Gostujoče predstave
Ioanna Paraskevopoulou
MOS
Trajanje: 50 minut
Datum: 24.11.2023 20:00
Plesni teater Ljubljana
Aerowaves gostovanje
Telo zvoka. Zvok podobe. Podoba gibanja.
Podoba-gibanje, gibanje-podoba. Oprosti, Deleuze. Montaža spravi podobo v gibanje, celo podobo, ki je zunaj okvirja. Podoba je gibanje, zgodba je gibanje, med njima je ireduktibilna dialektika. Pripovedi se ne da skrčiti na zgodbo. Podoba in zgodba sta pripoved skozi gibanje. Obstaja še eno gibanje, ki je pogosto spregledano, ker je v podobi in zgodbi, le da je nevidno – zvok. Tako se vsaj zdi. Zvočne kompozicije in učinki, zvočne podlage in krajine, hrup, vse to je pripoved. Na videz nevidna, a v resnici posredna, z materialnimi posledicami, ki se čutijo, če že ne vidijo. Imajo lastno logiko, a hkrati posegajo v logiko podobe-gibanja in zgodbe-gibanja. Zanimivo, da so vse prej kot avtohtoni del podobe, umetne so, izdelane. Kot take so fizično delo, telo-gibanje. Zvok, ki ga proizvaja telo, ki zvoči. To je šele podoba.

V MOS (2022) – akronim z več kot 20 pomeni – Ioanna Paraskevopoulou skupaj s sodelavcem in soplesalcem Georgiosom Kotsifakisom sklada “živo” koreografijo, ki postaja izvirna zvočna kulisa skozi serijo prizorov – narave, pregona, zombijev – iz izbranih filmov in drugih posnetkov. V scenski formulaciji iz ponovno rabljenih materialov izvabita delčke informacij, ki gledalce vabijo k ustvarjanju novih povezav in medsebojnih odnosov. Postopoma se spremenijo v poslušalce zasilnega, heterogenega zvočnega zapisa, ki se odvija na kraju samem. Izvajalca postaneta posrednika med arhivom in občinstvom, ponujata osebne poglede in prijeme, skladata zvočne priredbe nelinearnega filmskega scenarija in navsezadnje določata meje zvoka.
Ioanna Paraskevopoulou
“Eden od navdihov za MOS je “učinek kokosa”, izraz, ki označuje vse nerealistične zvočne učinke, dodane za zvočno razmejitev vsakodnevnih dejanj, ki prinašajo mešanico zvokov, ki se zdijo realistični, vendar niso. Predmeti, kot so meh, dežnik, bat in tako naprej, se pretvorijo v medije, ki animirajo in proizvajajo zvok. MOS je nadaljevanje mojega raziskovanja razširjenega pristopa h koreografski kompoziciji z uporabo orodij in konceptov, ki jih črpam iz avdiovizualnega področja.”

Ioanna Paraskevopoulou je plesalka in koreografinja iz Aten. Diplomirala je na Grški nacionalni šoli za ples, trenutno študira na Oddelku za avdiovizualne umetnosti (Jonska univerza). Sodelovala je – med drugim – s Christosom Papadopoulosom, Iris Karayan in Dimitrisom Papaioannoujem. Njena umetniška praksa se osredinja na odnos med avdiovizualnimi mediji in gibanjem, tako da preoblikuje širitev koreografskega polja. Za svoj odrski in video ples, pa tudi oblikovanje zvoka je prejela nagrade za najboljšo predstavo.
CoFestival 2023
Letošnja edicija mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival bo potekala od 23. do 30. novembra v Ljubljani.

CoFestival 2023 bo predstavil plesne predstave in projekte številnih perspektivnih umetnikov: Christos Papadopolus, Ioanna Paraskevopoulou, Isabelle Schad, Viktorija Ilioska, Thiago Granato, Igor Koruga, Marko Gutić Mižimakov, Dejan Srhoj, Tatiana Kocmur, NDA Croatia collective, Valentin Alfery in drugih. Letošnja edicija poteka v koprodukciji Kina Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia, v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Plesnim teatrom Ljubljana, En–Knap, Cirkulacijo2, MG+MSUM ter glavnimi financerji: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javne zadeve in projekti Ustvarjalne Evrope: DANCE ON PASS ON DREAM ON in Life Long Burning.

Program CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa, se v letu 2023 osredotoča na dvoje kuratorskih interesov.

S prvim predstavlja izbor umetnikov in umetnic, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili izvrstna, sveža, sodobna, a hkrati zelo raznolika koreografska dela (Viktorija Ilioska, Marko Mižimakov, Kolektiv NDA Hrvaška, Dejan Srhoj, Tatiana Kocmur, Hungry Sharks). Njihova dela se osredotočajo na konstrukcije potencialnega telesa in urejanje zgodovinskega plesnega korpusa, arhitekturni brutalizem, distribucijo koreografije med različne sodobne medije ter na družbeno in medzvrstno, serijsko kompozicijo koreografije in plesa. 

Drugi kuratorski sklop se osredotoča na (odprto) mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem in njegovo zaznavo, ki jo kuratorska ekipa CoFestivala razume kot materialni pogoj človeške empatije, od katere je nenazadnje odvisna naša prihodnost. Odprte meje teles, geopolitičnih področij ter različnih materialnosti – človeške in ekosistemske – razumemo kot političen pogoj sodobnega sobivanja. »Kurja polt« je oznaka za sinestetično ali kinestetično izkušnjo, v kateri se čutne ali jezikovne informacije pretvarjajo v neposredni materialni, telesni učinek. Sintagma je zanimiva, ker za človeške, telesne izkušnje uporabi primer, ki sega onstran antropomorfnega: v naravo oziroma živalski svet. To je meja kot mesto odprte zaznave; pretočnost brez tehničnih ovir. Naša sodobna nujnost. Predstave Christosa Papadopoulosa, Thiago Granato in Sylvaina Huca, Ioanne Paraskevopoulou in Isabelle Schad s svojimi pretanjenimi montažami telesnih ali materialnih gradiv in stika med tem, kar je z njimi mogoče narediti, da bi odprli pore naših gledalskih kož za telesno mišljenje, v svojih umetniških delih z znanstveno natančnostjo urejajo pogoje naše čutne in miselne čuječnosti. To je utripanje snovi, v katerem ni nič gotovega, saj telesa tvori njihov razvojni čas.

(piše CoFestival)
Kolofon
Gostovanje produkcije MOS omogočata En–Knap in Kino Šiška v sodelovanju s platformo Aerowaves, ki predstavlja svežo evropsko plesno produkcijo.Koncept in koreografija: Ioanna Paraskevopoulou
Izvedba: Georgios Kotsifakis, Ioanna Paraskevopoulou
Zvočna tehnična podpora in oblikovanje zvoka v živo: Danis Chatzivasilakis
Dramaturgija: Elena Novakovits
Oblikovanje svetlobe: Eliza Alexandropoulou
Oblikovanje svetlobe na gostovanjih: Eliza Alexandropoulou, Tzanos Mazis
Video: Konstantinos Asimakopoulos
Scenografija in kostumografija: Ioanna Paraskevopoulou
Video montaža: Ioanna Paraskevopoulou
Lesene konstrukcije: Miltos Athanasiou
Oblikovanje plakata: Boris Futuri
Fotografija: Pinelopi Gerasimou (za Onassis STEGI)
Izvršna producentka: Ioanna Paraskevopoulou
Producentka na gostovanjih: Cultopia & Ioanna Paraskevopoulou
Koordinatorka na gostovanjih: Christina Liata (Onassis STEGI)
Posebna zahvala: Eleni Tzarou, Thanos Daskalopoulos, Alexandros Tomaras

Produkcija: Onassis STEGI

Podpora na gostovanjih: 
Onassis STEGI, program Outward Turn
Podpora v Sloveniji:
Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo 
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije