovor, ki natančno analizira srečanje dveh ljudi.
Dve telesi, dva uma, dve zgodbi v istem prostoru hkrati.
Kaj se zgodi, ko se dve osebi prvič srečata?
V večini primerov je prva stvar, ki se zgodi, izmenjava dejstev na vljuden način, ki jih vodijo vprašanja kdo, kaj, kdaj, kje in zakaj.
 
Do takrat, ko je začetni klepet končan, vsak že ve  ali je to pogovor, ki si ga želi nadaljevati in ali je to oseba v katero si želi vložiti več svojega časa ter o njej izvedeti še kaj drugega.
 
Nato sledi trenutek, ko pogovor postane bolj oseben. Pravijo, da vaša preteklost ne določa, kdo ste, vendar je zgodba vašega življenja pomembna za nekoga, ki bi vas rad spoznal. Pogovor zato slej kot prej vodi do pogovora o vaši družini, vašem otroštvu, vašem času v šoli in odnosih, ki ste jih zgradili do sedaj. Gre za dve osebi, ki delita svoje zgodbe o odraščanju in jih med seboj primerjata. Zgodbe o tem, kaj ju je oblikovalo v osebi kakršni sta danes,  zgodbe o njunih bojih in zmagah ter željah za prihodnost. In vsaka zgodba je polna čustev, zaradi katerih vas preplavi empatija do pripovedovalca, kar privede tudi do občutkov strahu in dvoma. Pozitivnim občutkom pogosto sledi strah pred nasprotnim občutkom ali strah pred časovnim razponom teh občutkov in kdo lahko reče, da se mu nikoli ni zdelo, da so stvari predobre, da bi bile resnične. Vsaka zgodba ima vedno dve plati. Razumevanje je sestavljeno iz treh plati - naš pogled, njihov pogled in resnica na sredini. Prepričajte se o vseh dejstvih, preden prehitro sklepate.
 
Dialog ima veliko vprašanj in odgovorov ter pripoveduje veliko zgodb.
Pokaže vam resnico in laž, resničnost in sanje in vse vmes.
O avtorju
Nik Rajšek (1993, SI) je po končani gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani odšel v Amsterdam, kjer je končal študij na plesni akademiji Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - MTD – Modern Theatre Dance. Med študijem je postal del ekipe Poetic Disasters Club pri plesni skupini Club Guy & Roni. Leta 2015 je postal ustvarjalec skupine EN-KNAP Group v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples. Od leta 2016 dalje je član nizozemske in belgijske skupine WArd/waRD, koreografinje Ann van den Broek.
Oder360
(družabni dogodek v virtualni resničnosti)

Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Projekt je pokazal, da predstave posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča. Svoboda pogleda brez vnaprej določenega okvirja v 360 stopinjski sferi nagovarja novega gledalca, ki se iz vloge opazovalca aktivno vključuje v vlogo montažerja/režiserja svojega lastnega doživetja filma v 360° okolju. V perspektivi gre za nov, neraziskan umetniški žanr, ki predstavlja stik med preteklostjo in prihodnostjo. 

Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks in približevanje le-teh potencialnemu novemu občinstvu. 

Gledalci film v virtualni resničnosti v dolžini 30 min skupinsko spremljajo preko VR očal. Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem. Vsaki projekciji bo sledila predstavitev tehnologije in njenih značilnosti ter pogovor z umetniškim vodjo projekta Iztokom Kovačem in avtorji predstave.

Z letom 2021 se je z Odrom360 zavod EN-KNAP priključil uspešni in raznoliki mreži partnerjev Centra za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Ustvarjalci
MONOLOG
Idejna zasnova: Nik Rajšek, Veronika Valdés
Koreografija, režija: Nik Rajšek
Izvajalci: Nik Rajšek, Enej Zidar, EVA
Montaža: Andrej Lamut
Oblikovanje svetlobe: Hotimir Knific
Glasba, kostumi, rekviziti: Nik Rajšek
Programiranje in upravljanje robota: Žan Rajšek
VR režija in svetovanje: Enya Belak
Snemanje in obdelava zvoka: Studio 100
Posebne zahvale: Adam Peterson, Olympia Kotopoulos, EN-KNAP ekipi, ekipi RUK

V okviru projekta Oder360


 
DIALOG
Idejna zasnova: Nik Rajšek, Veronika Valdés
Koreografija in izvedba: Nik Rajšek
Glasba: Jesse Sep van Aalderen, Nik Rajšek
Glas: Christopher
Oblikovanje svetlobe: Nik Rajšek, Hotimir Knific
Besedilo in kostumi: Nik Rajšek
Svetovanje: Moreen Beentjes
Posebne zahvale: Adam Peterson, Olympia Kotopoulos, Enya Belak, EN-KNAP ekipi
Fotografija: Jésula Toussaint Visser
Produkcija: Zavod EN-KNAP
 
Ekipa Zavoda EN-KNAP
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Izvršna producentka predstave in vodja financ: Julija Travančić / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: tehnična ekipa Španskih borcev / Oblikovanje plakata: Neja Engelsberger / Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Predstava sodi v sklop prireditev v okviru programa Ta veseli dan kulture! Vstop je brezplačen. Brezplačno vstopnico prevzamete na blagajni Španskih borcev.
Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije